Tämä on vallan väärinkäyttöä

Kotimainen korruptio ei toimi kuin Etelä-Euroopassa. Siellä se on kuin paikalliset sähköjohdot, pintavetoina, kaikki näkevät ja tietävät.

Meillä kulkevat samat johdot, mutta kun ne kulkevat syvällä betonin sisällä, niitä ei kukaan näe ja liian harva tietää. Maailmalla korruptio on mustavalkoista. Meillä liikutaan harmaalla alueella. Verkostot osaavat ja toimivat. Maan tapa, sanotaan.

Piiri pieni pyörii.

Kotimainen korruptio on rakenteissa. Poliittiset virkanimitykset eivät lopu, vaikka vuorotellen jokainen puolue niin lupailee. Tuorein ilmiö on nyt uusien sote-alueiden huippupalkatut johtopaikat, jonne poliitikot tai jäsenkirjavirkamiehet rynnistävät joukolla. Ministereiden avustajia loikkaa lobbareiksi ja takaisin. Mihin se perustuu?

Ay-liikkeen omistaman pörssiyhtiön Kojamon osingoista ei makseta veroa. Lakisääteisiä työeläkkeitä meillä hallinnoi puolenkymmentä, sadoilla miljoonilla euroilla hallinnoitua laitosta, vaikka yhdellä tulisimme toimeen.

Lista on pitkä. Liian pitkä.

Poliitikot istuvat alueel­listen osuuskauppojen­ hallintoneuvostossa. Miksi? Kokouspalkkiot voivat olla useita kymmeniä tuhansia euroja vuodessa ja päälle tulee alennuksia ketjun ruokakaupoissa, rautakaupoissa, ravintoloissa ja hotelleissa.

On aika verottajan selvittää syntyykö näistä alennuksista niiden saajille veronalaista etua.
Esimerkiksi HOK-Elannon hallintoneuvoston puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat saavat 40–50 000 euron vuosipalkkiot.

Ilman mitään valtaa tai vastuuta. Ja sama kuvio toistuu läpi koko Suomen alueellisissa osuuskaupoissa. Hallintoneuvostoissa istuu kymmeniä kansanedustajia, jotka ovat samaan aikaan kunnan- tai kaupunginvaltuustoissa. Kaavoituspäätöksiin syntyy väkisin harmaita alueita vai oletteko nähneet yhtään Prismaa, ABC-asemaa, S-Ryhmän ravintolaa tai hotellia huonolla liikepaikalla?

Oma lukunsa on punapääoman Tradekan ja vasemmistopuolueiden naimakauppa. Tradekan edustajisto koostuu vain demarien ja vasemmistoliiton edustajista. Ja mukaan sopii yksi kiintiökommunisti. Enemmistö konsernin omistuksesta on betonoitu näiden kahden puolueen hallitsemille säätiöille. Näkyvin omistus on ravintolayhtiö Restel, jolla on hallussaan Burger King, Taco Bell ja nyt myös Classic Pizza ja Hangon Makaronitehdas.

Ja Tradekan edustajistolle tietysti samat alennukset kuin S-ryhmän hallintoneuvostoille.

Teksti:Hjallis Harkimo
Avainsanat: ay-liike, hallintoneuvosto, Hjalliksella on asiaa, Hjallis Harkimo, HOK-Elanto, korruptio, politiikka, Tradeka, valta

Kommentit

Oma kommentti