Pyöriä varastetaan ympäri vuoden, mutta varsinainen sesonki käynnistyy keväällä huhti-toukokuussa pyöräilykauden alkaessa. Poliisi antaa ohjeita ja varoittaa ostamasta pyörää mistä vain.
Viime vuonna Suomessa tuli poliisin tietoon yli 20 000 pyörävarkautta. Pelkästään Helsingissä varastetaan noin neljä tuhatta pyörää vuodessa. Rosvojen suosituin pyörämalli näyttää edelleen olevan Jopo, joita anastetaan poliisin tietojen mukaan vuosittain yli 3 000 kappaletta.
-Verrattuna vuoteen 2014 on luvuissa onneksi havaittavissa pientä laskua. Onhan se silti valtava määrä, että joka päivä Suomessa varastetaan 50-60 polkupyörää, poliisitarkastaja Tommi Reen Poliisihallituksesta sanoo.
-Yleisimmin pyörä lähtee varkaiden mukaan julkisesta tilasta ulkoa, esimerkiksi linja-auto- tai rautatieaseman luota. Pyöriä viedään usein myös asuntojen pihoista ja varastoista. Ajallisesti pyörävarkaudet painottuvat viikonloppuihin ja ilta-aikaan, Reen sanoo.
Vinkkejä pyörävarkauden varalle:
• Ota pyörän malli ja runkonumero talteen.
• Valokuvaa pyöräsi.
• Hanki kunnollinen lukko ja käytä sitä oikein.
• Parhaan suojan antaa ns. U-mallinen lukko, jolla pyörä lukitaan rungosta kiinni pyörätelineeseen tai muuhun kiinteään.
• Säilytä pyörä mahdollisuuksien mukaan lukitussa tilassa.
• Tee varkaudesta rikosilmoitus.
Älä osta varastettua pyörää
Suurimman osan varastetuista pyöristä ostavat todennäköisesti tavalliset kansalaiset. Kun jälkimarkkinat ovat hyvät, pyörien ammattimainen varastelu kannattaa.
Reenin mukaan suurin osa varastetuista pyöristä myydään esimerkiksi netin kauppapalstoilla ja kirpputoreilla. Osa pyöristä puretaan ja myydään varaosina.
-Valitettavan paljon varastettua tavaraa menee kiertoon. Poliisilla ei ole juurikaan viitteitä siitä, että pyöriä vietäisiin ulkomaille, vaan kyllä ne jäävät tänne kotimaan markkinoille, Reen kertoo.
Ostajalla on tietty velvollisuus selvittää käytetyn pyörän alkuperä. Tämä monesti unohtuu.
-Jos ostaa varastetun tavaran, voi syyllistyä kätkemisrikokseen joko tahallisesti tai tuottamuksellisesti eli huolimattomuuttaan. Hälytyskellojen pitäisi soida, jos on esimerkiksi ostamassa 400 euron arvoista uudenveroista pyörää 100 eurolla, Reen selittää.
Käytettyä pyörää ostettaessa olisikin hyvä pyytää myyjältä henkilöllisyystodistus ja pyörän ostokuitti, erityisesti jos kyseessä on uudempi pyörä. Maksu kannattaisi tehdä pankkitilille. Lisäksi pyörän runkonumero on hyvä tarkistaa, koska varastetuissa pyörissä runkonumeroa on usein pyritty häivyttämään, muistuttaa Reen.
Kommentit
Oma kommentti