Eveliina Jormakka on potenut nukahtamisvaikeuksia teinitytöstä lähtien. Viime talvena uniongelmat äityivät niin pahoiksi, että hänen oli haettava niihin apua.
Yksityisessä kuopiolaisessa hoitolaitoksessa päihdepuolella sairaanhoitajana työskentelevä Eveliina Jormakka, 29, on pienen kymmenkuukautisen tyttövauvan onnellinen äiti.
Eveliina on täysin terve nuori nainen, mutta uni- ja erityisesti nukahtamisongelmat ovat vainonneet häntä jo 14-vuotiaasta asti. Eveliinan vanhemmat ovat hyväunisia eikä hän tiedä lähisuvussakaan ketään toista, joka olisi kärsinyt samasta asiasta.
– Olen valvonut joskus neljään, viiteen saakka aamulla ja olen ehtinyt nukkua vain muutaman tunnin ennen kouluun tai töihin lähtöä. Joskus on ollut öitä, jolloin en ole mielestäni nukkunut ollenkaan, vaikka ilmeisesti olen kuitenkin ollut jonkinlaisessa horteessa. Se alkoi käydä jo hermojen päälle.
Eveliina on yrittänyt päästä ongelmasta irti itsehoitokonsteilla kuten kahvin juonnin vähentämisellä.
– Olen myös aina ollut kova liikkumaan, ja niinpä olen välttänyt kovaa liikuntaa myöhään illalla, ettei se häiritsisi nukahtamista. Nukahtamislääkkeitä en ole edes kokeillut, sillä olen työssäni nähnyt, mitä erilaiset riippuvuudet aiheuttavat ihmisille.
Tyttö nukkui, äiti ei
Eveliinan uniongelmat pahenivat raskauden loppuvaiheissa viime vuoden heinä-elokuussa. Tytär syntyi marraskuussa. Vauvan syntymän jälkeen ja imetyksen alettua Eveliina nukkui kohtalaisen hyvin, mutta kun hän helmi-maaliskuussa lopetti imettämisen, uniongelmat ryöpsähtivät jälleen ja nyt niin pahoina, että hän meni ensimmäisen kerran niiden takia lääkäriin.
– Tyttö on ollut koko ajan hirveän hyvä nukkumaan, joten oma unettomuuteni ei johtunut siitä. Varmaan vain jotenkin herkistyin valvomiselle ja minulle tuli myös hormonaalisia muutoksia, kun imetys loppui. Olin kuin kävelevä zombie. Olen aina ollut myös hyvin herkkäuninen kaikille äänille, ja vaikka lapsi nukkua tupsutti illasta aamuun, niin minä jotenkin kuulostelin aina sitä ja hyppelehdin katsomaan, onko kaikki kunnossa.
Eveliina sanoo, ettei näin jälkeenpäin muista viime helmikuusta juuri mitään.
– Kun mies oli töissä, pakkohan minun oli lapsen kanssa jaksaa, mutta olo oli kuin olisi humalassa ollut. Ja kun koko yön valvoo, siinä ehtii ajatella kaiken maailman asioita, jotka usein ovat vielä ikäviä tai epämiellyttäviä. Pienet asiat muuttuvat suuriksi ja niitä joutuu sitten koko yön pyörittämään päässään.
– Sanoin silti lääkärille, etten halunnut nukahtamislääkkeitä. Lääkäri oli fiksu ja samaa mieltä kanssani, ettei niihin kannata mennä, mutta hänenkään konsteistaan ei ollut mitään apua.
Suhtautuminen muuttuu
Eveliinan ystävätär on töissä pieksämäkeläisessä Bringwell Oy:ssä, joka aiemmin tunnettiin Vitacom Pharmana. Yritys vaihtoi nimeä viime keväänä.
– Kysyin oliko olemassa mitään luontaisvalmistetta, joka voisi auttaa uniongelmiini. Lopulta sain aikamoisen arsenaalin. Kaikkein tärkeimmäksi osoittautui Stressgard-niminen valmiste. Se auttoi hämmästyttävän nopeasti, sillä jo neljännen yön nukuin tosi hyvin ja aamulla oli oikein levännyt ja hyvä olo.
Nykyään Eveliina nukkuu hyvin.
– Kun illalla menen sänkyyn niin se on varmaan kaksi sekuntia ja olen ihan kanttuvei! Unta ei todellakaan tavitse enää odotella. Jos satun yöllä heräämään, saan heti unen päästä uudestaan kiinni. Kaiken lisäksi uni on syvää ja hyvää, ja aamulla on tosi levännyt olo. Olen aina ollut hiukan stressaaja ja hermoilija. Mieli on nykyään tasaisempi kuin aikaisemmin.
Eveliina on käyttänyt muitakin tuotteita kuten Mivitotalia, Eskimo-kalaöljyä ja B-calm magnesiumlisää.
– Luontaistuotteet eivät olleet kovin tuttuja ennestään. Joitakin virkistäviä juttuja olen joskus kokeillut ja magnesiumia olen ottanut aiemminkin, koska liikun paljon ja torjun sen avulla kramppeja.
Lääkäri- ja sairaanhoitajapiireissä ei aina ole suhtauduttu myönteisesti ravintolisiin, mutta Eveliina arvelee tilaneen muuttuneen.
– Nykyään luontaistuotteita tutkitaan jo kaikkialla ja saadut tulokset ovat hyviä. On myös hyvä asia, että on olemassa tällaisia lehtiä, missä kirjoitetaan ihmisten omista kokemuksista. Varmaan sekin lisää myönteistä suhtautumista.
Teksti:
Kuvat:
Terveys-Hymy 10-11
Kommentit
Oma kommentti