Hymy kävi museossa Venäjällä – tässä ovat 400 vuotta vanhat suomalaisnaisten hyvin säilyneet muumiot!

Pietarin lähistöllä Lomonosovin kotiseutumuseossa kokee hätkähdyttävän näkymän. Museovitriinin elävän näköiset muumiot herättävät erityistä kiinnostusta, sillä niistä paljastuu suomalaista sukujuurta.

Voiko tämä olla mahdollista, ajattelen ensimmäiseksi. Suomenlahden rannalla on museosensaatio, josta aikaisemmin ei ole tiedetty. Eikä matkaa ole kuin runsaat 40 kilometriä Pietarista länteen, jossa vuosisatoja on ollut suomalaisasutusta.

Päässäni risteilee välittömästi useita kysymyksiä, joihin löytyy pikkuhiljaa vastauksia.

Miten satoja vuosia vanhat muumiot ovat säilyneet hyväkuntoisina tähän päivään saakka? Keitä he ovat, mikä todistaa muumiot juuriltaan juuri suomalaisiksi? Miten muumioita ei ole aikaisemmin huomattu Suomessa?

Vieressäni Venäjällä ja Neuvostoliitossa kaiken kokenut liikemies Seppo Mäkinen seisoo myös mykistyneenä. Katselemme muumiovitriiniä uteliaina, mutta samalla hämmentyneinä.
Mäkisen vihjeestä olemme Lomonosovissa tutkimassa, onko tieto suomalaismuumioista oikea.

Näkymä vahvistaa, ettei reissu ollut turha.

Mäkinen venäjän kieltä taitavana on korvaamaton apu museossa. Lomonosovin kotiseutumuseossa henkilökunta ei juurikaan puhu englantia. Museon kaikki opasteet sekä tiedot vitriineissä ovat ainoastaan venäjäksi.

Vitriinin 1600-luvulta olevat muumiot erottuvat pohjakerroksessa tilavan museohuoneen seinustalta. Lasken muumioiden iän lähestyvän neljää sataa vuotta.

Ne ovat ikäänsä nähden hyväkuntoisia.

Oikeanpuolisen muumion hiuksetkin ovat edelleen jäljellä. Tuuheat hiukset verhoavat päälakea. Toisen muumion päälaki on kalju.

Molemmat muumiot ovat naisia. Muumiot ovat eläneet Ruotsi-Suomen suurvalta-aikana, kun Venäjää hallitsi tsaari.

Lue mielenkiintoinen reportaasi painetusta lehdestä.

Teksti:Hymyn toimitus, Hannu Teider
Kuvat:Hannu Teider
Avainsanat: Lomonosov, museo, muumio

Kommentit

Oma kommentti