Tiesitkö tämän kulutusluotosta? Vastasimme väitteisiin ja kumosimme virheet

Mainos

Vakuudettomat pikalainat ovat edelleen joillekin tuntematon lainatuote. Kulutusluotto on vakuudeton pikalaina, jota yksityishenkilön on mahdollista nostaa melkeinpä mihin tahansa rahantarpeeseen. Laina-aika voi vaihdella 1–20 vuoden välillä ja siksi kyseessä on varsin kätevä sekä joustava pikalaina. Kotimainen lainavertailupalvelu Sortter kokosi listan väitteistä ja vastasi niihin. Tiesitkö näitä?

1. Kulutusluotto ei ole pikavippi

Oikein.

Monille vakuudettomista pienlainoista tulee ensimmäisenä mieleen kalliit pikavipit, joiden todelliset vuosikorot saattoivat aikanaan olla jopa tuhansia prosentteja. Nykyään vakuudettomille pienlainoille on kuitenkin asetettu korkokatto, ja samalla pikavipit ovat jääneet marginaaliin – niiden tilalle suosituiksi pikalainoiksi ovatkin nousseet kulutusluotot.

Kulutusluotot ovat pankkien ja rahoituslaitosten myöntämiä lainoja, mikä tarkoittaa, että kulutusluottojen lainasummat ovat suurempia ja siksi niiden korot ja kulut ovat selvästi pienempiä.

2. Kulutusluottoa voi hakea vain pieniä summia

Väärin.

Kulutusluotto on pienlaina, mutta silti myönnettävä lainasumma voi olla jopa 60 000 euroa. Tyypillisesti nostettavat summat ovat kuitenkin pienempiä: kotimaisen lainavertailupalvelu Sortterin tilastojen mukaan vuoden 2024 tammikuussa nostettujen kulutusluottojen keskimääräinen lainasumma oli noin 12 200 euroa. Pienimmillään kulutusluottoa on mahdollista hakea vain tuhat euroa.

Kyseessä on siis moneen taloustilanteeseen sopiva joustava vakuudeton pikalaina. Haettavissa olevaan lainasummaan vaikuttavat monet tekijät, kuten lainanhakijan tulotaso ja maksukyky. Lisäksi kulutusluoton saamiseksi oman taloustilanteen on oltava kunnossa, sillä kulutusluottoa ei myönnetä kenelle tahansa. Tästä kielivät jälleen Sortterin tilastot, joiden mukaan vain noin 23 prosenttia kaikista kulutusluottohakemuksista hyväksytään.

3. Kulutusluotot ovat kalliita

Oikein ja väärin.

On totta, että myös kulutusluotto voi joskus olla kallis, mutta tämä ei kuitenkaan ole koko totuus. Kulutusluotot ovat pankkien ja rahoituslaitosten tuotteita, joiden hinnat voivat vaihdella suuresti lainanantajan ja tilanteen mukaan. Esimerkiksi Sortterin tilastojen mukaan vuoden 2024 tammikuussa eri kulutusluottotarjousten alhaisin todellinen vuosikorko oli noin 9 prosenttia ja korkein puolestaan noin 36 prosenttia. Tyypillisesti kulutusluottojen korot vaihtelevat kuitenkin 4–20 prosentin välillä.

Luoton suhteen tärkeintä on tehdä järkeviä valintoja. Tämä tarkoittaa sitä, että myös kulutusluotot kannattaa kilpailuttaa.

Kilpailuta lainatarjoukset Sortterilla ja säästä lainakustannuksissa

Mikäli ulkopuoliselle rahoitukselle on tarve, kannattaa maksuehtojen vertailu jo ennen lainahakemuksen täyttämistä. Tämä on tärkeää, sillä mikä tahansa laina voi olla yllättävän kallis, mikäli jättää hintavertailun tekemättä. Omaan talouteen sopivan lainatarjouksen etsiminen onkin osa vastuullista talouden hallintaa.

Kilpailuttamalla lainatarjoukset ilmaisen lainavertailupalvelu Sortterin kautta voi löytää vaivattomasti omaan talouteen sopivimman kulutusluoton. Suomen luotettavin lainavertailu Sortter kilpailuttaa yhdellä hakemuksella jopa kymmeniä lainatarjouksia varmistaen sen, että valittu kulutusluotto on mahdollisimman edullinen.

Kotimainen Sortter panostaa kirjoittamansa sisällön laatuun ja ajankohtaisuuteen. Kaikki sisältömme pohjaa itsenäisyyteen ja objektiivisuuteen sekä asiantuntijuuteen. Tämän artikkelin on kirjoittanut sisältövastaava Sere Hanski. Lisäksi Sortterin finanssialan ammattilaiset ja markkinointitiimi tarkistavat sisällöt säännöllisesti.

Teksti:Sortter

Kommentit

Oma kommentti