Siskokset näyttelijä Linda Zilliacus ja kirjailija Matilda Gyllenberg viihtyvät yhdessä. Linda ohjaa näytelmän joka pohjautuu Matildan kirjoittamaan kirjaan, missä nuori tyttö kamppailee koulunkäynnin kanssa.
– Sata päivää kotona on omistettu kaikille, jotka kamppailevat mielenterveyden kanssa nuoruuden aikana, sanoo Linda Zilliacus.
Sata päivää kotona –näytelmän kantaesitys 22. tammikuuta 2025 Unga Teaternissa.
Näyttelijä Linda Zilliacuksen ura on ollut kansainvälisesti menestyksekäs, mutta tällä kertaa hän astuu näyttämölle ohjaajana Suomessa. Näytelmä Sata päivää kotona saa ensi-iltansa Unga Teaternin näyttämöllä 22. tammikuuta 2025.
– Olen aina ollut kiinnostunut kertomaan tarinoita, ja tällä kertaa halusin sukeltaa syvemmälle teatterin maailmaan, Linda Zilliacus kertoo.
Näytelmä Sata päivää kotona perustuu hänen siskonsa Matilda Gyllenbergin kirjaan, ja yhdistää jännittävän dekkarin sekä tärkeän yhteiskunnallisen keskustelun pitkistä koulupoissaoloista.
– Heti luettuani kirjan soitin siskolleni ja pyysin että saisin tehdä siitä teatteria. Tämä teos on hyvin henkilökohtainen, ja se on omistettu kaikille, jotka kamppailevat mielenterveyden kanssa nuoruuden aikana, sanoo Linda Zilliacus.
Kouluahdistus
Sata päivää kotona kertoo Nikestä, joka on viidennellä luokalla eikä käy koulua. Koulun melu, valo ja häly saavat Niken ahdistumaan. Onneksi Nikellä on paras kaveri Mia, joka on sekä rohkea että kekseliäs. Yhtäkkiä ystävykset tempautuvat mysteerin keskelle: kotikulmilla riehuu pyromaani, ja poliisi on ymmällään. Nike joutuu taistelemaan voittaakseen pelkonsa ja hänen on oltava rohkeampi kuin koskaan.
Ohjaajana Linda Zilliacus kokee vahvaa myötätuntoa päähenkilöä kohtaan. Hän on myös dramatisoinut Sata päivää kotona, joka kantaesitettiin ruotsinkielellä syksyllä. Esitys sai loistavat arvostelut. Yle kirjoitti muun muassa: ”Jos joskus haluat viedä lapsesi teatteriin, se on nyt.”
– Se on jännittävä tarina, huolimatta sen vakavasta sisällöstä. Päähenkilö Nike on utelias ja täynnä elämää, mutta taistelee samalla selvitäkseen kouluympäristöstään. Aikuisten yritykset ymmärtää häntä muuttuvat lopulta vielä yhdeksi taakaksi, joka hänen on kannettava, kertoo Linda Zilliacus.
Siskojen yhteistyö
Yhteistyö kirjailija Matilda Gyllenbergin, kanssa on sujunut hyvin. Sisarukset tulevat hyvin toimeen ja pystyvät keskustelemaan kaikesta. Molemmilla on perhe ja henkilökohtaisia kokemuksia lasten haasteista koulumaailmassa.
– Nike on monelle tuttu hahmo, sillä hän kuvaa nuorta tai lasta, joka ei pysty vastaamaan ympäristönsä odotuksiin. Olen iloinen, että tämä tarina saa nyt teatterin näyttämöllä uuden elämän, ja uskon, että se puhuttelee monia nuoria, vanhempia sekä opettajia. Odotan kovasti ensi-iltaa, sanoo Matilda Gyllenberg.
Kommentit
Oma kommentti