Voimanostaja ja vanhat vammat

Vääpeli ja voimanostaja Harri Väisäsen ennätykset eivät ole tulleet ihan helposti, sillä hänet on nukutettu ja leikattu erilaisten urheiluvammojen takia peräti 14 kertaa. – Vanhat vammat muistuttavat etenkin treenien ja kisojen jälkeen.

Iisalmelainen Harri Väisänen, 38, on ammatiltaan sotilaspoliisialiupseeri ja hänen palvelupaikkansa on Karjalan lennostossa Siilinjärvellä Kuopion liepeillä. Sotilasarvo on vääpeli. Kun herra vääpelillä on mittaa 184 cm, painoa 128 kiloa ja kantava ääni, luulisi varusmiesten pysyvän kohtuullisen hyvin ojennuksessa.

Mutta pomo se on vääpelilläkin. Harri myöntää iloisesti nauraen, että kotona komentaa vaimo. Harrin parempi puoliso Teija Väisänen, 29, pyörittää omaa parturikampaamoyritystä. Kotona isillä on vielä kaksi muutakin komentajaa, kaksi- ja kolmevuotiaat pikkupojat.

Harri on henkeen ja vereen urheilumiehiä. Hän innostui urheilusta isänsä myötä ja hiihti kilpaa ikävuodet seitsemästä kahdeksaantoista.

– Seitsenvuotiaasta asti olen urheillut tosissani. Vahvamieskisat olivat 1980-luvun lopulla hyvin suosittuja ja ne kiinnostivat isää. Kuljin hänen mukanaan seuraamassa kisoja. Varmaan sieltä oma kiinnostukseni voimanostoon ja vahvamieskisoihin on peräisin.

Lukuisia leikkauksia

Harri ei silti alkanut harrastaa voimailulajeja heti hiihtokautensa jälkeen. Nyt hänen lajikseen tuli judo, jota hän harrasti viitisen vuotta vuosituhannen taitteessa. Ensimmäisiin voimanostokisoihin hän osallistui vuonna 2001 ja vahvamiespuolelle hän siirtyi viisi vuotta myöhemmin.

Tulostakin on tullut, vai mitä sanotte hänen ennätyksistään: maastavedossa 352,5 kiloa, penkkipunnerruksessa 240 kiloa ja jalkakyykyssä 385 kiloa! Vahvamiesurheilussa hänen paras saavutuksensa on SM-kisojen viides sija.

– Kun aloitin voimalajit vuonna 2006, jatkoin aina vuoteen 2010 asti, jolloin kyllästyin alituisiin urheiluvammoihini. Pidin melkein viiden vuoden tauon, kunnes tein come backin viime kesänä.

Harrin lajit ovat elimistön rasituksen suhteen sieltä kaikkein äärimmäisestä päästä. Niinpä paikka jos toinenkin on vuosien varrella pettänyt niin pahasti, että on tarvittu lääkärin veistä.

– Minut on urheiluvammojen takia nukutettu ja leikattu 14 kertaa, hän naurahtaa.

– Olkapäät on leikattu, toinen vielä kahdesti, vasen rinta on leikattu, samoin vasen pohje ja vasen pakara sekä polvet. Vain kyynärpää ja selkä on vielä leikkaamatta, mutta ainakaan tällä hetkellä uusia leikkauksia ei ole tulossa. Viimeksi minua on operoitu vuonna 2010, joten ehkä olen oppinut ottamaan vähän varovaisemmin ja treeneihin on tullut lisää järkeä.

Vahvat tavoitteet

Leikatut paikat muistuttavat itsestään etenkin kovien harjoitusten tai kisojen jälkeen. Jotakin kohtaa jää jomottamaan. Mutta mitä vaimo sanoo miehen hurjasta ja elimistöä rikkovasta harrastuksesta?

– Ei juuri mitään. Kai hän on oppinut, että urheilu on elämäntapani ja intohimoni. Ei hän kovin innostunut ole asiasta, mutta ei toisaalta yritä jarruttaakaan.

Kun tätä juttua tehtiin, Harri oli juuri toipumassa peräti kahdeksan viikkoa kestäneestä keuhkokuumeesta, joka saneli sen, että kevään ja alkukesän kisat menivät ohi. Niinpä hän keskittyy seuraavaksi maastavetoennätyksensä kohentamiseen ja mahdollisiin loppuvuoden kisoihin USA:ssa.

– Tavoitteena on saada maasta ylös 380 kiloa, millä pääsisi jo maailmalle kilpailemaan. Olen saanut uusia treenausniksejä ja tekniikassakin on vielä vähän puutteita. Sitäkin puolta täytyy hioa. Iisalmessa asuu penkkipunnerruksen raskaan sarjan maailmanmestari Jani Murtomäki, ja hän tukee, auttaa ja ohjaa minua todella paljon.

Voimailijan eväät

Aina kun voimailulajeista puhutaan, on pakko tehdä se pakollinen d-kysymys.

– Kiusaus kokeilemiseen on ollut, sen voin myöntää, mutta en ole koskaan käyttänyt dopingia, Harri vakuuttaa.

– Sitä ei voi enää kokonaan kitkeä, sitä on joka urheilulajissa.

Harri pyrkii kohentamaan tuloksiaan monipuolisella ravinnolla ja runsailla ravintolisillä.

– Ruokavalio ei sinänsä ole äärimmäisen tarkka, mutta välttelen kuitenkin eläinkunnan kovia rasvoja. Samalla huolehdin riittävästä kalorien ja proteiinin saannista. Lempiruoka on perinteinen karjalanpaisti.

Harri vakuuttaa, ettei yksikään voimanostaja tai muu huippu-urheilija menesty ilman ravintolisiä, sanoivat vastapuolen asiantuntijat mitä tahansa.

– Ravintolisien osuus on todella suuri. Käytössäni on kaksi ihan maan huippuihin lukeutuvaa ravitsemusterapeuttia, jotka ovat erikoistuneet urheiluun. Minulta kuluu vuodessa noin 3000 euroa pelkkiin ravintolisiin. Ilman niitä ei kerta kaikkiaan pärjää missään fyysisessä lajissa.

Piikitys poistui

Ei siis ihme, että Harri on Iisalmen Lifessa vakituinen asiakas. Kerran hän alkoi valitella myyjälle vasemman polven patellavaivaansa. Siellä oli sitkeä tulehdus, joka ei ollut parantuakseen. Myös vasemman lonkkanivelen limapussi kiukutteli.

– Myyjärouva suositteli minulle NaturaMedian Serrapeptaasia, ja minähän päätin kokeilla. Siitä on nyt aikaa kolme kuukautta, eikä sen jälkeen ole enää piikitetty sen paremmin patellajännettä kuin limapussiakaan.

– Otan päivässä kuusi kertaa 200 000 yksikköä, ja vaivat alkoivat hellittää jo viikossa.

Nyt ei Harrin ole tarvinnut kolmeen kuukauteen käydä piikillä.

– Jatkan edelleen Serrapeptaasin ottamista. Mitään muutosta elämäntapoihini ei ole tullut, joten kaikki on ilman muuta sen ansiota.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Anne Anttila

Terveys-Hymy 5-2015

Teksti: Hymy
Avainsanat: ravintolisä, voimailulaji, voimanosto

Kommentit

Oma kommentti