Annella on kiltti syöpä: ”Juoma antoi pirteyttä ja energiaa”

– Kun purkin kyljessä sanottiin, että sopii rasittuneelle elimistölle, toipilaille ja ikääntyneille, huomasin kuuluvani tähän kohderyhmään, Anne Vitiä nauraa.

Kun joku sanoo sairastavansa kilttiä ja kivaa syöpää, se herättää kuulijassa noin miljoona kysymystä.
– Sellainen minulla joka tapauksessa on, helsinkiläinen Anne Vitiä aloittaa.
– Se on sen takia kiltti syöpä, ettei siihen kuole. Tietysti yksilölliset erot tässä sairaudessa voivat olla melkoisia. Se ilmenee veressä, luissa ja imusolmukkeissa, on nimeltään plasmasytoidilymfooma ja on hyvin harvinainen. Minulla se on tällä hetkellä aika hyvässä mallissa. Olen sairastanut sitä noin neljä vuotta, mutta sitä edelsi kymmenen vuoden ajanjakso, kun tämä tauti teki tuloaan. Olin tarkkailussa enkä saanut diagnoosia. Se oli vähän epävarmaa aikaa.
Anne ei paljasta ikäänsä, mutta sanoo olevansa reilusti yli 60-vuotias.
– Tämä sairaus iskeekin yleensä noin 60 vuoden kieppeillä, ja nykyään siitä sanotaan, että kun se todetaan, aikaa on jopa yli parikymmentä vuotta. Jos lasketaan kuudestakympistä eteenpäin niin ollaan jo tavallisissa elinaikaennusteissa.
Annen sairastaman syöpätaudin oireet olivat moninaiset.
– Oli hirvittävä väsymys, joka johtui siitä, että hemoglobiini ja varastorauta olivat alhaiset, tulehdusarvot alkoivat kohota, kova ripuli vaivasi jatkuvasti, laihduin parikymmentä kiloa ja lisäksi esiintyi voimakasta yöhikoilua. Yöpuvut, peitto ja petauspatja olivat litimärät.
Tautia voidaan kuitenkin hoitaa.
– Siihen annetaan tiettyjä sytostaatteja ja sitä hoidetaan myös muilla lääkkeillä, ja sekoitukseen lisätään vielä hiukan kortisonia. Olen selvinnyt aika vähäisellä lääkityksellä eli en ole joutunut ottamaan sytostaatteja ollenkaan. Sairaus ei rajoita elämääni millään tavalla tällä hetkellä.
– Käyn hematologisen klinikan tutkimuksissa kolmen neljän kuukauden välein. Minulla on Euroopan paras hematologi tästä sairaudesta. Se on suoranainen lottovoitto.

Opetus- ja koulutusalan ammattilainen

Anne Vitiä on ammatiltaan kouluttaja, koulutussuunnittelija ja opettaja, mutta hän on työskennellyt myös sairaalassa osastosihteerinä, päiväkodissa ja onpa hän ollut tehtaassakin töissä. Koulutukseltaan hän on kasvatustieteiden lisensiaatti. Nykyään hän on jo eläkkeellä opettajan töistä.
– Perheeseen kuuluvat mies ja kissa. Mies on vielä päivätöissä. Kissasta voisin puhua vaikka kuinka pitkään, hänen nimensä on Essi, hän on Arabian kuningatar ja hän on ollut meillä yhdeksän vuotta, Helsingin Arabianrannassa asuva Anne juttelee.
Kissan arvioitu ikä on 11-13 vuotta, mutta valitettavasti eläinlääkäri määräsi hänelle viime elokuussa kuolemantuomion.
– Essillä on munuaisten toiminnanvajaus, jonka saa peräti 80 prosenttia kissoista. Syynä on se, että teolliset kissanruuat ovat vääränlaisia. Kissoilla on siis sama juttu kuin ihmisilläkin, ruoka sairastuttaa.

”Aina ajattelin, että sitä en tarvitse”

Mutta palatkaamme vielä Essi-kissan emännän Annen terveysasioihin.
– Olen käyttänyt neljän vuoden ajan aika paljonkin Biomedin ravintolisiä ja olin aina ajatellut, että Remiksiä en tarvitse. Näin kuitenkin viime syksynä, että sitä myytiin edullisesti jossakin, ja tuumasin, ettei se paljon ota jos ei annakaan, kokeillaanpa sitten sitäkin.
– Oli aikamoinen yllätys, kuinka tunsin sen virkistävän nopeasti. Virtaa alkoi tulla ihan eri tavalla elimistöön. Tunsin sen vaikutuksen todella pian. Mutta otinkin kerralla maksimiannoksen!
– Remiksi on jauhetta. Siinä on mittalusikka mukana ja jauhetta sekoitetaan veteen. Juomaa tulee puoli litraa eli viisi desilitraa. Minulla on jättikokoinen lasi, johon sekoitan puoli mitallista jauhetta ja päälle lorautan kylmää vettä. Yleensä juon puolen litran annoksen samalta istumalta.
Noin reipas juominen alkoi kuitenkin Annea arveluttaa, ja niinpä hän otti yhteyttä Biomedin Birgit Stenroosiin ja kysyi, oliko hän menetellyt oikein.
– Olin ennenkin kysynyt häneltä neuvoja Biomedin tuotteiden annostelusta. Nyt kehuin heidän Remiksiään, ja Birgit kertoi, että ihan hyvin voin juoda puolikin litraa kerralla. Hän antoi myös uuden vinkin: jotkut korvaavat juomakerralla Remiksiä yhden aterian. Minullekin asia on ajankohtainen, sillä olisi hyvä saada painoa hiukan putoamaan. Kyllä puoli litraa nestettä, vaikka olisi vain vettä, vie vähäksi aikaa ruokahalut! Ja Remiksissähän on huippuravintoaineita mukana.
– Otan juoman yleensä iltaisin, kun olen ollut jossakin ja tullut kotiin. Laitan myös Remiksiin mukaan Biomedin vehnänorasjauhetta puoli teelusikallista, jolloin juomasta tulee entistä hoitavampi juttu. Olen kuullut, että juoman kehittäjä, tohtori Kaarlo Jaakkola käytti myös Remiksiä Antioksidanttiklinikalla työskennellessään. Hän sekoitti Remiksiin vehnänorasta ja neurolipidejä, joiden voimalla hän jaksoi ottaa potilaat vastaan syömättä päivän mittaan kertaakaan. Hän vain lipitteli tätä tehojuomaa.
Biomedin tuotteisiin voi tutustua www.biomed.fi -internetsivuilla.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Terveys-Hymy
Avainsanat: syöpä, Anne Vitiä

Kommentit

Oma kommentti