Yli 60 vuotta vaivannut psoriasis hävisi

Ensio YlinenEnsio Ylinen sairastui kuusivuotiaana kuumetaudin jälkeiseen maitorupeen, joka kehittyi sittemmin psoriasikseksi. Kyynärpäihin ja päänahkaan jäivät pysyvät hilsekerrokset, ja vuosien mittaan psori ilmaantui muuallekin.

– Mutta nyt kyynärpäiden psori katosi kokonaan ensimmäisen kerran yli 60 vuoteen, Ensio iloitsee.

Liikenneinsinööri Ensio Ylinen, 68, on alun perin kotoisin Parkanosta, mutta työvuotensa hän on vaikuttanut liikennesuunnittelutehtävissä Lahden kaupungissa. Hänen nykyinen asuinpaikkansa on Kärkölä. Ensio jäi eläkkeelle viisi vuotta sitten, mutta vaimo on edelleen työelämässä. Hän vaikuttaa Hyvinkäällä terveydenhuolto-oppilaitoksen opettajana. Pariskunnalla on kaksi aikuista lasta.

Koska vierivä kivi ei sammaloidu, Ensio rupesi pari vuotta sitten opiskelemaan uudestaan. Hänellä on jo ravitsemustieteen appro ja sen lisäksi hän aloitti hiljattain kansanterveystieteen ja liikuntalääketieteen opinnot. Terveys ja ravitsemus ovat kiinnostaneet häntä jo yli 30 vuotta. Syyt ovat osittain omakohtaisia.

– Minua väsytti kovasti kolmisenkymmentä vuotta sitten. Kun menin aamulla töihin, tuntui siltä, että olin jo silloin tehnyt päivän työt. Menin sisätautilääkärin puheille ja ajattelin samalla kysyä neuvoa myös psoriini. Hän laittoi minut sokerinrasituskokeeseen ja totesi, että diabeteksen riski on suuri. Hän kielsi kokonaan sokerin, perunan ja leivän. Sokerin jätinkin kokonaan pois, mutta leivän ja perunan pudottaminen aiheutti kaikenlaisia ongelmia kuten tunnottomuutta ihossa. Myös vatsa oli usein kovalla, kun en saanut ravinnostani riittävästi kuitua. Leivässä on paljon tärkeitä kivennäisaineita, ja oma kipinäni näiden asioiden tutkimiseen sai alkunsa tästä.

Ensioon kuusivuotiaana iskeneen kuumetaudin jälkeistä atooppista ekseemaa hoidettiin kunnanlääkärin määräämillä rasvoilla, mutta kyynärpäihin ja päänahkaan jäi silti merkkejä psoriasiksesta. Murrosiässä psoriläiskiä alkoi tulla muuallekin.

Ensio ei ole pahemmin allerginen. Maito aiheuttaa hänelle nivelvaivoja ja hän on epäillyt, etteivät soijavalmisteetkaan sovi. Keitetty kananmuna tekee nuhan, mutta paistettu ei. Huushollissa on ollut sekä kissa että koira, mutta ne eivät ole tuottaneet oireita. Edes koivun siitepöly keväällä ei aiheuta sen kummempia pärskimisiä.

– Murrosiässä sormiin ja käsiin alkoi tulla psoripilkkuja. Parikymppisenä psori oli käsissä jo aika pahana, ja kun menin 30 vuotta sitten lääkäriin väsymykseni takia, myös selässä oli iso psoriläiskä. Ajattelin kokeilla erityisruokavaliota, mikä auttoi. Suurin muutos oli sokerin jättäminen kokonaan pois. Aiemmin käytin sekä teehen että kahviin runsaasti sokeria. Niinpä psorin eteneminen pysähtyi ja selän läiskä katosi kokonaan. Lääkärikin kertoi olevansa kiinnostunut ruokavalion muutoksen vaikutuksesta psoriasikseen.

