70-vuotias harrastaa painonnostoa!

Pauli SunilaJyväskyläläinen Pauli Sunila arvelee itsekin, ettei kovin monella ikätoverilla ole samaa harrastusta kuin hänellä. Pauli nimittäin nostaa kuntosalilla puntteja. – Treenaus onnistuu, kun löysin hyvän palautusjuomankin, hän toteaa tyytyväisenä.

Pauli Sunilalle, 70, tuli joulukuun puolivälissä täydet vuosikymmenet mittariin, mutta hän ei juhlinut niitä mitenkään. Ei se ole ollut tapana ennekään, kun tasalukuja on täytetty. Pauli mieluummin liukenee jonnekin kuin alkaa esiintyä juhlakaluna.

Pauli on tehnyt elämäntyönsä virastovahtimestarina useammassa valtion laitoksessa. Hän on ollut eläkkeellä jo seitsemän vuotta ja vakuuttaa monen muun eläkeläisen tavoin, että nyt on paljon kiirempää kuin työssä ollessa.

– Kun piti vielä eläkevuosina ruveta urheilemaankin, hän naurahtaa.

Paulin puolisokin on jo eläkkeellä. Pariskunnalla on aikuinen poika ja seuraavaakin polvea on olemassa.

Paulin terveys on pitänyt ensimmäiset seitsemän vuosikymmentä kohtuullisen hyvin. Parikymmentä vuotta sitten hänellä tosin oli lievän aivoinfarktin tapainen kohtaus, mutta se meni ohi eikä siitä oikein saatu sen tarkempaa selvää. Hänen kuitenkin kehotettiin elämään ihan normaalia elämää, ja näin on myös tapahtunut.

– Verenpainelääkitys minulla on ollut viitisentoista vuotta, mutta muita reseptilääkkeitä ei ole. Verenpainekaan ei ole ollut pahasti koholla ikinä, ja se pysyy kurissa lääkityksen avulla. Kolesteroli ja verensokeri ovat sahanneet siinä rajoilla, mutta nekin ovat vielä ihan järjestyksessä.

Pauli SunilaPauli on ollut urheilumiehiä ikänsä. Nuoruudessaan hän harrasti sekä painonnostoa että kilpapyöräilyä, mutta hän sanoo aina olleensa lähinnä seuratason urheilija. Kun hän perusti perheen, urheiluharrastukset jäivät, mutta kipinä syttyi uudestaan eläkevuosien myötä.

– Olen nykyään mukana Jyväskylän yliopiston liikuntabiologian laitoksen tutkimuksessa. Siinä selvitetään pitkäkestoisen voimaharjoittelun aiheuttamia muutoksia lihasten rakenteeseen ja toimintaan. Tutkimusryhmässä on kymmenkunta miestä ja meiltä jokaiselta on mitattu hyvinkin tarkkaan monenlaisia arvoja, joita sitten seurataan ja testataan. Tutkimuksen aloittamisesta tulee kevättalvella jo kolme vuotta.

Pauli Sunila harrastaa kuntosalilla ihan puhtaasti voimaharjoittelua. Hän käy salilla useimmiten kolme, neljä kertaa viikossa, mutta vähimmäismäärä on kaksi kertaa. Paulin kotoa on salille matkaa 4,5 kilometriä, jonka hän pyöräilee kaikkina vuodenaikoina.

– Treenaan oikeastaan koko kroppaa ja treenini ovat aina melko lailla kovat. Tutkimus selvittää, kuinka tämä vaikuttaa ikäihmiseen. Juoksulenkeillä en käy ollenkaan.

Ikä on tehnyt kuitenkin sen verran tehtävänsä, että kun Pauli veti rankat treenit, olo oli vetämätön ja heikko ja treenien seurauksena oli kova nälkä.

– Aina treenien jälkeen piti syödä kauheasti, että sai heikon olon katoamaan, hän toteaa.

Pauli alkoi miettiä, mitä asialle voisi tehdä, ja hän sai vinkin hierojalla käydessään.

– Hän kertoi minulle Hart-Sport -nimisestä palautusjuomasta ja niinpä otin yhteyttä sitä markkinoivaan firmaan. Olen nyt käyttänyt palautusjuomaa vuoden verran ja olen siihen erittäin tyytyväinen. Voi sanoa, että olen täysin siihen koukussa, Pauli toteaa.

– Juon sitä aina heti treenien jälkeen puoli litraa, ja se imeytyy melkein välittömästi. Pystyn sen avulla rauhoittumaan ja sen avulla pärjään pitkän aikaa. Siitä on ollut ihan selvää hyötyä. Nyt ei ihan heti tule kauhea nälkä ja treenien jälkeinen heikko olo on jäänyt kokonaan pois. Voi sanoa, että nyt ei heikota eikä nälätä.

Pauli ei käytä ylimääräisiä vitamiineja, hivenaineita tai rasvahappoja, mutta ruokavaliostaan hän pitää hyvää huolta. Kala, liha ja siipikarja ovat tärkeitä valkuaisen lähteitä. Sellaista ruokalajia ei ole, jota hän ei suostuisi syömään, mutta makaroniruuat eivät ole häntä puhutelleet. Näin on ollut jo sotavuosista lähtien.

Koska seitsenkymppinen ei ole enää ihan poikanen, Pauli on joutunut ottamaan ikänsä huomioon treenatessaan. Niinpä nytkin niska on vähän kipeä, kun hän alkoi harjoitella tempauksia tosissaan. Hän vakuuttaa kuitenkin, että muuten menee oikein hyvin.

– Salilla olevat opiskelijat ovat kyselleet, miksen lähde ikämiesten kisoihin. Voisi minulla olla mahdollisuuksia, mutta kilpailu ei kiinnosta. Tavoitteenani on vain voiman hankinta. Olen kehittänyt koko ajan voimaharjoittelun ohella myös tekniikkaani, joka on jo aika sähäkkää. Olen ottanut ylimääräisenä kuvioihin mukaan maastavedon, vaikka se ei kuulu ohjelmaamme.

Tarkempia tietoja Pauli Sunilan käyttämästä Hart-Sport -palautusjuomasta on www.polarpharma.fi -internetsivuilla. Sekä Hart-Sport palautusjuomaa että Hart-Sport urheilujuomaa myydään hyvinvarustetuissa marketeissa ja tavarataloissa.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Ilkka Pietarinen

Terveys-Hymy 1-10

Teksti:Polar Pharma
Avainsanat: kuntosali, painonnosto, palautusjuoma

Kommentit

Oma kommentti