Yleislääkäri Toni Vänni vastaa: Mikä on verenmyrkytys eli sepsis?

Verenmyrkytyksellä eli sepsiksellä tarkoitetaan tilannetta, jossa bakteereita on päässyt verenkiertoon aiheuttaen vakavia oireita. Ihoinfektiosta lähtevä punainen viiva, joka etenee sydäntä kohti, on ihan eri juttu.

Yleislääkäri Toni Vänni työskentelee Terveystalon Helsingin Kampin toimipisteessä. Hän sanoo, että verenmyrkytys ja sepsis ovat periaatteessa sama asia, vaikka ammattikielessä näillä onkin monta eri määritelmää. Hän haluaa kuitenkin heti alkuun selvittää, mitä verenmyrkytys ei ole.
– Vanha kansa on nimittänyt myös ihoon ilmaantuvaa punaista viivaa verenmyrkytykseksi, mutta sitä se ei ole, vaan kyseessä on imusuonitulehdus, Vänni kertoo.
Infektiosta lähtevä punainen viiva etenee kohti sydäntä ja yleisen uskomuksen mukaan potilas kuolee, kun viiva saavuttaa sydämen. Näin ei kuitenkaan tapahdu. Vaiva on yleensä melko helppohoitoinen ja viattomaksikin luonnehdittu bakteeritulehdus, useimmiten streptokokin aiheuttama, joka hoituu antibiooteilla.
Esimerkiksi käteen iskeneessä imusuonitulehduksessa punainen, noin puolen sentin levyinen viiva saattaa päivässä edetä jopa parikymmentä senttiä, aiheuttaa turvotusta ja kipuja, ja joskus ilmenee myös kuumetta.

Uhkaa henkeä

Mutta mikä sitten on verenmyrkytys eli sepsis, yleislääkäri Toni Vänni?
– Verenmyrkytys tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että bakteereja on päässyt verenkiertoon. Nyt esiin tulee kaksi vaihtoehtoa: ensinnäkin on potilaita, joilta löytyy verenkierrossa bakteereja, viruksia ja sieniä ilman mitään kliinistä oiretta. Toisaalta on potilaita, joilla esiintyy samoja bakteereja, mutta he ovat hyvin sairaita, ja varsinainen infektio on käynnissä. Käytännössä kaikilla ihmisillä on jossakin vaiheessa pöpöjä verenkierrossa, mutta luonto hoitaa ja tappaa ne pois. Ei ole mitenkään harvinaista, että verestä löydetään bakteereja ja viruksia, mutta ne eivät aiheuta tauteja.
– Sepsiksessä infektio on käynnissä ja bakteereja tai viruksia on veressä. Sepsis on aina henkeä uhkaava tila, joka johtaa kuolemaan noin 15 prosentin verran. Tilanne on aina vakavampi, jos taustalla on joku muu infektio, oli se sitten keuhkokuume, suolistoinfektio, munuais- tai virtsatieinfektio tai ihoinfektio. Puhutaan myös septisestä sokista, mikä on kaikkein vaikein ja vaarallisin tila, jolloin
verenpaineet laskevat, vointi on tosi huono, voi esiintyä tajuttomuutta ja seurauksena saattaa olla monielinvaurio.
Lääkäri Toni Vänni kertoo, että sepsis voi iskeä monella eri tavalla.
– Jos alla on joku perusinfektio, kuten keuhkokuume tai munuaistulehdus, voi viedä jonkin aikaa, ennen kuin pöpöt pääsevät vereen ja aiheuttavat sepsiksen. Se voi tulla pikkuhiljaa. Toisaalta sepsis voi ilmaantua hyvinkin nopeasti ja kehittyä ihan muutamissa tunneissa – ja sitten on runsaasti myös välimuotoja.
– Mutta jos sepsis iskee äkillisesti, oireena voi olla äkillinen korkea kuume ja nopeasti heikkenevä vointi. Silloin ennuste on huono, ja potilas on saatava kiireesti hoitoon. Puhutaan minuuteista ja tunneista. Jos on vakava sepsis, ennuste huononee kymmenen prosenttia joka tunti. Vaikeassa sepsiksessä, missä esiintyy monielinvaurioita, kuolleisuus on 70 prosentin luokkaa. Onneksi tällaisia tapauksia on vähän.

Myrkytyksen oireet

Yksi sepsiksen tyyppioireista on korkea, yli 38 asteen kuume, mutta oireita voi olla muitakin.
– Kaikille ei edes kuume nouse ja jos on kyse iäkkäästä ja monisairaasta potilaasta, diagnoosin tekeminen muuttuu vaikeammaksi. Lämpö voi laskea myös alle 36 asteen ja voi olla jopa 35,5. Molemmat ovat hälyttäviä merkkejä. Muita oireita ovat nopea syke, levossa yli 100 kertaa minuutissa, jos hengitys on kovin kiivas eli yli 20 kertaa minuutissa, ja jos valkosolujen määrä on yli 12. Sama juttu, jos valkosolujen määrä on kovin matala. Molemmat voivat olla huonoja ennusmerkkejä.
– Ihminen voi huonosti, tulee yleissairauden oireita, voi ilmetä kipuja, lihakset voivat kipeytyä, vatsaa voi särkeä, voi ilmaantua aaltomaisia ja voimakkaita vilunpuistatuksia. Joillekin tulee myös verenpurkautumia sääriin ja myös muualle iholle. Jos vointi on huono ja näitä oireita ilmenee, on syytä hakeutua hoitoon.
Tämäkin sairaus iskee kaikkein helpoimmin ikäihmisiin.
– Verenmyrkytyksiä voi toki esiintyä lapsillakin, mutta kaikkein yleisimmin niitä on vanhemmalla väestöllä. Pikkulapsilla aiheuttajana on yleensä stafylokokki, kun taas iäkkäimmillä eli yli 65-vuotiailla ja monisairailla potilailla yleisin aiheuttaja on e.coli, jota meillä kaikilla on suolistossa. E.colin aiheuttama sepsis on yleensä helpompi hoitaa kuin monet muut sepsistä aiheuttavat bakteerit. Ikävä kyllä e.colia vastaan ei voi ennalta tehdä mitään. Kyseessä on suolistobakteeri, joka toisilla voi aiheuttaa sepsiksen, kun taas toisilla ei.
Onneksi antibiootit purevat sepsikseen. Potilas saa alkuun suonensisäistä antibioottia, kunnes siirrytään suun kautta otettavaan antibioottiin. Ennen antibioottien aikaa kaikista verenmyrkytyspotilaista menehtyi peräti 80 prosenttia. Nykyään lukema on siis enää 15 prosenttia. Haaste on toki kehittyvä antibioottiresistenssi, minkä takia antibiootteja ei saa turhaan käyttää esimerkiksi flunssan hoitoon, Vänni toteaa.
Suomessa todetaan vuosittain ihmisillä bakteereja verenkierrossa vajaat 20 000 kertaa. Tämän vuosikymmenen aikana määrä on puolitoistakertaistunut. Sepsikset ovat yleistyneet erityisesti yli 65-vuotiailla.
Lääkäri Toni Vännillä on vielä terveisiä etenkin ikäihmisille.
– Jos on kovin kipeä ja oireita on runsaasti, ei kannata jäädä odottamaan, että kaikki menee ohi. Näin vanhusväestö valitettavasti hyvin helposti tekee. Jos vointi heikkenee, ei muuta kuin hoitoon vaan ja tulehdusarvoja mittauttamaan!

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Terveystalo
Avainsanat: sepsis, Terveystalo, Toni Vänni, verenmyrkytys

Kommentit

Oma kommentti