Silmien terveyttä hoitavilla ammattilaisilla on tällä hetkellä kaksi erityistä huolenaihetta, mutta onneksi kumpaankin ongelmaan voidaan tarjota apua.
Silmät ovat sielun peili, sanotaan. Muuan neropatti taas totesi puolestaan, ettei millään näe niin hyvin kuin silmillä. Silmistä on laadittu runoja ja lauluja: on mustia silmiä, espanjalaisia silmiä ja lupasipa laulajatar Seija Simola aikoinaan, että sulle silmäni annan.
No, leikki sikseen. Harva tulee edes miettineeksi, kuinka tärkeät kapistukset ne ovat. Sen huomaa vasta sitten, kun eteen tulee näkökykyyn liittyviä ongelmia.
Optikkoketju Synsamin johtava optikko ja optometrian maisteri Jyri Vestervik on työssään saanut huomata yhä useammin kaksi uudelleen ja uudelleen toistuvaa ongelmakenttää: kuivat silmät ja kasvava likinäköisyys.
– Kuivat silmät on silmän pinnan tasapainoon liittyvä tila, puhutaan homeostaasista eli silmän luontaisesta tasapainosta, Vestervik kertoo.
Kyynelneste koostuu kolmesta eri kerroksesta, jotka ovat rasva, vesi ja musiini. Musiini eli kyynelnesteen limainen pohjakerros kiinnittää kyynelnesteen silmän uloimman pinnan eli sarveiskalvon pintaan.
– Kuivilla silmillä tarkoitetaan tilannetta, jolloin joku näistä kolmesta kerroksesta ei toimi. Jos kyseessä on varttuneempi naishenkilö, silloin ongelma on yleensä rasvakerroksessa. Naisen hormonituotannolla on selkeä yhteys silmän kyynelnesteen rasvatasapainoon. Suurin kuivien silmien kohderyhmä onkin juuri keski-iän ylittäneet naiset.
Räpytteletkö, muuttuuko teksti?
Mutta mistä sitten tietää, että kyseessä on kuivat silmät?
– Jos luet tai teet päätetyötä ja huomaat, että räpytellessä teksti alkaa muuttua. Ensin se kirkastuu muutaman räpyttelyn yhteydessä, mutta sitten kun pitää silmiä vähän pitemmän aikaa auki, teksti muuttuu sumeammaksi. Tämä on merkki siitä, että kyynelnestettä haihtuu. Myös silmien punoitus, kirvely ja ärtyminen sekä hiekan tunne voivat olla oireita.
Jyri Vestervik kuitenkin lohduttaa, ettei tila ole ainakaan matala-asteisena vaarallinen.
– Silmän pinnassa tuntuu vain pahalta, mutta jos tilanne on äitynyt vakavaksi, tarvitaan silmälääkäriä, joka voi määrätä antibiootteja ja muita lääkkeitä. Tyyppipotilas tulee optikon luokse uusimaan silmälasejaan ja valittelee, ettei oikein näe kunnolla. Kun rupeamme keskustelemaan hänen kanssaan kuivasilmäisyydestä, löydetään kuiviin silmiin liittyviä tekijöitä. Hän kokee näkevänsä ajoittain hiukan paremmin, mutta silmät ovat valonarat ja niissä tuntuu myös väsymistä, mikä taas aiheuttaa keskittymisongelmia.
Kuivat silmät on hyvin yleinen vaiva. Arvioidaan, että siitä kärsii jossakin vaiheessa elämäänsä joka toinen, ja tälläkin hetkellä kuivia silmiä potee 10-20 prosenttia suomalaisista. Siis pahimmillaan yli miljoona kansalaista!
On monia tekijöitä, jotka vaikuttavat kuivien silmien kehittymiseen.
– Tupakan savu on niistä yksi, se kuivattaa silmiä. Riski kasvaa, jos ei juo tarpeeksi vettä. Myös erilaiset systemaattiset lääkitykset voivat vaikuttaa. Sekin vaikuttaa, jos on sellaisessa työpaikassa tai asuu uudessa kerrostalossa, missä on kova paineellinen ilmanvaihto. Myös huonekosteus on tärkeä asia. Tärkeää on sekin, että ravinnossa on riittävästi hyviä rasvoja. Näitä kaikkia tekijöitä katsotaan meidän kuivan silmän -klinikallamme.
