Naisten yleisin ongelma kasvoissa on sibeliusryppy!

Auringonotto vanhentaa ihoa ja aiheuttaa ryppyjä. Ihonhoidon asiantuntija muistuttaa, että aurinkosuojaa pitäisi käyttää läpi vuoden ja myös sisätiloissa.

Kasvoissa on monenlaisia juonteita, mutta yleisin harmituksen aihe naisasiakkailla on kulmakarvojen välissä oleva pystyjuonteinen sibeliusryppy, joka tulee muun muassa kulmien kurtistamisen ja liiallisen auringonvalon seurauksena ja aiheuttaa vihaisen ilmeen.

Näin kertoo Skin Atelier Helsingin perustaja, sairaanhoitaja Charlotte Fellman, jolla on laaja kokemus ihonhoidosta.

Miten ehkäistä sibeliusryppyjen syntymistä kotikonstein?

– Tärkeintä on huolehtia ihon kosteudesta, eikä kulmia kannata kurtistella turhan päiten, Fellman naurahtaa ja jatkaa:
– Kasvopilates voi auttaa rentoututtamaan kasvolihakset ja jos tyyny aiheuttaa yön aikana uomia kasvoihin, niin silloin pitää vaihtaa pehmeämpi tyyny tai nukkua selällään.

Rypyn nimi juontaa juurensa maineikkaan säveltäjän Jean Sibeliuksen kasvoista.

”Näytän vihaiselta,
mutta en ole vihainen”

Potilas tulee klinikalle usein hyvin arkisten syiden takia. Eräskin asiakas sanoi taannoin näin: Näytän otsaryppyjen takia vihaiselta ihmiseltä, vaikka olen kaikkea muuta kuin vihainen. Se pistää vihaksi.

Fellmanin mukaan pistoshoidoilla syötetään iholle vitamiineja ja kosteutta, jotta ihon rakenne ja kimmoisuus paranevat ja juonteet vähenevät. Sen lisäksi veitsettömiin hoitomuotoihin kuuluu myös laserhoidot.

Aurinko vanhentaa ihoa eniten. Suomalaiset ovat perinteisesti rannalla viihtyvää auringonottokansaa niin kotimaassa kuin ulkomailla. UV-säteily on kuitenkin iholle vahingollista. On arvioitu, että jopa 80 prosenttia ihon näkyvistä vanhenemisen merkeistä – rypyistä, pigmenttiläiskistä ja ihon kimmoisuuden vähenemisestä – johtuu auringon UV-säteiden vaikutuksesta.
Charlotte Fellman kertoo, että aurinko kuivattaa ihoa ikävin seurauksin.

– Ihon kosteustasapaino katoaa, mikä aiheuttaa ihossa rakenteellisia muutoksia eli vanhenemista ja ryppyjä.

– Naisille ryppyjä tulee miehiä helpommin ohuemman ihon ja hormonaalisten seikkojen takia. Testosteronin takia miehillä on yleensä paksumpi iho.

Fellman on tunnettu tiukoista eettisistä periaatteistaan. Hän ei esimerkiksi ota asiakkaakseen aktiivisesti tupakoivia.

– Tupakka on myrkkyä iholle. Se aiheuttaa tupakkaryppyjä suun seudulle ja aiheuttaa silmäpusseja, koska se tuottaa nestettä ja supistaa verisuonia.

– Liiallinen sokerinsyönti veltostuttaa ihoa, joka sitten roikkuu ja rypistyy. Samaa aiheuttaa jatkuva stressi. Alkoholi kerää ihoon nestettä ja pöhöttää ja aiheuttaa muun muassa silmäpusseja, Fellman tietää.

Charlotte Fellman muistuttaa, että rypyt voivat olla myös ihan ok ja ne voivat olla kauniita muistoja eletystä elämästä.

– 50-vuotiaan naisen ei tarvitsekaan näyttää ihon puolesta 30-vuotiaalta. Suomalaisilla naisilla on hyvä iho, jos sitä vertaa esimerkiksi eteläeurooppalaisten naisten ihoon, koska meillä aurinko ei paista ja paahda vuoden läpi.

– On kuitenkin muistettava käyttää aurinkosuojaa Suomessa myös talviaikaan, koska säteilyä tulee pilvien ja ikkunoiden läpi myös sisätiloihin, myös autoon.

Jos kasvojen ilme kuitenkin häiritsee, niin silloin kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen.
– Väsynyt tai vihainen ilme saadaan muutettua nykytekniikalla helposti neutraaliksi tai positiiviseksi, Fellman muistuttaa.

Charlotte Fellman.

Teksti: jarikupiainen
Avainsanat: Charlotte Fellman

Kommentit

Oma kommentti