Älä pelkää vitamiineja

pillerit_by_kuvaryhmä_Kari_HautalaTerveydenhuollon ammattilainen Elina Hytönen syyttää edelleen lääketehtaita vitamiinien tutkimustulosten vääristelystä.

Tasaisin välein ilmestyy tutkimuksia, joissa kerrotaan jonkin vitamiinin tai muun luonnollisen ravintolisän tai yrttirohdoksen vaarallisuudesta. Eurooppalainen järjestö Alliance for Natural Health on vertaillut tilastoja.

Riski kuolla lääketieteen aiheuttamaan, estettävissä olevaan vammaan on 293 000 kertaa suurempi kuin riski kuolla vitamiinien tai ravintolisien nauttimisen vuoksi. Riski kuolla estettävissä olevaan vammaan sairaalakäynnin yhteydessä on suurempi kuin yksi tuhannesta. Sairaalakäynnin vaarallisuusaste on samaa tasoa kuin Afganistanissa tai Irakissa aktiivipalveluksessa olleiden sotilaiden vammautumisvaara.

Lääkärin määräämän lääkkeen aiheuttamiin haittavaikutuksiin kuolee kaksi kertaa niin paljon ihmisiä kuin vuosittain moottoripyöräilijöitä liikenneonnettomuuksissa. Tämä on todennäköisesti hyvin vaatimaton arvio, sillä lääkärit jättävät tutkitusti suurimman osan haittavaikutuksista raportoimatta, eivätkä lääkärit tai potilaat usein osaa yhdistää oireita lääkkeisiin.

Tupakointi aiheuttaa kuoleman 797 940 kertaa todennäköisemmin kuin vitamiinin syöminen. Näistä minimaalisista riskeistä huolimatta juuri vitamiinit ja yrtit halutaan saada pois kaupan hyllyiltä. Siihen tähtäävät EU-viranomaisten rajoitukset ja lääketeollisuuden sponsoroimat tutkimukset.

Näin tuloksia 
peukaloidaan

Ajoittain tulee myös tietoa tutkimuksesta, jossa vitamiinit tai muut ravintolisät on todettu vaarallisiksi tai tehottomiksi tietyn vaivan hoidossa. Natural News on kartoittanut kahdeksan tapaa, joilla vitamiini- ja ravintolisätutkimuksia vääristellään. Tutkimuksia tehdään henkilöillä, jotka ovat jo sairaita tai synteettisillä huonolaatuisilla vitamiineillä, jotka lääketehdas on valmistanut.Tutkimuksia peukaloidaan myös niin, että tutkimuksesta poistetaan jokainen, jonka terveys kohenee. Tietoja luodaan myös omasta päästä. Vitamiineja on annettu yhtä aikaa lääkkeiden kanssa ja sitten syytetään vitamiineja. Tutkimuksissa on käytetty halpoja vitamiineja, joissa on raskasmetalleja. Koehenkilöiden kanssa on pelattu lumevaikutuspelejä, joka vaikuttaa tuloksiin. Vitamiineja on pakattu jopa myrkylliseen kuoreen.

Tätä luultavasti ei koskaan saada selville, koska lääketieteellisessä lehdistössä työskentelevät eivät koskaan suorita itse laadun kontrollitestejä tutkimuksissa käytetyistä aineista. He vain otaksuvat, että tutkijat toimivat rehellisesti – mikä usein ei pidä paikkaansa.

Kalaöljytutkimus huijausta

Vuoden 2013 kalaöljytutkimuksen tekijöiden menettely on tyypillistä näille epärehellisille, lääketeollisuuden rahoittamille tutkimuksille. Tutkimus väitti, että kalaöljyjen syönti nostaa eturauhassyövän riskiä 71 prosenttia. Tutkijat poimivat tietonsa toisesta tutkimuksesta, jossa tutkittiin E-vitamiinin ja seleenin vaikutusta eturauhassyöpään. Siinä tutkimuksessa ei ollut mitään sisäänrakennettua mahdollisuutta selvittää koehenkilöiden kalaöljyjen EPA/DHA kulutusta.

Tutkijat eivät tienneet mitä ruokaa miehet söivät, eikä milloin verinäytteet otettiin ateriaan nähden, eikä koehenkilöiltä edes kysytty, käyttivätkö he koskaan kalaöljyvalmisteita tai söivätkö kalaa. Tutkijat myönsivät, ettei heillä ollut mahdollisuutta todentaa käyttämiensä tietojen paikkansapitävyyttä tai validiteettia.

Tämä oli siis lajissaan puhdasverinen tekaistu pelottelututkimus. Sen tarkoituksena on ollut saada ihmiset luopumaan luonnollisesta tuotteesta, joka sisältää runsaasti Omega-3 rasvahappoa (joka tutkitusti alentaa syöpäriskiä ja edistää sydämen ja aivojen terveyttä) ja siirtymään synteettisiin lääkkeisiin.

Rehellisiä 
tutkimuksia löytyy

Kaikki vitamiini- ja ravintolisätutkimusten tekijät eivät ole epärehellisiä. Näin on etenkin silloin, kun tutkimus on itsenäinen, eli se ei saa rahoitusta taholta, jolla on oma taloudellinen etu kyseessä. Tutkimuksia on pakko tehdä ja lääketeollisuudella on paljon rahaa – siksi vääristyneitä ja vääristeltyjä tutkimuksia on paljon. Niillä on taloudellinen tavoite, myynnin lisäämvinen kaiken muun eli tieteen, rehellisyyden ja ihmisten terveyden kustannuksella. Loppua näille pelottelututkimuksille ei näy, koska suuri lääketeollisuus kokee luontaistuotteet ja luontaishoidot taloudellisena uhkana.

Tohtori Reubenin toiminta – vähintään 21 tekaistua tutkimusta suurten lääketehtaiden tuotteiden myynnin edistämiseksi – avasi maailman silmät länsimaisen lääketieteen harmaan sektorin toimintatavoille. Vääristellyt tai tekaistut ”tieteelliset” tutkimukset ovat nykyään sen arkipäivää, ja lääketeollisuuden painostus terveydenhoidon viranomaisia ja lääkäreitä kohtaan jatkuvaa ja voimakasta, niin Amerikassa, EU:ssa kuin meilläkin. Ja lääketeollisuudella on ostovoimaa.
Tieteellinen tutkimus ja tieteellinen näyttö ovat termejä, jotka pitää kyseenalaistaa, kunnes on saatu selville kuka rahoitti ja kuka oli tutkijana ja mitkä olivat tutkijan taloudelliset sidonnaisuudet.

Terveys-Hymy 6-2016

Teksti:Elina Hytönen
Kuvat:Om-arkisto
Avainsanat: kalaöljy, ravintolisä, vitamiini, vitamiinitutkimus

Kommentit

Oma kommentti