Törmikosken perheessä on kolmet kaksoset – perheeseen iski suuri viranomaistragedia

Jari ja Tiia Törmikoskella on kahdeksan lasta. Perheessä on myös kolmet kaksoset.

– Lisäksi meillä oli parisataa lypsylehmää, mutta nyt meiltä on viety elinkeino, pariskunta suree.

Törmikosket kertovat elämästään Hymyn painetussa lehdessä Carmen Heikkilän tekemässä jutussa.

Törmikosken perheen maatilalla on tuotettu maitoa 40 vuoden ajan. Karja oli hyvin hoidettua ja suurperheen lapset iloisia. Vanhemmat tekivät navetassa työpäivänsä ja iltaisin perhe vietti yhteistä aikaa läksyjä tehden ja harrastaen.

– Viime helmikuussa koko maailmamme romahti. Eläinlääkäri antoi meille suullisen eläintenpitokiellon, joka on mielestämme virkavirhe. Lisäksi tehtiin kotietsintä joka paikkaan ja kaikki aseet vietiin. Pojat ovat isänsä kanssa harrastaneet metsästystä ja kalastusta pienestä asti, nyt ei pääse metsästämäänkään enää, Tiia-äiti sanoo painetussa Hymyssä.

Helmikuussa Törmikosken maatilalle saapuivat viranomaistarkastajat. He olivat sitä mieltä, että lehmät olivat nälkiintyneitä ja että ne piti hävittää sen vuoksi.

– Meillä lehmät olivat hyväkuntoisia eivätkä ne todellakaan olleet nälkiintyneitä, vaan ne tuottivat hyvin maitoa. Kaikki, jotka tilallamme ovat käyneet ja meidät tuntevat, ovat olleet järkyttyneitä viranomaisten päätöksestä, että lehmät oli hävitettävä. Olemme saaneet paljon apua muilta maanviljelijöiltä, karjatilallisilta ja ystäviltä.

– Lapsille oli järkytys, kun koululta kotiin tultaessa olivat löytäneet lehmät tapettuina ja kaulat auki viillettyinä pihaltamme. Me emme tienneet tästä mitään. Näky oli järkyttänyt heitä. Siellä oli ollut mukana heidän omat hoitolehmänsäkin, tiineenä olleet lehmät ja edellisenä yönä synnyttäneet sekä niiden vasikat.

Perheen isäntä Jari sai sairaskohtauksen niin, että sydämestä otti ja hän joutui ambulanssilla sairaalaan.

– Kun meistä rehellisistä ja työmme ahkerasti tekevistä tehdään eläinrääkkääjiä ja rikollisia, se vetää häpeään monet. Minä en ole jäänyt hiljaiseksi, vaan olen puhunut tästä julkisesti. Olen saanut paljon yhteydenottoja saman kohtalon kokeneilta karjatilallisilta ympäri Suomen.

Nyt perhettä odottaa eläinrääkkäyssyyte.

-Kukaan ei osta nälkiintyneitä lehmiä ja teurastamolta tulee aina lista lehmistä jotka on teurastettu, paljonko niissä on ollut lihaa. Nämä olivat kaikkea muuta kuin nälkiintyneitä. Koska meillä oli mustaa valkoisella, viranomaiset muuttivat tarinansa, että eläimet eivät olleetkaan nälkiintyneitä vaan janoon kuolemaisillaan. Meillä on täällä tilalla vesimittari, josta näkee veden kulutuksen tarkasti, joten sekään ei pidä paikkansa, Jari sanoo.

Törmikoskilla on lohtuna toisensa, suurperhe. Suomessa on syntynyt viimeisen 30 vuoden aikana kolmet kaksoset vain kolmeen perheeseen. Törmikosken perheeseen tämä harvinaisuus on suotu ilman hedelmöityshoitoja. Lapset ovat vanhempiensa ilo, ja perhe pitää tärkeänä viettää iltaisin yhteistä aikaa.

Lue juttu painetusta lehdestä.

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: perhe, kaksoset, Törmikoski, Tiia Törmikoski, Jari Törmikoski

Kommentit

Nyt tässä on vain tilallisten oma, varmastikin vahvasti väritetty versio tapahtuneesta. Viranomaiset eivät noin vain mene kenenkään navettaan ja lopeta koko hyvinvoivaa karjaa. Jopa erittäin huonosti hoidetun karjan omistaja saa ensin ohjeet, kuinka korjata tilanne, ja sen jälkeen seurataan, tehdäänkö vaaditut parannukset. Eläimiä ei myöskään varmasti lopeteta juuri sillä hetkellä, ilman ennakkoilmoitusta karjanomistajalle, eikä noin vain viillellä kurkkuja auki.Luultavasti tässä on seurattu tilannetta pidempään, on annettu niitä karjan olojen parannuskehoituksia, joita ei ole noudatettu, ja neuvoteltu pitkäänkin. Eläintenpitokieltoa ei saa, jos karja jäisikin satunnaisesti hoitamatta jonkin ylivoimaisen esteen, vaikkapa sairastumitapauksen vuoksi, eikä eläimiä todellakaan lopeteta, jos vaikka joku olisi ilkeyttään tehnyt perättömän ilmiannon eläinten huonosta hoidosta.Jos eläinten oloissa todetaan niin pahoja puutteita, että eläimet päätetään lopettaa välittömästi, on kyseessä jo pitkäaikainen, todellinen eläinrääkkäys, ja eläimet ovat jo todella huonossa kunnossa. Aseet vietiin mahdollisesti siksi, että isäntä on uhkaillut viranomaisia aseilla, vaikka vain sanallisestikin. Aseluvat ja aseet lähtevät nykyään melko helposti poliisin haltuun aivan turvallisuussyistä. Aivan hvin vuoksi ja ilkeyttään poliisi ei niitä vie.

Oma kommentti