WellO2 on tuonut avun jo kymmenille tuhansille!

Mainos

Aulis Kärkkäinen kärsi pahoista hengitysvaikeuksista jo ennen kouluikää. Hän keksi vaivaansa myös ratkaisun, joskin aikaa ehti kulua yli 50 vuotta. Lopputulos on sitten sitäkin upeampi, sen nimi on WellO2.

Mutta mikä ihme sitten on tämä kummallinen laite, erikoiselta nimeltään WellO2? Sen keksijä ja kehittäjä Aulis Kärkkäinen, 69, kertoo, että well tarkoittaa hyvää ja O2 puolestaan on hapen kemiallinen merkki. Tarkoittaa siis, että ollaan hyvässä hapessa. Paljon kuitenkin ehti tapahtua, ennen kuin Auliksen laite tuli markkinoille vuonna 2016.
Ihan alkuun täytyy sukeltaa Ylä-Savoon ja Kiuruvedelle. Eletään 1950-luvun loppupuolta. Pikku-Aulista pelotti etenkin talvisaikaan mennä iltaisin nukkumaan. Henki ei tahtonut kulkea.
– Hengitys vinkui ja tuntui, ettei saanut vedettyä ilmaa sisäänpäin. Pikkusisko oli aiemmin kuollut hinkuyskään ja serkku, nuori nainen, oli joutunut olemaan pari vuotta keuhkotautiparantolassa. Siihen aikaan oli keuhkotautisia paljon. En kuitenkaan uskaltanut puhua vanhemmilleni hengitysvaikeuksistani ja peloistani. Yritin vain pysyä hengissä. Asiaa ei tutkittu.
– Koulumatkaa oli viisi kilometriä, joka tehtiin talvella hiihtäen ja muina aikoina pyörällä, jos pyörä oli kunnossa. Muuten käveltiin. Olin pikkuinen ja heiveröinen, ja jos oikein hengästytti, koulumatka kesti toista tuntia. Koulun hiihtokilpailuissa ensimmäiset parisataa metriä menivät hyvin, mutta sitten tuli stoppi, kun happi loppui.
Auliksen vanhemmilla oli pieni maatila. Isä teki hevosen kanssa metsätöitä ja äiti huolehti neljästä lehmästä. Sisaruksia oli seitsemän, joten eläminen oli niukkaa.
Aulis kärsi jo lapsuudesta lähtien vaikeista allergioista ja astman oireista. Kesällä hänestä ei ollut heinätöihin, koska kasvot turposivat, henki vinkui, nenä oli tukossa eikä sen kautta hengittäminen onnistunut.
– Jo pikkupojasta lähtien hoidin heinäaikana keittiössä äidin virkaa ruokaa laittaen ja tiskaten. En pystynyt olemaan maatalon töissä. Armeijan aikana allergiani testattiin sotilassairaala Tilkassa, ja kun minulle tehtiin 100 testiä, olin 90:ssä tapauksessa allerginen.
–  Ainoa paikka, missä lapsena hengitys kulki helpommin, oli kodin savusauna. Siellä oli riittävän kosteaa. Niinpä olen saunonut lähes joka ilta siitä lähtien, kun oma talo vuonna 1975 tehtiin.

