Jenna-Kaisan herkkä iho: Juoma vei ihottuman

Mainos

Jenna-Kaisa Heinonen on koko ikänsä kärsinyt herkästä ihosta, mutta tammikuussa 2014 tilanne äityi todella pahaksi: kirkkaan punaista, kutisevaa ja turvottavaa ihottumaa ilmaantui käsiin, kasvoihin ja kaulaan.
– Lääkärin tutkimuksissa mitään syytä ei löydetty. Antibiootit ja kortisoni eivät auttaneet. Apu löytyi aivan muualta.

Jenna-Kaisa Heinonen, 26, on kotoisin Turusta, mutta asuu nykyään Loimaalla. Hän vakuuttaa, että Turun murre onnistuu edelleen. Jenna-Kaisa on nykyiseltä titteliltään opiskelija, sillä hän on juuri aloittanut Tampereella yksivuotisen urheiluhieroja ja personal trainer -koulun. Hän jatkaa joulukuuhun saakka samanaikaisesti myös koiranomin opintojaan, ja nyt on ihan pakko kysyä, mikä ihme on koiranomi ja mitä sellainen tekee.
– Koiranomin hommiin kuuluu kaikenlaista koirien koulutukseen liittyvää toimintaa kuten ongelmakoirien ja pentujen kasvatusta, Jenna-Kaisa selvittää.
– Itse kasvatan novascotiannoutajia, joita minulla on useampia, hän lisää.
Kun Jenna-Kaisalta kysyy omien koirien lukumäärää, alkaa kiemurtelu. Niitä on kuulemma riittävästi. Tilanne on siis sama jos Lapissa erehtyy kysymään poromieheltä, kuinka monta poroa hän omistaa. Vastaus on aina se sama: molemmin puolin puuta. Sovitaan siis nytkin, että Jenna-Kaisalla on novascotiannoutajia molemmin puolin puuta.
Väsymystä ja turvotusta
Jenna-Kaisa on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt tehdä kaikenlaista. Pohjana hänellä on datanomin eli tietojenkäsittelyn perustutkinto, mutta niitä töitä hän ei ole koskaan tehnyt.
– Kaikenlaista on tullut tehtyä laidasta laitaan, hän nauraa.
– On ajettu yöpostia, on käyty siivoamassa ja on oltu henkilökohtaisena avustajana. Nyt päähuomio on opiskelussa ja aikomuksenani on jossakin vaiheessa perustaa oma firma. Sen sijaintipaikan näyttää sitten aika.
Vaikka Jenna-Kaisa on nuori nainen, hän ei silti ole välttynyt terveysongelmilta. Häneen iski muutama vuosi sitten kilpirauhasen vajaatoiminta, joka näyttää olevan hämmästyttävän yleinen sairaus Suomessa.
– Oireet olivat ne perinteiset eli ilmeni väsymystä, hiustenlähtöä, turvotusta ja mielialan vaihteluita. Ainoa poikkeus tyyppioireisiin oli se, että tässä taudissa ihmiset yleensä lihovat jonkin verran, mutta minä pidin hyvin tarkasti mittani. Sain kuitenkin kilpirauhasarvoni kuntoon ilman minkäänlaista lääkitystä. Siihenkin auttoi Ravintorenkaan Havupuu-uutejuoma.

 

