Aivohalvaus yllätti viisikymppisen eläinlääkärin

Mainos

Kun puolalainen eläinlääkäri Slawomir Jaworski muutti Suomeen seitsemän vuotta sitten, elämä näytti hymyilevän. Oli uusi p erhe, pieni tytär ja maailma oli kaikin puolin mallillaan. Sitten iski aivohalvaus.

Eläinlääkäri Slawomir Jaworskin, 52, Suomeen muuton syy oli se perinteinen: rakastuminen suomalaiseen naiseen. Ennestään Slawomirillä eli tuttavallisemmin Slawekilla oli Puolassa aikuinen poika, joka tällä hetkellä on 30-vuotias.
Slawek asuu nykyään lähihoitajana työskentelevän vaimonsa ja heidän kuusivuotiaan tyttärensä kanssa Vantaalla. Pariskunta tapasi toisensa ensimmäisen kerran jo parikymmentä vuotta sitten Suomessa ollessaan samassa työpaikassa.
– Suunnitelmiini ei alkuun kuulunut, että muuttaisin Suomeen, hyvää suomea puhuva Slawek naurahtaa.
– Mutta niin siinä vaan kävi. Olen alun perin kotoisin Varsovan läheltä.
Slawek puhuu vähän muutakin kuin puolaa ja suomea. Hänen repertuaariinsa kuuluvat myös venäjä, saksa ja englanti.
Elämä oli kaikin puolin raiteillaan, kunnes joulukuussa 2015 perheen maailma mullistui. Slawekiin iski aivoinfarkti – vaikka mittarissa oli vasta 50 vuotta.
– Vaimo huomasi, että puheeni alkoi puuroutua. Sairaalassa minulla todettiin aivoissa totaali tukos. Siellä oli putki tukossa. Se saatiin kuitenkin kuriin liuotushoidolla, leikkausta ei onneksi tarvittu. Minut kuntoutettiin Kiljavalla, ja kuntoutus oli tosi hyvä. Nyt kaikki on palaamassa normaaliksi, enää kaipaan vain ajokorttiani, joka otettiin sairauden takia väliaikaisesti pois. On kuitenkin hyvää toivoa, että saan sen takaisin. Minulle tehtiin Puolassa marraskuussa neuropsykologinen tutkimus, jonka mukaan kaikki sairauden aiheuttamat oireet ovat ohi.

”Aloin hoitaa kalaöljyllä”

Koska Slawek on terveydenhoitoalan ammattilainen, hän osasi heti toipumisen alkuvaiheissa ruveta asianmukaisiin toimiin. Hän alkoi ottaa Pharma Nordin Bio-Marin -nimistä kalaöljyvalmistetta yhden kapselin aamuin illoin. Ja hän on vakaasti sitä mieltä, että tästä tuotteesta on ollut suurta apua.
– Lääkärit tarjosivat vain statiineja, mutta en suostunut. Yksi syy aivohalvaukseen saattoi olla jo vuosia aiemmin todettu korkea verenpaine. Rupesin myös laihduttamaan ja niinpä pudotin painoani ensimmäisen vuoden aikana 27 kiloa. Nyt kolesteroli- ja verenpainearvot ovat kunnossa.
– Bio-Marin on ollut tietysti vain yksi osatekijä toipumisessani, mutta saattaa hyvin olla, että se on ollut kaikkein tärkein.
– Otan myös B-vitamiineja, ubikinonia sekä K2-vitamiinia, viimeksi mainittua ateroskleroosin vuoksi.
Vapaa-aikoinaan Slawek harrastaa laskettelua eli mutkamäkeä. Vantaalaisena tämä harrastus ei nykyisissä kotimaisemissa onnistu, mutta Slawekilla on sisko Sveitsissä, missä laskettelu luonnistuu jo jonkin verran paremmin. Puolassa Slawek piipahtaa pari kertaa vuodessa.

Halusi työkokeiluun Pharma Nordiin

Pharma Nordin maajohtaja Katja Saarikoski hämmästyi melkoisesti, kun hänelle taannoin soitettiin mahdollisesta työkokeilijasta. Kyse oli nimen omaan Slawekista.
– Olin ihan kysymysmerkkinä, Saarikoski naurahtaa.
– Firma, joka välittää työkokeilijoita Kelalle, otti minuun yhteyttä. Kuuntelin ihmeissäni, mistä oli kysymys ja kiinnostuin tietysti saatuani kuulla, että kyseessä on ammattitaitoinen eläinlääkäri. Puhuin sekä Slawekin että hänen työkokeilun ohjaajansa kanssa ja kysyin tietysti ihan ensimmäiseksi, miksi Slawek haluaa tulla juuri meille.
– Hän halusi tulla juuri meille Pharma Nordiin, koska hän oli jo potilasaikana alkanut käyttää säännöllisesti Bio-Marinia ja oli niin vakuuttunut toipumisestaan sen ansiosta. Hän halusi tulla työkokeiluun meille, tutustumaan meihin ja kuulemaan lisää tästä tuotteesta.
Katja Saarikoski innostui tietysti näin mielenkiintoisesta tarjouksesta ja pyysi Slawekia saapumaan paikalle.
– Hän on meille palkaton, sillä Kela maksaa hänelle työkokeilukorvauksen. Kun hän tuli meille, hän kertoi voivansa tehdä ihan mitä vaan, vaikka siivousta. Sanoin kuitenkin heti siihen, että ei täällä kyllä viittä kieltä osaavat eläinlääkärit siivoa, siivoojat on ihan erikseen.
– Ihan alkuun hän käänsi kaksi esitettä suomesta venäjäksi ja hän on ollut suureksi avuksi erilaisten taustatietojen kaivamisessa. Olemme saaneet hänestä käyttöömme hyvää ammatillista osaamista. Ensimmäinen työkokeilu kesti kolme kuukautta, mutta jatkoimme sitä vielä toisella samanmittaisella jaksolla.
– Slawek on hyvin kohtelias ja auttavainen. Kaikki muutkin hommat tuntuvat sujuvan, kun me on täällä roudattu esimerkiksi messuja varten kaikenlaista. Hän on kaikin puolin osaava, taitava ja miellyttävä työtoveri, Katja Saarikoski kehuu.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Kari Pekonen
Avainsanat: aivohalvaus, eläinlääkäri, Katja Saarikoski, Pharma Nord, Puola, Slawomir Jaworski

Kommentit

Oma kommentti