Yhä ollaan hengissä!

jänttiErkki Jäntti on hyväkuntoinen mies siihen nähden, että tamperelainen lääkäri uhkasi hänen kuolevan viimeistään kesällä 2001. Siitä on siis aikaa jo yli kuusi vuotta.
–  Minulle sanottiin, että eturauhasyöpä oli edennyt niin pahasti luustoon, ettei toivoa enää ollut.

Keuruun Haapamäellä asuva Erkki Jäntti, 77, voisi kirjailija Mark Twainia siteeraten todeta, että uutinen kuolemastani on vahvasti liioiteltu. Eturauhasyöpä hänellä on omien arvelujensa mukaan edelleen, mutta se on pysynyt kurissa lääkityksellä ja Havupuu-uutejuomalla. Viimeksi mainittua Erkki on nauttinut vähintään desilitran päivässä jo toukokuusta 2001 lähtien.

– Kunto on hyvä eikä syöpä rajoita tekemisiä millään tavalla, hän toteaa. – Ei tässä nyt ihan puuhun viitsi kiivetä, mutta kaikkia pihahommia pystyn tekemään ihan niin kuin ennenkin, vaikka tahti ei tietysti ole yhtä ripeä kuin nuorempana.  Olen tehnyt puita ja olen lakaissut pihaa. Meillä on vaimon kanssa pikkuinen omakotitalo, missä riittää puuhaa.

Erkki Jäntti teki elämäntyönsä postin palveluksessa. Hän joutui jäämään selän kulumavikojen vuoksi eläkkeelle muutamaa vuotta ennen aikojaan 60-vuotiaana vuonna 1990, mutta 40 työvuotensa aikana hän ei ollut kertaakaan poissa töistä sairauden takia. Erkillä ja hänen siivoojana työskennelleellä Anja-vaimollaan on viisi lasta, neljä tytärtä ja poika.

Talvella 2001 Erkillä alkoi esiintyä kovia selkävaivoja ja vessassa piti juosta viiden minuutin välein. Hänet passitettiin parin mutkan jälkeen Tampereelle tarkempiin tutkimuksiin, ja johan alkoi vaivojen syy selvitä.

– Lääkäri totesi, että hänen on ikäväkseen sanottava, että minulla on pitkälle luustoon edennyt eturauhassyöpä ja että vaihtoehtoja oli kolme: joko sädehoito, leikkaus tai sitten lääkehoito. Koska lääkärin mielestä leikkauksessa oli omat riskinsä ja itsekin halusin lääkehoitoa, päädyimme siihen. Tosin lääkäri sanoi, ettei juuri mitään enää ollut tehtävissä, koska syöpä oli jo levinnyt, mutta hän tokaisi kuitenkin, ettei siitä silti koskaan tiedä. Se lausahdus jäi mieleeni.

Erkki sai lääkkeet ja passituksen kotiin. Säryt muuttuivat pian niin koviksi, että uusi Tampereen reissu tarvittiin. Hänelle laitettiin katetri, annettiin uudet lääkkeet, passitettiin taas kotiin ja käskettiin olla hissukseen. Erkki toteaa naurahtaen, että hän on edelleen samalla reissulla.

– Ei siinä muuta voinutkaan kuin olla hissukseen, Anja-rouva puuttuu puheeseen. – Erkki oli petipotilas eikä pystynyt omin voimin nousemaan sängystä. Juotin häntä pillillä.

Ensimmäiset kolme, neljä kuukautta olivat tosi surkeita. Erkin painokin putosi Tampereen keikoilla kymmenen kiloa.

Havupuu-uutejuomaJänttien tytär oli kuullut Siikaisissa valmistettavan Havupuu-uutejuoman tehosta ja toi sitä pari pulloa isälleen toukokuussa 2001 – siis pari kuukautta ennen lääkärin ennustamaa Erkin kuolemaa. Mutta tämäpä ei suostunutkaan kuolemaan.

– Koko ajan olen ottanut lääkärin määräämiä syöpälääkkeitä, mutta havupuu-uutejuomaa olen juonut vastustuskykyä nostaakseni. Alkuun otin sitä desin aamuin illoin, mutta nykyään juon sitä enää iltapäivisin yhden reilun desillisen.

Erkin kunto lähti nousemaan. Ruokahalu palasi, paino alkoi nousta ja pian hän pääsi sängystään liikkeelle. Kaikki sukulaiset ja tutut ihmettelivät miehen nopeaa toipumista.

Erkin syöpää ja eturauhasen PSA-arvoja seurataan koko ajan. Niissäkin on tapahtunut varsinainen kuperkeikka. PSA-arvo katsotaan normaaliksi, jos se on alle neljän.

– Kun menin Tampereelle vaivojeni kanssa, PSA-arvo oli yli tuhat, ja siellä ihmeteltiin kovasti, kuinka vielä olin hengissä. Kun kävin vuosi sitten Jyväskylässä urologilla, PSA-arvo oli tasan nolla, johon lääkäri ihmettelikin, minkä takia minä sinne ylipäätään edes olin tullut. Kun PSA-arvo mitattiin täällä Keuruulla viime keväänä, se oli 0,4.

– Kerroin Jyväskylän urologille Havupuu-uutejuomasta, mutta ei hän ottanut siihen kantaa sen paremmin puolesta kuin vastaan. Sanoi vain, että voi sitä käyttää, mutta myönsi kuitenkin, ettei hän ollut tutustunut siihen. Eihän se juoma sinänsä tietenkään syöpää paranna, mutta se kohottaa yleiskuntoa sen verran, että lääkitys puree paremmin.

Erkki sanoo, ettei syöpä pelota häntä.

– Ei se ole koko ajan mielessä. Ei tässä ruveta miettimään ja istumaan kiikkustuolissa ja odottelemaan, koska se iskee.

Erkillä on tätä nykyä muitakin murheita kuin syöpä. Pari vuotta sitten häneltä operoitiin kahdeksan suurta virtsakiveä ja hän sai sairaalassa vielä samalla reissulla sydäninfarktin, mutta näistäkin selvittiin. Kaiken lisäksi vuosi sitten Erkkiin iski silmänpainetauti, joka vaatii silmätippoja kahdesti päivässä.

– Kyllä tässä eläkepäivät sujuvat hyvin vikkelään, Anja Jäntti toteaa. – Olen ollut eläkkeellä vuodesta 2000 ja melkein siitä lähtien olen toiminut omaishoitajana. Ei tarvitse pahemmin harrastuksista kysellä, kun on oma pihapiirikin vielä hoidettavana. Hyvässä yhteisymmärryksessä me Erkin kanssa kuitenkin näitä tehdään.

Lue lisää Havupuu-uutejuomasta.

Teksti: Reijo Ikävalko

Terveys-Hymy 1-08

 


Havupuu-uutejuoma

Turun yliopistossa tutkittu luonnon antioksidantti länsirannikon männystä. Tutkimuksiin perustuvien kemiallisten havaintojen ja havupuu-uutejuomaa käyttäneiden henkilöiden kokemusten perusteella sen hyvää tekevä sisältö ei ole pelkän uskon varassa.

Havupuu-uutejuoma

Teksti:Ravintorengas
Avainsanat: syöpä, havupuu-uutejuoma, kunnon kohennus, sairauksien ennaltaehkäisy, elimistön elvyttäminen, Karin havupuu-uutejuoma

Kommentit

Oma kommentti