Vuonna 2020 tehtyä lakimuutosta monet ihmettelevät. Parkkipaikalla kuski kolhaisee toista autoa. Kolhija poistuu paikalta. Kolhun aiheuttanut kuski jättää asian ilmoittamatta. Tähän liity varsinaisesti rikosta. Ei siltikään, vaikka kolhitun auton omistajalle jää korjauskulut maksettavaksi, mikäli kolhijan henkilöllisyyttä ei saada selville.
Aika: Juhannusaatto 23.6.2023 kello 14-18 välisenä aikana.
Paikka: Helsingin Kaivopuisto, Cafe Ursulan vieressä oleva parkkipaikka.
Tapahtuma: Uutta henkilöautoa kolhittiin parkkipaikalla. Kolhija poistui paikalta ilmoittamatta kenellekään asiasta.
Jatko: Rikosilmoitus poliisille. Yhteys vakuutusyhtiöön. Autossa on kasko.
Jatkolle jatko: Auto korjataan. Työ kestää lähes viikon.
Hinta: Kallis.
Maksaja: Vakuutusyhtiö. Auton omistaja joutuu maksamaan omavastuun.
Yllä oleva tapaus on melko tyypillinen lakimuutoksen jälkeen. Eli vahingon aiheuttaja häipyy paikalta ja kaiken lisäksi häipymiseen ei liity rikosta. Eikö olekin omituista? Ja kaikki tapahtuu Suomessa.
Kiinnostaako tapaus poliisia? Rikosilmoitus tehty, mutta lakimuutos astui voimaan 1. kesäkuuta 2020. Uuden tieliikennelain mukaan liikennerikkomus poistui rikoksena tieliikennelaissa – ja poliisi voi suorittaa esitutkintaa vain rikosasioissa.
Taannoin tehdyn tutkimuksen mukaan noin joka toinen kolhija poistui paikalta yhteystietojaan ilmoittamatta.
Tähän korkein oikeus on tehnyt linjauksen. Korkeimman oikeuden linjauksen mukaan niin sanotun itsekriminointisuojan perusteella kyseinen toiminta ei ole rangaistavaa.
Tämä tarkoittaa sitä, että vahingonkorvausta voi kyllä hakea törmääjältä, mutta törmääjän henkilötiedot on oltava selvillä.
Kommentit
Oma kommentti