Ensio syö normaalia monipuolista kotiruokaa, myös kalaa, ja nauttii sen lisäksi purkista vitamiineja, hivenaineita, kala- ja rypsiöljyä. Myös vihannekset kuuluvat päivittäiseen ruokavalioon. Niinpä psori onkin pysynyt vain kyynärpäissä ja päänahassa eikä se onneksi ole ollut kutiavaa sorttia.

– Päätin jo ajat sitten, etten rupea rasvamestariksi vaan hoidan psoriasistani sisältäpäin, Ensio naurahtaa. – Jos yhtenä päivänä rasvaat ja seuraavana jätät sen tekemättä, tilanne palaa ennalleen. Ja silloin hoidetaan vain seurausta eikä syytä.

Havupuu-uutejuomaVajaat kolme vuotta sitten Ensio sai kuulla ensimmäisen kerran siikaislaisen Ravintorengas Oy:n kehittämästä Havupuu-uutejuomasta. Hän sanoo aina olleensa luonnonmukaisten hoitojen ystävä ja myös ennakkoluuloton kokeilija, joten hän päätti tarttua tähän mahdollisuuteen. Ensio kuuluu Lahden seudun psoriasisyhdistykseen ja hän on myös Psoriasisliiton liittovaltuustossa.

– Siellä muuan henkilö tuli kysymään minulta, olisinko halukas kokeilemaan tällaista juomaa. Kun sain tietää sen aineosiksi männynkuoren nilan ja lähdeveden, totesin sen ihan varmasti terveelliseksi. Aloin hörppiä sitä kesällä 2004 pari desiä päivässä, yhden aamulla ja toisen illalla.

– Kun olin pari kuukautta juonut sitä, että psoriasis oli kadonnut kokonaan molemmista kyynärpäistä. Se oli poissa ensimmäisen kerran 62 vuoteen! Vähensin sittemmin annostusta vain puoleen desiin päivässä, ja niinpä vasempaan kyynärpäähän on tullut pikkuisen takaisin, mutta oikea on edelleen ihan puhdas. Teen koko ajan testejä itselläni ja olen varma, että jäljet katoaisivat toisestakin kyynärpäästä, jos taas lisäisin annostusta.

– Päänahka on helpottanut kovasti ja kun aloitin kuurille, minulla oli psoria myös oikeassa jalassa, mutta se katosi saman tien kuin kyynärpäätkin puhdistuivat. Olen ihan varma, että kaikki on tämän juoman ansiota, sillä en muuttanut elin- tai ruokailutapojani millään tavalla.

Ensio harmittelee vain sitä, etteivät muut psoriaatikot ole innostuneet sen enempää Havupuu-uutejuomasta kuin ruokailutapojen muuttamisesta. Hän huokailee päätään pudistellen, että psoriaatikot ovat yleensä aika nuivia kokeilemaan mitään uutta. He luottavat lääkäreihin ja yrittävät saada ongelmiaan katoamaan jatkuvalla rasvaamisella.

– Monet ovat kuitenkin pilanneet kortisonilla oman elimistönsä ja iho on alkanut ohentua. Muitakin sivuvaikutuksia on ilmennyt. Minä olen alusta alkaen ottanut ihan toisen linjan ja olen ollut siihen hyvin tyytyväinen.

Lue lisää Havupuu-uutejuomasta.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 2-2007


Havupuu-uutejuoma

Turun yliopistossa tutkittu luonnon antioksidantti länsirannikon männystä. Tutkimuksiin perustuvien kemiallisten havaintojen ja havupuu-uutejuomaa käyttäneiden henkilöiden kokemusten perusteella sen hyvää tekevä sisältö ei ole pelkän uskon varassa.

Havupuu-uutejuoma

Teksti:Ravintorengas
Avainsanat: psoriasis, havupuu-uutejuoma, atooppinen ihottuma, Karin havupuu-uutejuoma

Kommentit

Oma kommentti