WellO2 kulkee koko ajan Kristan mukana

Mainos

Huippuhiihtäjä Krista Pärmäkoski on vannoutunut WellO2:n ystävä. On ollut jo vuosikausia.
– Avaan sillä hengitystiet joka aamu.

Krista Pärmäkoski, 31, tutustui WellO2-laitteeseen vuonna 2016, kun se tuli Hiihtoliitolle yhteistyökumppaniksi. Hiihtäjät saivat kokeilla, mistä olikaan kysymys.

– Tykästyin siihen niin paljon, että olen käyttänyt sitä siitä lähtien, Krista kertoo.
– Laite on päivittäisessä käytössä. Joka päivä aamupalan jälkeen puhaltelen kaksi sarjaa, ja tarvittaessa useamminkin. Jos on tulossa kipeäksi, silloin illallakin, tai jos on ollut iltakisa ja meinaa sen jälkeen yskittää. Jos jää yskä päälle, se rauhoittaa.
– Se avaa aamuisin hengitysteitä auki ennen harjoituksia. Kun aamulla saa hengityksen kulkemaan, on valmiimpi päiväharjoituksiin.
Kristalla ei ole pahoja allergioita, mutta siitepölykaudella keväisin paikat menevät tukkoon. Eläinallergioita ei onneksi ole, sillä hänellä on koira.
Koska huippuhiihtäjät porhaltavat täysillä tuhatta ja sataa pakkasella, monelle on kehittynyt rasitusastma, niin myös Kristalle. Se on vaivannut häntä jo kauan, aina vuodesta 2006 asti.
– Ei se muuten kovasti haittaa paitsi hiihtäessä. Rasituksesta se tulee, ja mun alaanihan on, että rasitan itseäni, hän nauraa heleästi.
– Saa sitten nähdä, mikä tilanne on, kun joskus siirryn muuhun työelämään. Ei voi vielä tietää, kuinka se vaikuttaa.

”Avaa hengitystiet”

Kun pyytää Kristalta tiivistelmää, mitä WellO2 hänelle on tehnyt, vastaus tulee kuin tykin suusta.

– Se avaa mulla hengitystiet. Tässäkin lajissa kyse on pienistä marginaaleista, puhutaan sekunneista tai sekunnin kymmenyksistä. On hyvin tärkeää, että mulla on hengitystiet valmiina, kun lähden päiväharjoituksiin. Olen sen kanssa tehnyt myös hengityslihasten vahvistamista, vaikka minulla huippu-urheilijana onkin hyvät keuhkot.
– Jos on sprinttipäivä, puhaltelen alkuerähiihdon jälkeen Welloon, mikä rauhoittaa keuhkoja. Rukalla on monesti kova pakkanen, ja kun saa lämmintä höyryä keuhkoihin, se rauhoittaa eikä yskitä niin paljon. Ja jos on sairastumisen oireita, silloin se on aktiivisesti käytössä.
Kristan ja WellO2:n suhde on ympärivuotinen.
– Se kulkee joka paikkaan mukana. Kyllä se aina laukusta löytyy, vaikka naisilla laukut ovatkin aina täynnä tavaraa. Aina sille on joku kolo löytynyt.

Alkuun nousi turha kohu

Kun WellO2 ilmaantui vajaat viisi vuotta sitten Suomen hiihtomaajoukkueen käyttöön, naapurimaiden toimittajat alkoivat heti teroitella kyniään. Haa, joko taas dopingia?

– Se julkistettiin aikoinaan Rukalla, ja kohuhan siitä nousi. Meidänkin lajilla on aika rankka dopingmenneisyys, joten tilanne vähän kirvoitti lähinnä Ruotsin ja Norjan medioita. Aika nopeasti kohu kuitenkin laantui, kun ne tajusivat, mistä on kysymys. Pöly laskeutui kisaviikonlopun jälkeen. Nyt viimeksi Rukalla kaikilla maajoukkueilla oli tilaisuus tutustua Welloon, ja jokainen maajoukkue otti vähintään yhden laitteen. Mielestäni niitä meni siellä useampi sata.
Krista ei osaa sanoa, kuinka moni suomalaishiihtäjä käyttää Welloa, mutta käyttäjiä kuitenkin on.
– Useampia. Välillä on semmoinen soittokonsertti päällä, että sen kyllä kuulee, Krista naurahtaa.

Artikkeli on julkaistu Terveys-Hymyssä numerossa 3/2021.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Arkisto
Avainsanat: Krista Pärmäkoski, WellO2

Kommentit

Oma kommentti