Apteekkarin lihaskrampit katosivat

Kun magnesiumsuihkeet ilmaantuivat Suomen markkinoille pari vuotta sitten, turkulainen apteekkari Harri Kanerva ei uskonut asiaan. Farmasian tohtori oli varma, ettei tuotesarja voinut toimia.

Turkulainen apteekkari Harri Kanerva, 48, on syntyisin Hämeenlinnasta, mutta on sen jälkeen isän liikkuvan työn takia asunut myös eri puolilla Pohjanmaata. Hän luki itsensä proviisoriksi Helsingissä ja asui sen jälkeen jonkin aikaa Lohjalla, kunnes asuinpaikaksi tuli Turku.

Harrin isä on apteekkari, Harrin veli on apteekkari, hänen vaimonsa Anne, 48, on apteekkari, Annen isä on apteekkari, samoin Annen molemmat veljet ja vielä toisen veljen vaimokin on apteekkari. Nyt jos koskaan voi sanoa, että sitä on suvussa.

– Nykyisessä apteekkarisukupolvessa kaikkien taustat ovat lääketeollisuudessa tai lääketukkukaupassa, Harri kertoo.

– Sitä kautta on siirrytty apteekkimaailmaan.

Alan ammattilainen

Harrin apteekit ovat Pyhän Henrikin apteekki Turussa ja sivuapteekki on saman kaupungin Vasaramäellä.

– Sitten meillä on vielä nettikauppa, jonka kärkenä me käytämme sporttiapteekkia. Vaimolla on apteekki Turun Hirvensalossa ja hänellä on nettikauppa saaristopalveluihin. Anne perusti oman apteekkinsa ihan nollasta. Se avattiin heinäkuussa 2003. Hänellä on nyt vuoden verran ollut sairaanhoitajan vastaanotto omassa apteekissaan ja sillä päästiin YLE:n uutisiinkin.

Harri on ollut nykyisessä apteekissaan yhdeksän vuotta, sitä ennen hän oli vaimonsa apteekissa. Vielä sitäkin ennen hän työskenteli yli kymmenen vuotta Orionilla.

– Toimin siellä alkuun tutkimus- ja sittemmin projektipäällikkönä, kunnes runsaat 15 vuotta sitten siirryin vetämään farmakogenentiikan tutkimuslaboratoriota Orionin sisällä. Väiteltyäni vastasin koko silloisen Orion Pharman farmakokinetikan tutkimuksista. Tutkin lääkkeiden imeytymistä ja muutakin tähän tieteenalaan kuuluvaa.

Lapset maailmalla

Harri ja Anne Kanervalla on kolme lasta, 23-vuotias tytär ja 20- ja 17-vuotiaat pojat.

Tytär asuu Ranskassa ja on töissä Monacossa. Hän järjestelee työkseen Formula ykkösten VIP-tapahtumia. Parikymppinen poika muuttaa syksyllä Lontooseen opiskelemaan bisnestä ja rahoitusta ja pahnanpohjimmainen käy lukiota Lake Placidissa USA:ssa ja pelaa siinä sivussa jääkiekkoa.

– Tyydytän omat kansainvälistymisen paineeni lasten kautta, Harri viisastelee.

– Olen rohkaissut heitä katsomaan rajojen ulkopuolelle ja kuinka tätä maailmaa eletään toisenlaisissa kulttuureissa.

Yksi merkittävä ketju kuitenkin katkeaa lasten myötä: kenestäkään ei tule apteekkaria.

– Näin on, Harri vahvistaa.

–  Jos minä näin farmasian alan positiiviset puolet ja tiesin, mihin ryhdyin, niin lapset ovat nähneet asiat siten, että tiedän, mitä toi homma on, ja sitä en halua.

Apteekkarikin sairastaa

Kun mies on vielä alle viisikymppinen ja käytännössä asuu lääkkeiden keskellä, joku voisi helposti luulla, etteivät kivut ja sairaudet ulotu apteekkariin itseensä. Valitettavasti näin ei ole.

– Nykyisellään olen tosi kipeänä tosi harvoin, mutta matkan varrelle on sattunut vaikka mitä. Sairastin kymmenen vuotta munuaiskiveä, jota lääkärit eivät halunneet hoitaa.