14-vuotiaana metsätöihin

Koulunkäynti ja opintie eivät ole Aulista rasittaneet, sillä hän suoritti kansakoulun nopeutetusti kuudessa vuodessa ja kansalaiskoulun yhden kevätkauden aikana kiitettävin arvosanoin. Rippikoulun jälkeen nuori mies olikin sitten jo valmis metsätöihin. Ikää oli 14 vuotta.
– Aloitin koneurakoinnin vanhempien veljien ja isän kanssa. Ajettiin traktorilla syrjäkyliltä puita rautatieasemalle. Jo 15-vuotiaana tehtiin kahta vuoroa, käsin kuormaten ja kuutamon valossa. Oli sen ikäiselle pojalle aikamoinen opinahjo, jossa ehti suunnitella omaa leipäpuutakin, kun työ sujui ilman suurempaa aivotoimintaa. Kun olin 17-vuotias, meille ostettiin kuorimakone, jolla kuorittiin puita. Se oli pirun kovaa hommaa.
Aulis kertoo aina olleensa suhteellisen sukkelaliikkeinen, ja niinpä hänellä oli jo vuonna 1972 armeijaan mennessään vaimo ja tytär. Poika syntyi vuonna 1975, ja samana vuonna Aulis rakensi Kiuruveden keskustaan oman talon. Miehellä oli ikää 23 vuotta.
– Kun pääsin armeijasta, ostin ensimmäisen oman metsätraktorin. Vuonna 1974 hankin toisen metsätraktorin. Seuraavana vuonna liittouduin vanhemman veljeni kanssa, ja hankimme uuden kaivinkoneen, jonka avulla rupesimme ojittamaan turvesoita. Vuonna 1976 meillä oli neljä metsätraktoria ja kaivinkone.
Veljesten yritystoiminta laajeni koko ajan. Vuonna 1978 heillä oli töissä jo 13 miestä, kuusi metsätraktoria, kaivinkone ja salaojakone. Samana vuonna he perustivat Iisalmeen traktoriliikkeen, ja siitäkin tuli menestys. Koneurakointi jatkui entiseen malliin, kunnes vuonna 1980 se myytiin. Traktorikauppa kävi hyvin, ja vuonna 1985 valtakunnallisessa konekaupan myllerryksessä hyvämaineinen velaton firma myytiin.
Auliksen mielestä 33-vuotiaana ei oikein tuntunut soveliaalta ryhtyä joutenoloon, joten kokemuksesta syntyneitä, lähinnä maatalon töitä helpottavia koneideoita alkoi pyöriä päässä, ja patentteja kertyi tasaiseen tahtiin. Niitä on Auliksen mukaan kolmatta kymmentä, ja yhdestä niistä on maininta peräti Guinnesin ennätysten kirjassa.
Auliksen ja hänen veljensä Olavin bisnekset kukoistivat edelleen, ja vuonna 2002 vihittiin käyttöön maailman suurin lämpökäsiteltyä puuta tuottava Lunawood Oy. Vuonna 2010 veljekset myivät lämpöpuufirmansa, josta kummankin taskuun tupsahti runsaat kolme miljoonaa euroa. Aulis oli tuolloin jo kohta kuusikymppinen, joten hän olisi voinut jäädä eläkkeelle, mutta se ei hänelle sopinut. Hän myöntää aina olleensa työnarkomaani.
Auliksen suurin keksintö odotti yhä keksijäänsä.

