Yksi naula sairastutti Tainan

Yksi onneton pieni naula voi väärään paikkaan osuessaan saada aikaan pahaa jälkeä. Sen tietää Taina Lindström, jonka terveys petti pahemman kerran kyseisen tapaturman jälkeen. – Monien antibioottikuurien jälkeen diagnoosiksi tuli nivelpsori, hän kertoo.

Kuva Lappeenrantalainen Taina Lindström, 55, on nykyisissä oloissa melkoinen harvinaisuus, sillä hän on peräti yhdeksän lapsen äiti. Veljeksiä on tasan seitsemän, tyttöjä kaksi; nuorin lapsista on 16-vuotias ja vanhin 31. Seuravaakin polvea on jo neljä kappaletta, kolme poikaa ja yksi tyttö. Ammatiltaan Taina on parturikampaaja, mutta sattuneista syistä hän on viimeksi harjoittanut ammattiaan yli 30 vuotta sitten.

Taina oli täysin terve nainen aina vuoteen 2007 asti, jolloin hän tuli puuliiterissä astuneeksi naulaan.

– Tossun läpi meni pieni listanaula, jonka nykäisin jalkapohjasta yksin tein. Sellaista on sattunut varmaan miljoona kertaa sitä ennen ja sen jälkeenkin, eikä mitään jälkiseuraamuksia ole tullut, mutta nytpä tuli. Jalka kipeytyi parin vuorokauden kuluttua, edessä oli lääkärireissu ja antibioottikuuri. Se ei kuitenkaan auttanut, vaan jalka tuli entistä kipeämmäksi. En pystynyt enää astumaan sillä. Meillä oli puuliiterissä maalattia, ja naula oli läpäissyt luukalvon ja verisuonen. Bakteeri oli siis maasta peräisin.

– Sitten siitä lähti punainen viiva kapuamaan ylöspäin, ja samaan aikaan suun limakalvot paloivat ja käsistä kuoriutui nahka liuskoina. Olin saanut antibioottikuurista allergisen reaktion ja kaiken lisäksi jalkaan oli iskenyt jokin lihansyöjäbakteeri. Söin 12 viikkoa antibiootteja, mikä sitten tehosikin bakteeriin.

Nivelpsori löydettiin vihdoin

Taina ei silti vielä ollut selvillä vesillä. Nyt alkoivat nivelvaivat, joihin ei löytynyt järjellistä syytä. Välillä oli oikea käsi kipeä, välillä vasen jalka, ja kivut vaihtoivat sujuvasti paikkaa kaiken aikaa. Lääkäri epäili kroonista kipuoireyhtymää.

– Olin tosiaan tätä ennen täysin terve ja hyväkuntoinen. Painoin ennen ja jälkeen lasten saannin 55 kiloa, olin hoikka ja urheilullinen, mutta viiden vuoden aikana ei keksitty, miksi olin kipeä. Minut on pari kertaa heitetty reumapoliltakin pois ja sanottiin, ettei minulla mitään reumaa ole. Tänä aikana lihoin 24 kiloa, koska en pystynyt liikkumaan ja söin mitä sattui. Paljon lihaksia katosi sairauteni aikana. Olen ollut sairauslomalla kohta kahdeksan vuotta eli vuodesta 2009 lähtien, ja aikaa on kulunut myös KELA:n kanssa tapellessa.

– Sitten pääsin Ortoniin, missä reumatologian dosentti Paimela teki diagnoosin vuonna 2012. Hän totesi, että kyseessä on selkeä nivelpsori. Sain lähetteen Kymenlaakson keskussairaalaan, mutta kuukautta ennen sinne menoa kuntoni romahti taas: limakalvot paloivat suusta, kämmenistä ja jalkapohjista. Päädyin päivystyksen kautta osastolle ja sain ensimmäiset reumalääkkeet, jotka eivät kuitenkaan auttaneet. Minulle annettiin myös sytostaatteja, mutta ne aiheuttivat kovan pahoinvoinnin. Lopulta sain vihdoin ja viimein sopivat reumalääkkeet ja myös biologiset lääkkeet, jotka toimivat.

”Olen tyytyväinen voimaruokaan”

Nyt siis tilanne on jo paljon parempi kuin vielä muutama vuosi sitten. Taina on kuntouttanut itseään määrätietoisesti ja on pitänyt huolta myös ravitsemuksestaan. Lihaksia on tullut jo aika lailla lisää.

– Kuntoutus vie kaiken ajan. Käyn kävelemässä tai uimassa ja olen elvyttänyt myös vanhan ratsastusharratukseni. En voi istua tai olla paikallani kovin kauan, sillä nestettä kerääntyy selkään ja jalkoihin. Sama juttu, jos joudun olemaan pitkään hankalassa asennossa. Olen käynyt tästä syystä lymfaterapiassa. Painoa en saa enää niin alas kuin haluaisin, mutta koko ajan mennään parempaan suuntaan. Minulla on hyvin tarkka ohjelma, jota noudatan, ja yksi kaikkein keskeisimmistä tekijöistä ravitsemuksessani on Harmonian Voimaruoka Wholefood 360. Löysin sen noin puolitoista vuotta sitten ja olen siihen erittäin tyytyväinen.

– Syön sitä aamiaiseksi, sekoitan sitä voimamaitoon ja joskus otan saman annoksen päivälläkin. Toisinaan olen korvannut yhden päivän pääruuaistakin sillä, koska sehän sisältää proteiinia ja kaikenlaista muutakin, mitä keho tarvitsee. Olen huomannut vatsassani selvää kiinteytymistä.

– Söin pahimmillaan antibiootteja vuodessa kahdeksan kuukauden ajan. Vatsan bakteerit olivat varmaan ihan sekaisin, ja koska olen toiminut myös hoitoalalla, päättelin itsekseni, että taikasana sijaitsee suolistossa. Olen syönyt myös probiootteja ja maitohappobakteereita, mutta onneksi Voimaruoka 360 sisältää kaikkea sellaista, mikä on hyväksi vatsalle. Voimaruuan ohella otan päivittäin muun muassa B-vitamiineja, kalaöljykapseleita ja vähän muutakin, aina tilanteen mukaan hiukan vaihdellen. Voimaruoka on kuitenkin ehdoton ykkönen.

Paraneminen alkoi

Taina on nykytilanteeseen tyytyväinen. Kun lihaksia on tullut lisää, kehon koostumus on muuttunut aika totaalisesti verrattuna kymmenen vuoden takaisiin aikoihin.

– Totta kai eri puolille jäi löysää ihoa, mutta nyt se alkaa jo vetäytyä kasaan. Katson olevani nykyään jo aika tyydyttävässä kunnossa. Lääkäritkin ovat huomanneet, että muutos on ollut huomattava. Löysien nivelsiteiden kanssa on kuitenkin vielä tekemistä.

– Tavoitteeni on saada itseni mahdollisimman hyvään kuntoon. Tosin nivelrikkoa on vähän joka puolella, ja sen kanssa joudun taiteilemaan. Jos olen päivänkin liikkumatta tai joudun olemaan liian kauan paikoillani, se muuttaa tilannetta heti.

Tainan sairaus on tietenkin rajoittanut elämää monin eri tavoin. Ystäväpiiri harveni melkoisesti, niin kuin usein vaikean sairauden kanssa käy: ensin kysellään muutaman kerran vointia, mutta sen jälkeen seurauksena on täysi hiljaisuus.

Terveys-Hymy 5-2017

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Jarmo Sipilä
Avainsanat: antibiootti, bakteeri, nivelpsori, voimaruoka, lihansyöjäbakteeri

Kommentit

Oma kommentti