Vuoden 2012 rohdoskasvi on nokkonen

Nokkosen ihoa polttavat ominaisuudet ovat jokaiselle tuttuja ja niitä on hyödynnetty pitkään myös fytoterapiassa. Nykyisin nokkosen fytoterapeuttinen käyttö liittyy pääsääntöisesti nokkosen kykyyn poistaa nestettä ja hillitä tulehdustekijöitä.

Nokkosen monipuolinen ravintosisältö tekee siitä todellista superruokaa, jonka on todettu lisäävän elinvoimaa ja antavan puhtia. Se sisältää runsaasti muun muassa C-vitamiinia, beetakaroteenia, foolihappoa, rautaa, kalsiumia, kaliumia, magnesiumia ja aminohappoja. Nokkonen sopii keittoihin, lettuihin ja muihin ruokiin pinaatin tapaan.

Fytoterapiassa nokkosella on ollut monenlaisia käyttötarkoituksia. Nokkosen on osoitettu lisäävän hemoglobiinia ja punasolujen määrää, poistavan nestettä, hoitavan kihtiä ja hillitsevän tulehdusta. Nokkosen siemeniä on käytetty lisäämään yleistä puhtia ja kuntoa, sitä on Suomen markkinoilla muun muassa teenä, kuivattuna ja pakastettuna kasvina, ravintolisänä ja kosmeettisina valmisteina hiustenhoitotuotteissa.

Pitkän käyttöhistoriansa ja monipuolisten ominaisuuksiensa sekä tieteellisen näytön perusteella nokkonen on ansainnut Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton vuoden 2012 rohdoskasvin arvon.

Teksti: Hymy
Avainsanat: rohdoskasvi, nokkonen

Kommentit

Oma kommentti