Työntekijät tarvitsevat tukea nyt

Kaikki hinnat ja lainojen korot nousevat, mutta palkat eivät. Elintaso laskee ja ihmiset köyhtyvät. Koko talouden kannalta on painajainen, jos hinnat jatkavat nousuaan ja kasvu putoaa nollaan. Sitä ei kestä julkinen talous eivätkä kotitaloudet.

Suomen julkinen talous on kroonisesti 10 miljardia euroa alijäämäinen eikä kukaan tee sille mitään. Koronaan piti reagoida, se on selvä. Venäjän hyökkäyksen takia piti reagoida puolustuksen ja rajan menoihin, se on selvä myös. Mutta kun niihin menoihin on uinut huomaamatta paljon muuta ja pysyvästi.

Työssä käyvät ja yrittäjät kaipaavat tukea, kun kaikki hinnat nousevat. Ruuan, sähkön, energian ja polttoaineiden hinnat nousevat. Asuntolainojen korot nousevat.

Ja hintojen nousu kohtelee ihmisiä eri tavoin. Vai mitä sanotte sellaiselle veronmaksajalle, joka ajaa 100 kilometriä töihinsä, lapset harrastavat, talo lämpiää öljyllä eikä talon arvo kaukana kaupungista ainakaan nouse? Ja heitä hallitus kehottaa vaihtamaan sähköautoon tai maalämpöön ja tarjoaa pieniä tukiaisia tai vakuuksia lainoille.

Paljon tehokkaampaa olisi määräaikaisesti alentaa työn, polttoaineiden ja sähkön verotusta. Se tulisi voimaan heti, koskisi kaikkia, kohdentuisi paremmin ja palattaisiin entiselle tasolle, kun tilanne normalisoituu.

Hallitus puhuu mieluusti työllisyysprosentista. Prosentti on noussut, mutta työtunnit ovat vähentyneet eli vain osa-aikainen työ on lisääntynyt. Meillä on vielä aivan liikaa ihmisiä työttöminä.

Työllisyysprosentin pitäisi olla 80. Yksi prosentti lisää työllisyyttä on miljardi euroa lisää julkiseen talouteen. Tähän pitäisi panna kaikki voimat.

Suomi selviää vain yrittämällä, investoimalla, kasvamalla ja töitä tekemällä. Julkisissa menoissa on myös pystyttävä tekemään valintoja eikä vain kaikkea kaikille kuten tämä hallitus nyt.

Julkisen talouden remonttiin pitäisi saada samanlainen tekemisen henki ja yhtenäisyys kuin Nato-jäsenyyden hakemiseen.

Ja kaikki työkykyiset pitää saada töihin niin, että työn tekeminen on kannattavaa ja sillä tulee toimeen.

Teksti:Hjallis Harkimo
Avainsanat: hallitus, hinnat, Hjallis Harkimo, työ, työttömyys

Kommentit

Oma kommentti