Hoiva ja hoito kriisissä

Säädetään lakeja eli hoitotakuuta ja hoitajamitoituksia. Tehdään massiivinen sote-uudistus, mikä on vain vanhojen puolueiden ikiaikainen päähänpinttymä ja ideologinen kompromissi.

Mutta pääasia ei ole kunnossa. Koko hommasta puuttuvat sekä hoitajat että rahat.

Terveydenhoito on täysin sekaisin ja kaaos sairaaloiden päivystyksissä on vasta alkusoittoa. Tälle kriisille on tehtävä nopeasti jotakin. Ei ihmisiä voi makuuttaa vuorokausia sairaaloiden käytävillä tai tuntikausia ambulanssissa odottamassa. Apua tarvitsevia ihmisiä pitää ymmärtää. Heillä on aito hätä ja heidän on päästävä keinolla millä hyvänsä hoitoon. He makaavat päiväkausia sairaaloiden päivystysten käytävillä, kun eivät muuta voi.

Koko hoiva- ja hoitoketju on kriisissä eikä nopeaa apua ole luvassa. Tällä menolla luottamus julkiseen terveydenhuoltoon rapautuu.

Tämä pitää laittaa nyt kuntoon!

Uudet hyvinvointialueet ajetaan talouskriisiin ja kunnat konkurssiin. Ihmiset riutuvat hoitojonossa. Kela-korvauksia pitäisi määräaikaisesti korottaa ja kohdistaa, mutta tämä hallitus ottaa loputkin korvaukset pois. Sen sijaan muissa EU-maissa yksityislääkärin palvelut korvataan sen mukaan kuinka paljon vastaava yksityinen hoito maksaisi Suomessa.

Eli tämä vasemmistohallitus ajaa Suomea sosialismiin yksityisiä palveluita kotimaassa kyykyttämällä, mutta Tallinnaan kannattaa mennä erikoislääkäriin, kun yhteiskunta maksaa.

Eihän tässä ole järjen häivää!

Sote-uudistus tuo lisää hallintoa, byrokratiaa ja ict-kustannuksia, vaikka pelkkä perhelääkärimallin käyttöönotto toisi nopeasti parannusta. Samalla myös etävastaanotto lisääntyisi. Molemmat uudistukset helpottaisivat ruuhkia välittömästi.

Suomessa on riittävästi koulutettuja hoitajia, mutta he eivät tee töitä hoitoalalla. Palkat ja työolot pitää laittaa kuntoon niin, että he palaavat koulutustaan vastaavaan työhön. Eläkkeelle siirtyneitä hoitajia voi houkutella veroporkkanalla muutamaksi vuodeksi takaisin.

Kaikissa vanhustenhoidon tehtävissä ei tarvita terveydenhoidon koulutusta. Sitä pitää lieventää. Nyt jo kunnissa, kaupungeissa ja sairaanhoitopiireissä on kehitetty erinomaisia käytäntöjä, jotka pitää saada laajemmin käyttöön. Esimerkiksi vanhustenhoidossa kiertävistä lääkäreistä on saatu erinomaisia kokemuksia.

Teksti:Hjallis Harkimo
Avainsanat: Hjallis Harkimo, sote

Kommentit

Oma kommentti