Jorma Marstio

Ylipaino vahingoittaa munuaisia

Diabetes on yleisin syy sairastua munuaissairauteen. Varsinkin tyypin 2 diabetes lisääntyy jatkuvasti. Sen syntyyn voi vaikuttaa välttämällä ylipainoa ja lisäämällä liikuntaa.

Suomessa diabetesta sairastavia on jo yli puoli miljoonaa. Joka kolmas heistä sairastuu ajan myötä munuaissairauteen. Diabetes on Suomen munuaistautirekisterin mukaan yleisin syy dialyysihoitoa vaativaan krooniseen munuaissairauteen.

– Erityisesti tyypin 2 diabetes lisääntyy jatkuvasti. Monella suomalaisella on perinnöllinen taipumus sairastua tyypin 2 diabetekseen, mutta sen puhkeamista voidaan ehkäistä terveellisillä elämäntavoilla, sanoo munuaistautirekisterin puheenjohtaja, professori Per-Henrik Groop.

Paras keino ehkäistä tyypin 2 diabetes on säilyttää normaalipaino, ja varoa varsinkin keskivartalolihavuutta. Jo muutaman kilon laihdutus ja puolen tunnin päivittäinen liikunta vähentävät riskiä. Tyypin 1 diabeteksen ehkäisyyn ei ole löydetty vielä keinoja.

Huonossa tasapainossa oleva diabetes on merkittävä riski saada munuaissairaus. Diabeettinen munuaissairaus on tärkeää todeta ajoissa.

Teksti:Hymy
Kuvat:Om-arkisto
Avainsanat: diabetes, munuaissairaus, tyypin 2 diabetes

Kommentit

Oma kommentti