Aitoja vaan saa mä en

Kun kotiäiti menee lähikauppaan ja ostaa ruokaa perheelleen, hän pyrkii tietysti mahdollisimman pieneen ruokalaskuun. Silloin on usein helppo livahtaa sieltä, missä aita on matalin: ruokakärryyn sujahtaa valmisruokia, lisäaineilla käsiteltyjä salaattikastikkeita ja keinotekoisilla aromeilla maustettua jäätelöä. Ikävä kyllä on niin, että pitkään säilyvä epäaito valmiste, joka kuitenkin näyttää aidolta ruualta, säilyy pitkään ja on huomattavasti edullisempaa kuin varsinainen aito ruoka. Tilanne on kieltämättä outo, mutta miten tähän on tultu?

Elintarvike- ja kemian teollisuus uhraavat valtavia summia kehittääkseen entistä parempia ruuan lisäaineita. Ja mitä enemmän ruuassa on lisäaineita, sitä edullisemmaksi se tulee kuluttajalle – valitettavasti. Tottahan pitkään säilyvä ruoka on edullisempaa kuin herkästi pilaantuva ruoka.

Hyvä esimerkki tästä on mansikkajäätelö. Aidoilla mansikoilla maustettu jäätelö voi tulla tuottajalle jopa kymmeniä kertoja kalliimmaksi kuin mansikanaromilla maustettu vastaava tuote. Kemian teollisuus syytää tonneittain tasalaatuista mansikanaromia. Huonommin säilyvää aitoa mansikkajäätelöä ei haluta valmistaa, koska se tulee niin kalliiksi, että se sopii vain harvan kukkarolle.

Lisäaineita valmistetaan erityisesti Kiinassa todella suurimittaisesti ja yhä kiihtyvällä vauhdilla. Kiinassa ympäristövaatimukset ovat hyvin teollisuusystävällisiä ja niinpä tuotanto on hyvin tehokasta. Kehitys on menossa todella huolestuttavaan suuntaan.

Teksti: Hymy
Avainsanat: lisäaine

Kommentit

Oma kommentti