Reply To: Luontaistuotteet ISO HUIJAUS

Home Forums Terveys-Hymy Luontaistuotteet ISO HUIJAUS Reply To: Luontaistuotteet ISO HUIJAUS

#21780 Ilmoita asiaton viesti
Matti Tolonen
Member

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 voi auttaa fibromyalgiaan, raportoi Mario D. Corderon johtama Sevillan yliopiston tutkijaryhmä. Se on saanut hyviä hoitotuloksia päiväannoksella 300 mg/vrk (Journal of Musculosceletal Pain 2011:19(2) 118–119). Samat tutkijat ovat aikaisemmin osoittaneet, että fibromyalgiaa potevilla ihmisillä on usein ubikinonin puutetta.

Neljä vuotta sitten 42-vuotias nainen ja hänen 16-vuotias poikansa tulivat mukaan Corderon tutkimuksiin. Äiti kärsi voimakkaista lihas- ja nivelkivuista, jäykkyydestä, ahdistuksesta, migreenistä ja unihäiriöistä. Pojalla oli päivittäin voimakkaita lihas- ja nivelkipuja ja univaikeuksia. Kummallakin oli useita fibromyalgialle tyypillisiä aristavia kipupisteitä eri puolilla kehoa. He käyttivät tarvittaessa kipulääkkeenä parasetamolia. Äiti ja poika alkoivat ottaa ubikinonia 300 mg päivässä. Kolmen kuukauden kuluessa unihäiriöt, lihas- ja nivelkivut ja päänsärky vähenivät ja henkinen vireys lisääntyi. Kuuden kuukauden kuluessa kummankin aristavat kipupisteet vähenivät huomattavasti. Äidin valkosolujen ubikinonin pitoisuus suureni 71 % ja pojan 79 %. Samalla valkosolujen rasvojen hapettuminen vähentyi merkitsevästi: äidillä 56 % ja pojalla 42 %. Molemmat jatkavat ubikinonin nauttimista ja ovat tyytyväisiä siihen, että heidän vaivansa ovat lieventyneet. Tutkijat hoitavat nyt ubikinonilla muitakin fibromyalgiaa potevia ihmisiä. Pian ilmestyy viiden potilaan positiivinen raportti, jonka julkaisee Mitochondrion-lehti. Myös ranskalaiset fibromyalgiapotilaita hoitavat sairaalalääkärit pitävät ubikinonia lupaavana aineena fibromyalgian itsehoidossa.

Fibromyalgia on yleisimpiä vaivoja, joiden vuoksi hakeudutaan lääkäriin. Tautia potee arviolta ainakin 100 000–200 000 suomalaista. Useimmat heistä ovat naisia. Laboratoriokokeet ja röntgenkuvat ovat normaaleja, mutta aivokuvissa voi olla poikkeavia löydöksiä. Tautiin ei ole tehokasta käypää hoitoa, mutta monet "fibrot" kertovat saavansa apua ravintolisistä. Suomalaisen fibromyalgiayhdistyksen puheenjohtaja kommentoi Sevillan tutkimusta minulle muun muassa näin: "Olen kertonut tuosta [tutkimuksesta] toisillekin fibroihmisille. Omalla kohdallani uskon, että yhdistelmä, jota käytän (Q10, E-EPA, karnosiini, berberiini, D-vitamiini ja kuureina B-vitamiinit) on auttanut siihen, ettei fibrokipuja ole."

Ubikinonia saadaan 3–5 mg päivässä ravinnosta, eritoten sisäelimistä (maksa, munuaiset), lihasta ja kalasta (boquerones). Maksa syntetisoi hiukan ubikinonia, mutta ikääntyminen ja kolesterolilääkkeet (statiinit) vähentävät sen tuotantoa. Monet neurologit määräävät ubikinonia Parkinsonin tautiin ja migreeniin. Ubikinonia saa terveyskaupasta.