Näin pandemia vaikutti poliisityöhön – poliisi julkaisi raporttinsa

Alkuvuosi 2020 on ollut monella tapaa poikkeuksellinen. Pandemia ja sen johdosta asetettu poikkeustila vähensivät ihmisten liikkumista julkisilla paikoilla ja lisäsivät kotona vietettyä aikaa. Nyt poliisi on kertonut tilastojen valossa mitä oikein tapahtui.

Huumausaine- ja omaisuusrikosten määrät ovat jatkaneet kasvuaan. Väkivaltarikosten määrä on sen sijaan laskenut. Törkeiden liikennerikosten määrät kasvoivat ja hälytykset koteihin lisääntyivät.

Kokonaisuudessaan vuoden 2020 tammi- ja kesäkuun välisenä aikana poliisin tietoon tuli 172 698 rikoslakirikosta (ei sisällä liikennerikoksia). Määrä on yli 15 000 rikosta viime vuoden vastaavaa aikaa enemmän.

Huumausainerikosten määrissä kasvua – huumekuskit huolestuttavat 

Huomattavasti ovat lisääntyneet huumausainerikokset, joita kirjattiin yli 5 300 edellisvuotta enemmän. Tämä näkyi myös tien päällä, jossa poliisin haaviin jäi poikkeuksellisen paljon huumekuskeja. Tullin ”darknetissä” tekemä rikostorjuntatyö heijastuu myös osaltaan rikosilmoituksina poliisin tilastoihin.

Väkivaltarikoksia tuli tammi-kesäkuussa polisin tietoon selvästi viime vuotta vähemmän.

Poliisin tietoon tulleiden seksuaalirikosten ja lapsiin kohdistuvien rikosten määrät ovat niin ikään laskeneet. Tämän pelätään kuitenkin johtuvan ainakin osittain siitä, että yhä useampi epäily jäi talven ja kevään ”koulukaranteenin” vuoksi ilmoittamatta viranomaisille.

-Seksuaalirikosten ja lapsiin kohdistuvien ilmoitusten vähentymisen perusteita tulee analysoida tarkasti. Tilastot eivät välttämättä anna niistä poikkeusoloissa oikeaa kuvaa,  poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen Poliisihallituksesta sanoo.

Nettipetokset ja mökkimurrot kasvussa

Kappalemäärällisesti merkittävä nousu on ollut omaisuusrikoksissa, joita kirjattiin yli 9 400 viimevuotista enemmän. Myös internetpetoksia oli aikaisempaa enemmän.

Omaisuusrikoksista erityisesti (murto)varkauksien määrä lisääntyi ja vapaa-ajan asunnot olivat selvästi viime vuotta useammin kohteina. Vakinaisiin asuntoihin kohdistuneet varkaudet kuitenkin vähenivät, selvähän se, kun ihmiset olivat kotona.

Ulkomaan kansalaisten osuus rikollisuudessa väheni

Rikoksesta epäillyn henkilöllisyys oli poliisin tiedossa yli 110 000:ssä rikoslakirikoksessa. Ulkomaan kansalaisten tekemiä rikoksia kirjattiin 453 vähemmän kuin vuonna 2019 vastaavaan aikaan.

Muutos näkyy erityisesti omaisuusrikoksissa.

Rikoslakirikosten määrän kasvusta huolimatta tammi-kesäkuussa poliisille ilmoitettujen rikosten kokonaismäärä laski yli viisitoista prosenttia suhteessa viime vuoden vastaavaan aikaan. Kokonaismäärän lasku tilastossa selittyy suurelta osin liikennerikosten määrän laskulla.

Sen lisäksi, että rajoitusten johdosta liikkumista on ollut vähemmän, kesäkuun 2020 alusta voimaan tullut uusi tieliikennelaki muutti tieliikenteen rikesakot liikennevirhemaksuiksi.

– Poikkeuksen liikennerikoksien vähenemisestä muodostavat kuitenkin törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamiset ja rattijuopumukset, joiden määrä on nousut. Huumekuskien määrä liikenteessä herättää huolta poliisissa, poliisiylijohtaja Kolehmainen sanoo.

Poliisi kävi kotona

Alkuvuodesta poliisin tehtävät ovat luonnollisesti kohdistuneet sinne, missä ihmisetkin ovat eli yksityisiin tiloihin. Yleisten paikkojen tehtävämäärä vähentyi, mutta kotihälytystehtävien määrä lisääntyi.

Ravintoloita koskevat rajoitukset ovat todennäköisesti lisänneet päihteiden käyttöä yksityisissä asunnoissa ja sitä kautta kotihälytyksiä sekä ilmoituksia häiritsevästä metelistä.

 

Teksti: Hymyn toimitus
Avainsanat: poliisi

Kommentit

Oma kommentti