Pauligin kansallispukuinen kaunotar tarjoili kahvia kuparipannusta tasavallan päämiehille Kekkosesta alkaen. Kyse oli kuin missikilpailusta. Paula-tyttöä ei enää ole.
Menneinä aikoina Paula-tytön valinta muistutti lähes missikilpailua. Tuomaristo päätti asenteeltaan ja reippaudeltaan edustavimman tytön yleensä yli kymmenen neitosen joukosta. Kansa sai äänestää tyttöä mainoksissa ja myöhemmin televisiossa nähtyjen kuvien ja esittelyjen perusteella. Paula-kokelaita kestittiin Pauligin tarjoamilla upeilla aterioilla muun muassa Savoyssa ja Kalastajatorpalla, yöpyminen oli hotelli Tornissa.
Valitun Paula-tytön kiertäessä maata messuilla ja näyttelyissä häntä tultiin ihastelemaan kaukaa.
– Paulan työasu oli kaunis Sääksmäen kansallispuku, jota saatettiin jopa hipelöidä, että onko hymyilevä eteerinen tyttö edes oikea ihminen, kertoi vuoden 1968 Paula-tyttö Eila Sandell 70-vuotishaastattelussaan.
– Presidentti Urho Kekkonen oli lähes aina läsnä suurilla messuilla. Joskus meitä oli rinnakkain kolme edellistä Paulaa ja vielä nykyinenkin. Kekkonen ihmetteli, että mikä teistä tytöistä oikein tekee niin samannäköisiä. Herra presidentti, me kaikki juomme Pauligin kahvia, Eila sanoi näppärästi maan päämiehelle.
Kahvinvalmistaja Pauligin sievä kansallispukutyttö oli kahvipurkin kyljessä ensi kerran jo vuonna 1904, jolloin Gustav Paulig aloitti kahvin paahtamisen. Pauligin Paula-tyttö alkoi esiintyä mainonnassa vuodesta 1926.
Paula-nimikkeestä luovuttiin tämän vuoden alussa. Nyt puhutaan kahvilähettiläästä. Nimestä luovuttiin tasa-arvosyistä, nyt mieskin voi olla kahvilähettiläs. Tai tietenkin myös muunsukupuolinen.
Lue lisää Paula-tytön historiasta ja tämän päivän kahvilähettilyydestä painetusta Hymystä. Jutun on kirjoittanut sinne Marja Nyman.
Kommentit
Oma kommentti