Poika sairastui ja kuoli

Aulis oli suunnitellut pojastaan Timosta töittensä jatkajaa, mutta kohtalo päätti toisin. Timo valitteli kovaa päänsärkyä vuoden 1998 alkupuolella, ja otsalohkosta löytyi appelsiinin kokoinen syöpäkasvain. Se saatiin leikattua, mutta pahanlaatuinen kasvain uusiutui, ja vuoden 2001 maaliskuussa hän nukkui pois omassa sängyssään.
– Kun Timo ensimmäisen kerran sairastui, astmani alkoi pahentua. Järkytys usein laukaisee astman. Vaikka poika kuoli, pakko oli toimintaa jatkaa. Meillä oli lämpöpuufirman rakennusvaihe menossa, ja kuten uusissa innovaatioissa useimmiten, alkuun oli suuria vaikeuksia.
Auliksen lääkeannokset olivat vuonna 2005 jo kaksinkertaistuneet. Yrityksen alkuvaiheen vuoksi töistä ei kuitenkaan voinut olla pois, joten hän paiskoi hommia ja otti usein lääkesuihkeita toimistossaan suljetun oven takana.
– Astmalääkkeet veivät unet, joten en paljon nukkunut noina aikoina. Keho kapinoi, tuli rytmihäiriöitä ja kramppasi muutenkin. Kesä 2006 oli siitepölyn takia oikein paha, ja yhtenä lauantaina meinasin tukehtua mökillä. Oli pakko lähteä päivystykseen saamaan happea. Siellä oli pitkän linjan sairaanhoitaja, joka antoi vanhan lääkepullon ja letkun. Hän pyysi laittamaan pulloon vettä ja sanoi, että rupeahan puhaltelemaan. Se oli vanhan kansan konsti ja vielä 1950-luvulla yleisesti käytössä keuhkoparantoloiden hoitomuotona. Minähän puhaltelin ja tilanne helpotti jonkin verran.
– Myöhemmin saunan lauteilla mietin asiaa ja totesin, että muuten hyvä, mutta jostakin pitäisi saada pulloon höyryä, jota voisi hengitellä. Pohdiskelin asiaa vielä seuraavana yönä sängyssä, kun en saanut unta. Seuraavana päivänä menin tuotekehityshuoneeseeni ja rupesin katselemaan hyllyjä, löytyisikö sellaista tavaraa, josta voisi rakentaa prototyypin.
– Tein alkeellisen version ja aloin testata sitä. Mittasin ensin puhallusarvoni, joka oli 340 eli huono, kun normaali arvoni oli tuolloin noin 600. Aloin sitten tätä laitettani käytellä, ja koko ajan se tuntui toimivan paremmin ja paremmin. Aina kun tein uuden toiston, keuhkoihin tuli hiukan enemmän tilaa. Höyry kulkeutui syvemmälle keuhkoihin ja irrotti limaa. Olin tehnyt vähän kuin vahingossa puuttuvan kolmannen lenkin eli vastusteisen sisäänhengityksen, joka avaa ja vahvistaa hengitysteitä auttaen samalla lämmintä höyryä pääsemään syvemmälle keuhkoihin. Kymmenen minuutin harjoituksen jälkeen tein uuden testin, ja nyt arvo oli lähes 600 eli normaali.
Loppu onkin sitten jo historiaa.

Myyty yli 50 000 kappaletta

Vuonna 2011 Aulis alkoi jalostaa keksintöään. Lähisukulaisten ja heidän lastensa allergia- ja astmaoireet vauhdittivat asiaa.
– Tilasin Hollannista hienoja vedenkeittimiä ja tein niistä vähän fiksumpia versioita, olisiko ollut muutamia kymmeniä kappaleita. Vuonna 2012 hain suoraan eurooppalaista patenttia. Kokosin asian ympärille eri osa-alueen asiantuntijoita, hankin asiantuntemusta myös lääkäreiltä, joista yhdellä oli itselläänkin astma, ja vuonna 2016 WellO2 lanseerattiin. WellO2 on kansainvälisesti patentoitu. Nyt sitä on myyty jo yli 50 000 kappaletta ja kiinnostusta on ollut Kauko-Itää ja Australiaa myöten. Vienti on alkanut Pohjoismaihin ja tunnusteluja on työn alla useaan suuntaan. Koronan myötä hengitys on alkanut nousta sille kuuluvaan arvoon.
– Omaa tehdasta ei ollut järkevää pystyttää, ja niinpä Wellot valmistetaan Euroopassa erään johtavan pienkonevalmistajan tehtaassa. Tärkein jakelukanava kotimaassa on apteekit, ja sitä myydään myös Gigantissa, Powerissa, Euronicsissä, Intersportissa sekä myös omassa verkkokaupassa www.wello2.com. Sillä on Facebookissa oma käyttäjäryhmänsä, johon kuuluu jo yli 3 000 jäsentä. Hinta pyörii 229–239 euron paikkeilla.
– Suurin kohderyhmä on hengitysongelmista kärsivät ihmiset, joilla on joku syy, miksi hengitys ei kulje kunnolla. Ihmisten vastustuskyky heikkenee koko ajan. Hengitysliiton mukaan hengitysongelmaisia olisi Suomessa miljoona, mutta hiljattain eräs asiantuntijalääkäri kertoi lehtihaastattelussa, että pari miljoonaa suomalaista kärsii jonkinasteisesta hengitykseen liittyvästä ongelmasta. Allergiat, astmat ja sisäilmaongelmat lisääntyvät koko ajan, ja nyt koronan myötä on alettu ymmärtää, ettei hengittäminen ole itsestäänselvyys. Saasteet ja huono ilmanlaatu ovat maailmanlaajuinen kasvava ongelma, jossa WellO2-laitteelle on sosiaalinen tilaus.
– Saamme palautetta tyytyväisiltä asiakkailta lähes päivittäin. Suomalaisella ei kiitoksen antaminen ole yleensä kovin löysässä, mutta nyt niin on päässyt tapahtumaan, Aulis naurahtaa.

