Hankaloittaako unihäiriö elämääsi?

Ihmisen luonnollinen unirytmin säätelijä, melatoniini, auttaa tahdittamaan tasapainoisen unirytmin ja jaksat päivällä paremmin.


EU:n elintarviketurvallisuusviraston terveysväiteasiantuntijoiden mukaan melatoniini on turvallinen ravintoaine, joka valmistaa elimistöä uneen ja auttaa elimistöä pitämään kiinni normaalista unirytmistä säädellen vuorokausirytmiä ja edistäen unen saantia. Sen vaikutus on fysiologinen eli se tukee elimistön normaalia toimintaa.

Hyvin harvat ravintoaineet ovat saaneet EU:ssa hyväksytyn terveysväitteen. Terveysväitteen saamiseksi ravintoaineen fysiologisesta vaikutuksesta tulee olla useita tieteellisiä tutkimuksia eikä vaikutus tai väite saa olla lääkkeellinen.

Melatoniini sai kaksi hyväksyttyä terveysväitettä, myöhästyneen unijakson hoitoon annoksella 1 milligrammaa vuorokaudessa ja aikaeron tuntemusten lievittämiseen annoksella 0,5–5 milligrammaa vuorokaudessa.

Kaksi väittämää

Melatoniinin kaksi virallista, EU-alueella lainvoimaista terveysväitettä ovat seuraavat.

Ensimmäiseksi, melatoniini auttaa lievittämään aikaeron yksilöllisiä vaikutuksia.

Väite voidaan esittää vain elintarvikkeesta, joka sisältää vähintään 0,5 milligrammaa melatoniinia määriteltyä annosta kohti. Jotta väite voidaan esittää, kuluttajalle on ilmoitettava, että edullinen vaikutus saavutetaan ottamalla vähintään 0,5 milligramman annos lähellä nukkumaanmenoaikaa ensimmäisenä matkapäivänä ja muutamana seuraavana päivänä matkakohteeseen saapumisen jälkeen.

Toinen väittämä on, että melatoniini auttaa lyhentämään nukahtamisaikaa.

Väite voidaan esittää vain elintarvikkeesta, joka sisältää 1 milligramman melatoniinia määriteltyä annosta kohti. Jotta väite voidaan esittää, kuluttajalle on ilmoitettava, että edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla 1 milligrammaa melatoniinia lähellä nukkumaanmenoaikaa.

Mikä on melatoniini?

Melatoniini on myös voimakas antioksidantti, joka tukee elimistön puolustus-järjestelmää ja vaikuttaa positiivisesti vireystilaan. Melatoniinin eli niin sanotun yöhormonin eritys lisääntyy illalla valon määrän vähetessä ja on suurimmillaan yöllä keskiyön jälkeisinä tunteina.

Melatoniinin eritys vähenee iän mukaan noin 40 ikävuoden jälkeen ja normaalisti yöllä esiintyvä melatoniinin erittymisen huippu saattaa puuttua iäkkäillä kokonaan. Tästä syystä usein unen laatu heikkenee ja uniongelmien määrä lisääntyy iän myötä.

Ikääntymisen lisäksi erityiset elämäntavat ja tilanteet vaikuttavat melatoniinin eritykseen. Muun muassa stressaantuneisuus, epätasapainoinen ruokavalio ja alkoholin käyttö vähentävät elimistön omaa melatoniinin tuotantoa.

Turvallinen käyttö

Melatoniini sopii ravintolisänä aikaerorasituksen itsehoitoon, esimerkiksi vuorotyötä tekeville ja matkustaville sekä henkilöille, joilla unen tulo viivästyy. Melatoniini tulee nauttia aina illalla, noin tunti ennen nukkumaan menoa, jonka jälkeen rauhoittuminen ja hämärässä oleskelu edistää univalmiuden kehittymistä.

Melatoniini ei siis nukuta niin kuin lääkkeet, vaan elimistö saa normaalin viestin siitä, että nyt olisi sopiva aika käydä nukkumaan. Tätä omaa sisäistä viestiä tulee kuunnella ja käydä levolle. Aktiivisesti puuhailemalla voi itsensä pitää hereillä, vaikka keho kertoo unen tarpeesta.

Melatoniinin teho paranee toistuvan käytön myötä ja esimerkiksi unirytmin muuttamiseen sitä suositellaan käytettäväksi samaan aikaan iltaisin kahden viikon ajan. Melatoniinia ei tule käyttää omin päin kolmea kuukautta pidempään yhtäjaksoisesti.

Melatoniinin käyttö ohjeistuksen mukaan on turvallista. Koska melatoniini edistää nukahtamista, sitä ei tule käyttää tarkkuutta vaativien tehtävien tai autolla ajamisen yhteydessä. Myöskään raskaana olevan tai imettävän ei tule käyttää melatoniinia.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Miguel Vera

Terveys-Hymy 9-12

Teksti: Hymy
Avainsanat: melatoniini, nukkuminen, uni

Kommentit

Oma kommentti