Äidin ja tyttären krempat lievenivät

Pirjo Nieminen ja Marjut KaitainenKouvolalainen Pirjo Nieminen ja hänen Helsingissä asuva tyttärensä Marjut Kaitanen ovat molemmat saman luontaistuotteen innokkaita käyttäjiä.

– Äiti sen löysi Virosta, mutta nyt sitä on saanut jo pari vuotta Suomestakin, Marjut kertoo.

Kaikki alkoi oikeastaan siitä, kun aamulehtiä polkupyörällä jakanut kouvolalainen Pirjo Nieminen, 74, kaatui pahasti toistakymmentä vuotta sitten.

– Nilkka vääntyi ja meni alkutekijöihinsä, kun se jäi pyörän rungon ja pyörän väliin. Nilkka jäi pikkuisen jäykäksi, mutta kyllä äiti sillä pystyy kävelemään, Marjut Kaitanen, 56, toteaa. – Koko juttu ei kuitenkaan ollut vielä tässä. Kun äiti parantui ja lähti ensimmäisen kerran taas ajamaan polkupyörällä, kevytmoottoripyörällä ajanut poika törmäsi häneen pyörätiellä, ja nyt toisen jalan polvilumpio meni ihan muruiksi. Polvea leikattiin saman viikon aikana peräti neljä kertaa, ennen kuin se saatiin taas jonkinlaiseen käyttökuntoon.

Ihan entisellään Pirjon paikat eivät tietenkään enää ole, vaikka hän pystyy liikkumaan lähes normaalisti. Jalkoja alkaa särkeä, kun ilmat vaihtelevat. Virossa käydessään hän kymmenkunta vuotta sitten löysi unkarilaisen Inno Rheuma Cream -voiteen ja ihastui siihen ikihyviksi. Pirjo Nieminen toteaakin, ettei hän kerta kaikkiaan tule enää toimeen ilman sitä.

– Äidin myötä me koko suku olemme oppineet käyttämään sitä, Marjut Kaitanen sanoo. – Sitä haettiin koko ajan Virosta tai haetutettiin ihmisillä, jotka olivat menossa Viroon. Nyt tuotetta on parin vuoden ajan saanut myös jo Suomesta. Sitä myydään luontaistuotekaupoissa ja apteekeissa.

Kylmäkön koulutuksen saanut Marjut Kaitanen on vaikuttanut koko ikänsä ravintola-alalla. Hän on pitänyt lounasravintoloita niin Helsingin keskustassa kuin Lauttasaaressakin. Kolmena viime kesänä hän on työskennellyt Tuusulanjärven rannalla Lotta Svärd -säätiön Ruotsin majalla, jonne lottia saapuu täyshoitoon.

Marjut on ollut naimisissa Jarmo Kaitasen, 62, kanssa 22 vuotta ja heillä on 20-vuotias Tuomas-poika. Jarmolla on lisäksi aiemmasta liitostaan Teemu, 33.

Jarmo Kaitanen on harrastanut nuorempana menestyksellisesti moottoriurheilua ja hänellä on

toistakymmentä mestaruusmitalia. Moottorikärpänen iski myös Tuomakseen, joka ajoi aikansa kartingia ja menestyikin siinä, mutta laji on nykyään niin kallista, etteivät vanhempien rahavarat riittäneet. Tuomaksen nykyinen harrastus on musiikki, ja hän soittaa bändissä rumpuja. Hartioiden ja jalkojen päälle käy myös rumpupatterin paukuttelu, ja niinpä myös Tuomas on innokas Inno Rheuma Creamin käyttäjä. Myös monet hänen kavereistaan ovat löytäneet tuotteen.

Tuomaksen äiti Marjut Kaitanen kertoo olevansa perusterve ihminen, jolla ei ole minkäänlaista lääkitystä. Mutta kun ihminen on jo lähempänä kuutta- kuin viittäkymmentä, on selvää, että aika ajoin lihaksia särkee. Vanha viisaus väittääkin, että jos 50 vuotta täyttänyttä ihmistä ei aamulla herätessä jostakin kohtaa kolota, ihminen on kuollut.

– Käytän tätä tuotetta hartioihin, kun ne menevät jumiin, ja kun minulla on iskiasta, sivelen sitä ristiselkään. Jos yöllä alkaa pohkeesta vetää suonta, laitan sitä heti, jolloin se auttaa eikä siihen tule jälkisärkyä. Tiedän myös kokemuksesta, että jos lähden ajamaan pyörällä, hetken päästä alkaa vetää suonta varpaista, joten laitan sitä varpaisiini ennen kuin lähden matkaan.

– Tätä valmistetta voi huoletta hieroa iholle, sillä se ei polta niin kuin sellaiset valmisteet, jotka sisältävät salisyylihappoa. Tämän jäljiltä iho muuttuu hyvän tuntuiseksi. Jääkaapissa sitä ei kuitenkaan saa säilyttää vaan se on pidettävä huoneenlämmössä. Se on sillä lailla valmistettu.

– Kun kremppa on päällä, laitan sitä pari kolme kertaa vuorokaudessa. Eihän se reumaa tai iskiasta paranna, mutta se pehmentää lihasta ja tekee kärsimisestä siedettävämpää, Marjut naurahtaa. – Urheilijoilla se toimii, kun sitä hieroo heti sellaiseen paikkaan, joka on juuri kipeytynyt, mustelmilla tai turvonnut. Nelikymppinen siskoni pelaa ringetteä ja laittaa sitä heti, jos ringetterengas osuu kipeästi. Koko siskon ringettejoukkue käyttää tätä valmistetta. Olemme vieneet tuubitolkulla Inno Rheuma Creamia myös Jarmon äidille Vammalaan, koska hänellä on usein hartiat jumissa.  Tästä ja alhaisesta verenpaineesta johtuen häntä silloin tällöin huimaa, jolloin verenkiertoa elvyttävä voide auttaa.

Marjut sanoo, ettei voide likaa vaatteita. Sen tuoksu on alkuun hyvin voimakas, ja esille tulevat sekä kamferi että menthol, mutta tuoksu haihtuu nopeasti. Monet ovat kehuneet tuoksua miellyttäviksi.

– Valmisteen vaikuttava aine on rosmariini. Kun voidetta sivelee iholle, se tekee jännän viileän olon, Marjut toteaa.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Miguel Vera

Terveys-Hymy 02-10

Teksti: Hymy
Avainsanat: reuma, lihasrevähtymä, nyrjähdys

Kommentit

Oma kommentti