Kirjoitin jo viimeksi Fortumista ja mielelläni olisin ottanut seuraavan aiheen käsittelyyn, mutta kun ei pysty, niin ei pysty.
Nyt puhutaan niin suurista asioista.
Meneillään on historiamme suurin taloussotku eikä loppulaskua tiedä vielä kukaan. Koko totuus Uniperista alkaa paljastua, kun Fortum kertoo kolmannen neljänneksen tuloksestaan lokakuussa. Pelkästään syyskuussa Uniper tekee vähintään kolmen miljardin euron tappion. Ja jokainen ymmärtää, että miljardi euroa on Suomessa paljon enemmän rahaa kuin 90 miljoonan asukkaan Saksassa.
Peruskysymyksiä ovat, haluammeko olla tuomassa venäläistä kaasua manner-Eurooppaan ja haluammeko maksaa saksalaisten laskuja?
Nyt on myöhäistä etsiä syyllisiä. Fortumin ratkaisuja ovat vuorollaan olleet hyväksymässä kaikki vanhat puolueet ja toimitusjohtajat sekä firman hallitukset ovat vaihtuneet. Nyt pitää keskittää kaikki voimat tähän hetkeen.
Edessä on suuria ratkaisuja. Muuttaako Fortum Uniper-tukipaketin miljardit osakkeiksi vai sulavatko rahat sinne ja omistus putoaa kymmeneen prosenttiin?
Tähän pitää olla pian vastaus valmiina. Uniperilta ovat rahat taas loppu ja se pyytää lisää Saksan valtiolta. Seuraavaksi pyydetään hyvin todennäköisesti Fortumilta ja silloin pitää Suomen ja Fortumin hallituksilla olla vastaukset valmiina.
Tilanne on vielä erittäin paljon huonompi kuin julkisuuteen annetaan ymmärtää. Fortumin Venäjän omistusten arvostukseen on ruplan kurssin avulla puhallettu useampi miljardi puhdasta ilmaa niin, että yhtiön oma pääoma pysyy pinnalla.
Ainakaan moraalisesti ja eettisesti ruplalla ratsastaminen ei kestä päivänvaloa.
Vielä kuukausi sitten toimitusjohtaja Markus Rauramo kertoi Venäjän omistusten arvoksi kaksi miljardia euroa ja nyt se on yli viisi miljardia euroa. Ilman tätä Fortumin oma pääoma olisi jo nyt miinuksella.
Rupla on täysin keinotekoinen valuutta eli tämä vääristää merkittävästi Fortumin oikeata taloudellista tilannetta.
Uniperin toimiva johto kirjoitti vuonna 2017 Fortumin osakkeenomistajille avoimeen kirjeen ja varoitti riskeistä. Kukaan ei kuunnellut ja nyt ne kaikki kirjeessä kerrotut riskit ovat totta.
Oma lukunsa ovat toimitusjohtajien Pekka Lundmark ja Markus Rauramo erilliset bonukset. Lundmark tienasi vuosina 2015-2020 palkkansa ja lisäeläkkeensä päälle miljoonia euroja Uniperin hyvistä kaupoista. Rauramolle maksettiin vielä tänä keväänä yli 400 000 euron bonus hyvästä Uniper-yhteistyöstä.
Kommentit
Oma kommentti