Yliaktiivinen rakko haittaa seksielämää

Yliaktiivinen rakko haittaa seksielämääYliaktiivinen rakko vaivaa yli 300  000 suomalaista ja aiheuttaa monelle vaivaa myös makuuhuoneessa.

Yliaktiivisen rakon oireiden kuten virtsankarkailun ja pakottavan vessahädän vaikutuksista seksuaaliterveyteen puhutaan vähän. Ongelmat ovat kuitenkin yleisiä.

Yliaktiivinen rakko vaikuttaa sekä miesten että naisten seksuaalielämään. Usein ongelmana on, että jatkuva vessahädän tunne aiheuttaa koko yhdynnän kestävän jännityksen, joka väistämättä vaikuttaa tilanteesta nauttimiseen. Kun seksuaalisuuteen liittyvät tilanteet jännittävät, saattaa pelkkä ajatus seksistä muodostua pelottavaksi.

Tutkimusten mukaan suuri osa miehistä kokee seksielämänsä heikentyneen yliaktiivisen rakon oireiden myötä. Virtsarakon ongelmista kärsivillä miehillä on myös keskimääräistä enemmän erektio-ongelmia. Yliaktiivisen rakon oireista kärsivät naiset taas voivat jännittää erityisesti orgasmia, jolloin lihakset rentoutuvat refleksinomaisesti ja riski virtsankarkaamiseen saattaa kasvaa.

Yliaktiivisen rakon oireiden taustalla voi olla tottumus käydä liian usein vessassa, mistä aiheutuu virtsarakon tottuminen tiheään tyhjentymiseen. Tällöin hoitokeinona on rakon kouluttaminen uudenlaiseen rytmiin.

Ongelmat voivat aiheutua myös jännittyneistä alaselän tai lantionseudun lihaksista, jolloin yhdyntä saattaa olla jopa kivuliasta. Lihasjännityksiin auttavat yleensä fysioterapeutin neuvot, ja ärtynyttä virtsarakkoa hoidetaan esimerkiksi sähköhoidolla, joka on matalataajuista rakkoa rauhoittavaa sähkövirtaa.

Yliaktiivisen rakon ongelmien on todettu vaikuttavan paitsi fyysisesti myös monilla muilla tavoin seksuaaliterveyteen. Useat naiset määrittelevät seksielämänsä turhauttavaksi sekä rajoittuneeksi yliaktiivisen rakon oireiden vuoksi. Lisäksi monet kokevat oireilla olevan negatiivista vaikutusta sosiaalisiin suhteisiin.

Yli 300 000 suomalaista kärsii yliaktiivisen rakon oireista. Vaivaan voi saada helpotusta jo yhdellä yleislääkärikäynnillä tai uroterapeutin vastaanotolla. Hoitokeinot riippuvat pitkälti oireiden aiheuttajasta sekä yksilöllisistä tekijöistä, kuten yleiskunnosta, elämäntavoista ja työolosuhteista. Lisätietoa yliaktiivisesta rakosta löytyy internetsivulta www.virtsarakko.fi.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Lehtikuva

Terveys-Hymy 8-11

Teksti: Hymy
Avainsanat: rakko, seksi, virtsankarkailu, yliaktiivinen rakko

Kommentit

Oma kommentti