Ihottumaa molemmissa käsissä

Nyt päästiinkin sitten sopivasti päivän pääongelmaan eli tammikuussa 2014 puhjenneeseen pahaan ihottumaan ja sen hoitoon.
– Kukaan ei tänä päivänä tiedä, mikä sen aiheutti. Se lehahti oikein kunnolla. Mulla on aina ollut herkkä iho, mutta nyt tilanne muuttui tosi pahaksi. Ihottumaa ilmaantui molempiin käsiin, kasvoihin ja kaulaan. Sitä riitti sormista olkapäihin saakka. Se oli kutiseva, turvonnut ja kirkkaan punainen. Sieltä tuli mätää nestettä läpi kun vähänkin rapsutti. Jos tein äkkiliikkeen, iho repesi ja sieltä pursusi verta.
Nyt tietysti ulkopuoliselle tulee ensimmäiseksi mieleen, voisiko kyse olla allergioista. Voisiko koirilla olla jotakin tekemistä tämän ongelman kanssa?
– Ei voi, Jenna-Kaisa toteaa.
– Koira-allergioita ei ole, se on tutkittu lääkärissä. Joitakin ruoka-aineherkkyyksiä minulla on, mutta ne eivät siihenkään asti olleet aiheuttaneet ihottumaa. Mitään muitakaan allergioita ei ole todettu. Minulla on toki ollut aina hyvin herkkä iho, ja olen saanut pieniä näppylöitä, jos olen käyttänyt esimerkiksi vääränlaista pesuainetta, mutta nyt kyseessä oli koko ihon paha punoitus ja turvotus.
Kun Jenna-Kaisan ihottuma pamahti talvella 2014, hän haki tietysti apua lääkäriltä, joka määräsi antibioottikuurin ja kortisonia. Kortisoni auttoikin hetken aikaa, mutta kun kuuri loppui, ihottuma paheni taas. Jenna-Kaisa kokeili monenlaisia voiteita, mutta tilanne muuttui koko ajan entistä hullummaksi. Ihottumasta otettiin koepala, mutta sekään ei tuonut selvitystä ongelmaan.
– Rupesin sitten itse etsimään syytä ihottumaani ja hakemaan apua, jolloin törmäsin netissä Havupuu-uutejuomaan. Luin ihmisistä, jotka olivat saaneet sen ansiosta ihottumansa katoamaan ja niin minäkin päätin kokeilla. Ajattelin, etten ainakaan menetä mitään.
Jenna-Kaisa aloitti yhden desilitran päiväannoksella hyvin pian sen jälkeen, kun ihottuma oli lehahtanut tammikuussa 2014.
– Ensin tuntui, ettei tapahdu yhtään mitään ja täytyy tunnustaa, että olin vähän ennakkoluuloinenkin. Toisaalta muistin, kuinka juomasta avun saaneet ihmiset olivat kertoneet, että vie jonkin aikaa, ennen kuin vaikutus alkaa tuntua.
– Sitten alkoikin tapahtua. Ensin loppui syyhyäminen, sen jälkeen punoitus alkoi vähentyä ja pikkuhiljaa myös turvotus rupesi katoamaan. Tämä kaikki tapahtui parin kuukauden sisään, ja kolmen kuukauden kuluttua iho oli jo kauttaaltaan ihan normaali.

Kerroin juomasta lääkäreille…

Jenna-Kaisa myös lopetti vähäksi aikaa Havupuu-uutejuoman nauttimisen. Seuraukset olivat ikävät.
– Ajattelin mielessäni, etten enää tarvitse sitä, mutta ihottuma roihahti takaisin. Sen jälkeen se kyllä parani nopeammalla tempolla kuin ensimmäisellä kerralla, kun aloitin taas juoman ottamisen. Tästä lähtien olen jatkanut Havupuu-uutejuoman nauttimista, en enää uskalla olla ilman!
Jenna-Kaisa ottaa edelleen yhden desilitran joka aamu tyhjään vatsaan. Hän tosin toteaa, ettei kyseessä ole mikään varsinainen herkullinen janojuoma ja siksi hän säilyttääkin sitä jääkaapissa, jolloin juomasta tulee paremman makuinen. Uusille kokeilijoille hän suosittelee myös mehun sotkemista sekaan, jos alkuperäinen maku ei miellytä.
– Olen kertonut tästä juomasta lääkäreillekin, mutta he eivät usko siihen pätkääkään. Ovat vain sitä mieltä, että nyt kun ihottuma on pois, ongelmaa ei ole, kaikki on hyvin ja hienosti.
Eli sama vanha laulu jatkuu kuin ennenkin: parannettu mikä parannettu, mutta väärin parannettu. Jenna-Kaisalle on kuitenkin herttaisen yhdentekevää, mitä lääkärit hänen tilanteestaan ajattelevat. Pääasia, että ihottuma on ja pysyy poissa.
Jenna-Kaisan harrastukset ovat sekä haukkuvia että liikunnallisia. Mieluisimmat liikuntamuodot ovat juoksu ja kuntosalilla käynti. Mutta millaisia koiria ovat novascotiannoutajat?
– Energisiä, huumorintajuisia, aktiivisia ja ne kaipaavat koko ajan tekemistä, hän luettelee.
Ettei vain nuori nainen tullut samalla luetelleeksi myös omia ominaisuuksiaan. Ainahan sanotaan, että koirat ja omistajat muistuttavat toisiaan!

 


 

Havupuu-uutejuoma

Turun yliopistossa tutkittu luonnon antioksidantti länsirannikon männystä. Tutkimuksiin perustuvien kemiallisten havaintojen ja havupuu-uutejuomaa käyttäneiden henkilöiden kokemusten perusteella sen hyvää tekevä sisältö ei ole pelkän uskon varassa.
Havupuu-uutejuoma

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Mika Lahtonen

Kommentit

Oma kommentti