7 terveellisintä superruokaa Pohjolasta

Pohjolan pelloilla, metsissä ja järvissä kasvaa upeaa ruokaa, jota voidaan hyvin kutsua superruuaksi.

Pohjolan superruoka on edullista, maukasta ja löytyy miltei jokaisesta lähikaupasta. Pohjolan superruuista kannattaa koostaa Pohjolan superruokavalio, johon kuuluu runsaasti metsämarjoja, kaaleja, juureksia, kalaa, rypsiöljyä, täysjyväviljaa sekä kohtuudella punaista lihaa. Pohjolan ruokavalio parantaa tutkimusten mukaan verenpainetta ja veren rasva-arvoja, auttaa painonhallinnassa sekä ehkäisee sydäntauteja ja kakkostyypin diabetesta. Tässäpä ne superruuat.

1. Mustikka
Mustikka on tunnustettu supermarja. Se on antioksidanttipommi, jonka ehkäisee kakkostyypin diabetesta ja saattaa jopa parantaa muistia.

2. Rypsi
Rypsiöljyn rasvahappokoostumus on erinomainen, sillä siinä on eniten kertatyydyttymätöntä rasvaa, joka ei härskiinny helposti. Kaksi ruokalusikallista rypsiöljyä päivässä riittää turvaamaan välttämättömien rasvahappojen saannin.

3. Muikku
Muikussa on paljon omega-3-rasvaa, erityisesti DHA-rasvahappoja. DHA:t  osallistuvat hermoston kehitykseen ja ylläpitävät näön tarkkuutta.

4. Kaura
Kauran kuitu beetaglukaani on suorastaan ihmeaine: se pitää kolesteroliarvot kurissa, tasaa verensokeripiikkejä ja edistää vatsan toimintaa. Pitkän kasvukauden ansiosta Pohjolan kaura on laadultaan erinomaista.

5. Kaalit
Keräkaalista saa hyvin folaattia, josta suomalaisilla on puutetta. Kaalien kalsium imeytyy hyvin. Kaalien arvellaan jopa myös ehkäisevän syöpiä.

6. Juurekset
Juuresten väriaineet kuten porkkanan karoteeni ja punajuurten betalaiini ovat bioaktiivisia yhdisteitä, jotka toimivat elimistössä antioksidantteina. Erivärisissä juureksissa on siis erilaisia tehoaineita.

7. Härkäpapu
Härkäpavussa on hyvälaatuista proteiinia sekä liukoista kuitua, joka hoitaa suolta ja auttaa painonhallinnassa.

Teksti: Hymy
Avainsanat: härkäpapu, juures, kaali, kaura, muikku, mustikka, rypsi, superruoka

Kommentit

Oma kommentti