Sote on sosialismia

Suomalaista terveydenhoitoa ajetaan keskusjohtoiseen malliin, joka tuli tutuksi Neuvostoliitosta.

Jatkossa kaikesta päättävät hallituspuolueiden kansanedustajat ja sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehet.

Sote on sosialismia.

Aluevaalien jälkeen perustettavilta hyvinvointialueilta loppuvat rahat parissa vuodessa. Sen jälkeen kaikki maksetaan valtion budjetista.

Mikään alueista ei ole tehnyt pohjatyötä kunnolla, vaan kyseessä on hyppy tyhjään ja pimeään.
Vasemmiston ideologian läpivienti tulee kalliiksi.

Aivan käsittämätöntä, koska nykyistä mallia pystyisi kehittämään paljon helpommin ottamalla käyttöön palvelusetelit, ostopalvelut ja Kela-korvauksen kohdistukset.

Hallitus laittaa pelkkään hallinnon uudistukseen seitsemän miljardia euroa. Palkat harmonisoidaan alueiden korkeimpien mukaan ja se maksaa 500-1000 miljoonaa. Ja on hyvä huomata, ettei näillä summilla vielä tule yhtään hoitajaa tai lääkäriä lisää. Ei mitään järkeä.

Kiireettömään erikoissairaanhoitoon jonottaa nyt 140 000 suomalaista lähinnä koronan takia. Hallitus on varannut jonon purkuun 450 miljoonaa, mutta suma seisoo. Palvelusetelit ja ostopalvelut olisivat käytössä, mutta sosialistien periaatteet haraavat vastaan.

Yksityisiä pitää kyykyttää.

Kela-korvauksia voisi tilapäisesti nostaa ja kohdistaa. Moni ihminen maksaisi varmasti mieluusti osan itse, jos vain pääsisi hoitoon. Arvaatte varmaan, että Ruotsissa kaikki tämä toimii. Sieltä on tullut paljon syöpäpotilaitakin suomalaiseen yksityissairaalaan. Potilaalle korvataan sama summa kuin se maksaisi Ruotsissa julkisella puolella.

Mutta Suomessa ideologia ei tätä salli.

Sote on suunniteltu hutiloiden ja suljetuissa kabineteissa. Varsinaisia asiantuntijoita ei ole kuultu riittävästi. Nykyisten sairaanhoitopiirien vetäjät ovat äimän käkinä odottelemassa, mitä tässä alkaa tapahtua.

Tätä sotea ovat liikaa ohjanneet poliittiset valtapyrkimykset, kepulle valtaa maakunnista puolueen viimeisenä oljenkortena ja demareille valtiojohtoista mallia, jossa ennen kaikkea pääsee kyykyttämään alan yksityisiä toimijoita.

Seuraavan hallituksen pitää purkaa hyvinvointialueet ja alkaa keskittyä ihmisten hoitoon ja palveluun.

Teksti:Hjallis Harkimo
Avainsanat: Hjallis Harkimo, politiikka, sosiaali- ja terveyspalvelut, sosialismi, sote

Kommentit

Oma kommentti