– Onneksi vaivaan saa apua, Vestervik rauhoittelee.
Parantumaton
Kuivaa silmää ei ikävä kyllä pysty parantamaan, se on ja pysyy, mutta ongelmaa voidaan helpottaa erilaisilla hoidoilla.
– Me pystymme tarjoamaan apua, mutta eroon siitä ei pääse.
Selvintä olisi siis marssia suoraan lähimmän optikon luokse, jos epäilee kuivia silmiä. Mutta myös itsehoito on mahdollista.
– Apteekit tarjoavat useita käsikauppavaihtoehtoja, mutta ne kaikki toimivat eri tavoin ja eri kuivan silmän tyyppeihin. Me kuivan silmän -klinikalla pyrimme ohjaamaan asiakkaan oikean tipan pariin. Myymälöissämme on valitsemani tuoteperhe alan parhaista markkinoilla olevista valmisteista. Me analysoimme silmän kyynelnesteen laadun ja katsomme missä on vika, jolloin hoito keskitetään ongelmakerrokseen. Näin saamme viitteitä siihen, mitä tuotetta kannattaa käyttää ja mitä ei.
Eli kun menee apteekkiin ja valitsee jonkun silmätipan, se on hiukan kuin haulikolla ampuisi. Optikon luona haulikko vaihtuu tarkkuuskivääriin. Nyt tietysti kysymys kuuluu, onko kuivia silmiä ollut ihmisillä aina vai onko kyseessä uudempi ilmiö.
– Nyt eletään teknologisessa murrosvaiheessa koko optisella alalla, Vestervik toteaa.
Nykyään pystytään kuvaamaan asioita, joihin ei pystytty 10-15 vuotta sitten.
– Nykyään meillä on tekniikkaa, jolla saadaan kiinni kuivasilmäisyyttä ja näin me myös ymmärrämme tilanteen paljon paremmin. Kuivia silmiä on varmasti ollut jo pitkään, mutta on sitten kokonaan eri asia, onko siihen osattu antaa apua.
Nuorison silmät kasvavat pituutta
Jyri Vestervikin toisena huolenaiheena on nuorison yhtä rajummin kasvava likinäköisyys. Syytä ei vielä tiedetä varmuudella, mutta älylaitteisiin tuijottamista on vahvasti epäilty. Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että jo vuonna 2050 puolet ihmisistä kärsii likinäköisyydestä.
– Kyseessä on iso pandemia. Kun silmät likinäköistyvät, se tarkoittaa käytännössä sitä, että silmä kasvaa pituutta. Liian pitkä silmä taas altistuu helpommin silmäsairauksille. Silmä on kuin pallo, ja kun sitä venyttää, sen rakenne heikentyy.
– On huomattu, että jatkuva lähityöskentely ruokkii silmän pituuden kasvua. Asialle ei kuitenkaan mahda mitään, sillä teknistä kehitystä ei voi pysäyttää eikä nuorisolta poistaa älypuhelimia ja tabletteja. Onneksi tähänkin ongelmaan on olemassa uusia hoitokeinoja. On mahdollista muuttaa optisin apuvälinein silmän pituuskasvua hitaammaksi. Lapsille suositellaan erityisvalmisteisia piilolinssejä, joita pidetään jopa 16 tuntia vuorokaudessa. Seuraavana päivänä otetaan käyttöön uudet linssit. Tuote on ollut Suomen markkinoilla vuoden päivät.
– Me tarjoamme Synsamissa kaikille alle 14-vuotiaille vuosittain ilmaiset silmälasit. On parempi pitää silmälasit ajan tasalla, tämäkin hillitsee silmän pituudenkasvua.
Synsamilla on tällä hetkellä kuusi kuivan silmän -klinikkaa, ja laajentaminen jatkuu. Tarkempia tietoja yrityksen toiminnasta on www.synsam.fi -nettisivuilla. Tätä kautta voi myös tilata ajan tutkimukseen.
Kommentit
Oma kommentti