Vuodet kuluvat ja polvet kuluvat

Petri SallinenPetri Sallinen on ammatiltaan liikunnanopettaja, ja hän on aina ollut myös innokas urheilija. Niinpä kova rasitus ja vanhat urheiluvammat ovat aiheuttaneet nivelrikon molempiin polviin.

Maaliskuussa 50 vuotta täyttävä Petri Sallinen on työskennellyt Pajulahden urheiluopistossa lähes koko työikänsä eli jo 25 vuotta. Liikunnanopettajana toimiva Petri vastaa tällä hetkellä oppisopimuskoulutuksesta. Liikunnanohjauksen perustutkintoa opiskelee hänen johdollaan noin 80 henkeä, joiden ikähaitari vaihtelee 18 ja 50 vuoden välillä.

–  Ihan urani alkuvaiheissa ehdin työskennellä hetken Uuraisten liikuntasihteerinä, hän kertoo.

– Kankaanniemen Toimi oli samoihin aikoihin Uuraisissa kunnansihteerinä, ennen kuin hän lähti politiikkaan.

Petri on kotoisin Rovaniemeltä. Nykyään hän asuu perheensä kanssa Villähdessä, joka sijaitsee 14 kilometriä Lahdesta Kouvolan suuntaan. Petrin puoliso Sirkku, 49, työskentelee terveystiedon opettajana Koulutuskeskus Salpauksessa Lahdessa.

Pariskunnalla on kaksi urheilullista poikaa, joista pian 21 vuotta täyttävä vanhempi opiskelee urheiluhierojaksi ja jatkaa ensi syksynä naprapaattipuolella. Nuorempi pojista, 19-vuotias Joona, onkin jo tuttu Terveys-Hymyn lukijoille, sillä kerroimme hänestä lokakuun numerossamme. Joona käy Kuusamon alppilukiota ja on  saavuttanut useita nuorten SM-mitaleita alppilajeissa.

Urheilu rikkoi polvet

Myös Petri Sallinen on harrastanut urheilua nuorempana innokkaasti. Hänelläkin on alppilajeissa nuorten SM-mitaleita ja hän on pelannut myös lentopalloa kolmossarjassa. Molemmat lajit rasittavat polvia melkoisesti.

– Siihen aikaan harjoiteltiin vähän eri tavalla kuin nyt. Tehtiin muun muassa kovia hyppysarjoja punttien kanssa. Sieltä minun polvivaivani juontavat. Oikeassa polvessa on jo todettu nivelrikko ja vasemmassakin se on alkavana.

– Ensimmäisen kerran polvia on leikelty jo 70- ja 80-lukujen taitteessa, jolloin poistettiin molemmista polvista kierukat. Yksi operaatio tehtiin avoleikkauksella ja loput tähystyksellä. Viimeksi polvea on tähystetty viitisen vuotta sitten, ja samalla putsattiin myös niveliä.

Nivelien välistä löydettiin myös sentin kokoinen luunpala.

– Kai se on niin, että kun vuodet kuluvat niin polvetkin kuluvat. Muualla minulla ei ole nivelrikkoa, vain polvissa. Muita terveysongelmia ei onneksi ole.

Kun Petrin polvia operoitiin viimeksi viisi vuotta sitten, hän rupesi samalla syömään myös hainrustojauhetta, josta olikin apua. Kuuria kesti kolme kuukautta.

Kivut vähenivät

Sitten eräs Petrin ystävä suositeli toistakin valmistetta eli Lyprinolia, jota Petri on syönyt  puolitoista kuukautta.

– Nyt olen saanut yöni nukuttua huomattavasti paremmin kuin ennen. Polvet kiusasivat nukkuessa todella ilkeästi, sillä oli kuin puukolla olisi pistänyt hermoon, jos vähänkin vaihdoin asentoa.

– Joudun työssäni myös istumaan aika paljon, ja kun nyt lähden liikkeelle, kivut ovat vähentyneet melkoisesti. Vaikka olen joutunut luopumaan polvia rasittavista urheilulajeista, normaali elämä onnistuu. Tottahan polvet ovat kipeät, jos joutuu autolla ajamaan pitkiä matkoja, mutta nyt myös pitkään paikallaan olon jälkeen liikkeelle lähteminen on ollut autoillessakin helpompaa kuin ennen. Ilman muuta Lyprinol on auttanut minua, sillä elämässäni ei ole tapahtunut mitään muita muutoksia.

Vaikka Petrin polvet asettavatkin hänelle tiettyjä rajoituksia, hän ei ole suinkaan jättänyt urheilua ja sen parissa puuhaamista.

– Olen aktiivisesti mukana laskettelupuolen valmennuksessa. Käyn kuntosalilla, kesäisin pelaan golfia ja harrastan maantiepyöräilyä. Siinä polvet eivät joudu niin kovalle koetukselle, mutta silti saan mukavasti liikuntaa.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Kimmo Aartomaa

Terveys-Hymy 1-12

Teksti: Hymy
Avainsanat: urheilu, kipu, nivelrikko, särky, polvi

Kommentit

Oma kommentti