Kuinka WellO2 toimii ja auttaa?

WellO2-hengitysterapialaite avaa, vahvistaa ja kosteuttaa hengitysteitä. Sen toiminta perustuu säädettävän hengitysvastuksen ja lämpimän vesihöyryn yhteisvaikutukseen. Säädettävissä oleva vastusteinen ulos- ja sisäänhengitys vahvistaa hengityslihaksia, avaa hengitysteitä ja edesauttaa laitteen tuottaman höyryn pääsyä syvemmälle keuhkoihin. Lämmin höyry kosteuttaa limakalvoja, auttaa irrottamaan limaa sekä vähentää tukkoisuutta. Kaksoiskuorirakenne varmistaa tasaisen höyryn muodostuksen laitetta käytettäessä ja suojaa kuumalle vedelle altistumiselta.
– Sähkövirtaa tarvitaan samalla tavalla kuin vedenkeittimessä. Laitetaan astia puolilleen vettä ja odotellaan pari minuuttia, kunnes kuuluu pikkuinen piip. Suukappaleen alla on portaaton säädin, jota kiertämällä joko vasemmalle tai oikealle haetaan itselle sopiva hengitysvastus. Veden lämpötilaan on kolme eri vaihtoehtoa, 55–65–75-asteista, ja kun kyseessä on suljettu tila, kaikki käy kuin höyrykattilassa. Laitteeseen päin puhallettaessa syntyy aina uusi annos höyryä, ja sisään hengitettäessä korvausilma sekoittuu lämpimään höyryyn, joka tunkeutuu syvälle hengitysteihin, Aulis kertoo.

Välittömiä ja pitkäaikaisia vaikutuksia

Aulis Kärkkäinen luettelee pitkän litanian Wellon hyvistä puolista. Monet lääkärit ja muut asiantuntijat ovat valmiita allekirjoittamaan sen – puhumattakaan 50 000 tyytyväisestä käyttäjästä. Ensin välittömät vaikutukset:
– Se avaa hengitysteitä, aktivoi hengitykseen osallistuvia lihaksia ja parantaa verenkiertoa, irrottaa limaa ja parantaa unta. Tukkoista oloa voidaan lievittää lämpimän höyryn hengittämisellä ja nopeuttaa samalla toipumista. Rauhallinen syvähengitys rauhoittaa mieltä ja lievittää stressin oireita. Myös urheilijat ja aktiiviliikkujat hyötyvät WellOn käytöstä. Laulajat sekä muut äänityöläiset voivat sen avulla avata ja hoitaa ääntään.
Sitten pitkäaikaisiin vaikutuksiin:
– Se vahvistaa hengitykseen osallistuvia lihaksia ja parantaa rintakehän liikkuvuutta. Se vahvistaa kaulan ja nielun alueen lihaksia parantaen äänen käyttöä ja nielun alueen toimintaa. Se helpottaa myös hapen saantia, jonka seurauksena hengitysharjoituksella on suotuisa vaikutus aineenvaihduntaan. Se parantaa unen laatua sekä ikääntyvien ihmisten suorituskykyä ja ryhtiä sekä yleistä liikunnallista suorituskykyä.
– Omatoiminen hengityselinten kunnossa pitäminen, niiden vahvistaminen ja oikea hengitystekniikka ovat useiden kansainvälisten julkaisujen mukaan tärkeitä ennaltaehkäiseviä keinoja myös koronan tapaisia kehoon kohdistuvia hyökkäyksiä vastaan, Aulis Kärkkäinen summaa.

 

Juttu on julkaistu Terveys-Hymyssä numerossa 3/2021.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Aulis Kärkkäisen albumi
Avainsanat: Aulis Kärkkäinen, WellO2

Kommentit

Oma kommentti