Lopputulema olikin sitten se, että kyseessä ei ollut munuaiskivi vaan kasvain. Toinen munuainen jouduttiin sen takia poistamaan.

– Olen koko ikäni harrastanut urheilua. En ole koskaan ollut hyvä missään, jonka takia lajeja on ollut monta. Olen uinut, pelannut vähän jääkiekkoa, olen lasketellut ja pelannut tennistä sekä amerikkalaista jalkapalloa.

Viimeksi mainittu on rasittanut elimistöä kaikken eniten ja niinpä Harrilla on ollut runsaasti liikkuvan ihmisen urheiluvammoja.

– On leikattu polvea, olkapäätä ja rannetta. Olkapää meni ikämieskiekossa siihen kuntoon, että puukkoa tarvittiin.

Uskomaton juttu

Kun magnesiumsuihkeet tulivat parkkinoille pari vuotta sitten, apteekkari Kanerva ei alkuun uskonut niihin lainkaan.

– Ajattelin, että kaikkea sitä onkin, hän tunnustaa.

– Tiesin oman tieteenalani kautta, että ihon läpi annostelu on todella vaikeaa. Olin sitä mieltä, ettei se kerta kaikkiaan voinut toimia. Pääsin kuitenkin juttusille apteekkaripäivillä suihkeet kehittäneen tutkijan kanssa, ja puhuimme pitkään hänen tutkimusryhmänsä tekemisistä imeytymistutkimuksista.

Tutkija esitteli imeytymistutkimuksia ja -julkaisuja ja sai lopulta Harrin vakuutetuksi, että suihkeet voisivat sittenkin toimia.

– Sain kaksi purkkia testattavakseni. Ne olivat Sport-Spray ja Original Spray. Harjoittelin tuolloin Paavo Nurmi -maratonille ja minulla oli ohjelma, joka käsitti kuusi harjoitetta viikossa – kolme lenkkiä ja kolme saliharjoitetta. Viimeksi mainitut olivat 90 minuutin mittaisia.

Harri oli kärsinyt koko kevään samasta ongelmasta: kun 90 minuutin harjoitteen viimeisen 30 minuutin aikana tehtiin syviä selkä- ja vatsalihaksia, jotta ne tukisivat juoksemista, hän ei saanut siitä täysiä irti.

Tupla-annoksella

Harjoite oli kuitenkin hyvin tärkeä, sillä jos puhti loppuu selästä ja vatsasta, silloin juoksemisestakaan ei tule mitään.

– Saliharjoitteen viimeisen 15 minuutin aikana lonkan koukistajat ja etureidet kramppasivat rajusti. Tekeminen oli sen takia väkinäistä ja pystyin vetämään vain lyhyitä sarjoja. Ajattelin silloin, että okei, kokeillaan sitten magnesiumsuihkeita.

Harri rupesi käyttämään isoja annoksia, mutta ei ylläpitääkseni elimistön magnesiumtasoa vaan siksi, että hänellä oli vaiva ja ongelma, johon yritti löytää ratkaisua.

– Minulla on isot ja vahvat reidet ja lihasmassa on suuri, joten rupesin ottamaan tupla-annosta Sportia eli 20 suihkausta per reisi. Hieroin suihkeet etureisiin ja lonkan koukistajiin. Tein tämän operaation kotona joka aamu ennen kuin lähdin salille, laitoin sitten vaatteet päälle ja noin 20–30 minuutin kuluttua aloitin harjoitukset.

Kramppeja ei nyt kuulunutkaan, mutta Harri oli silti vielä sitä mieltä, ettei tämä nyt voinut pitää paikkaansa. Ei se näin voi toimia, sehän on ihan mahdottomuus.

– Kuvittelin mielessäni, että olin nyt päässyt harjoittelussani seuraavalle asteelle, jolloin kramppeja ei enää ilmaannu yhtä helposti.

Krampit katosivat

Harri jatkoi kuitenkin suihkuttelua koko viikon, eikä kramppeja ilmaantunut kertaakaan. Sen jälkeen hän lopetti seuraavalla viikolla suihkeiden käytön ja osallistui treeneihin ilman sprayta. Krampit tulivat heti takaisin.

– Etureidet ja lonkan koukistajat kramppasivat koko viikon ajan ja joka ainoan treenin yhteydessä. Kun aloitin seuraavalla viikolla uudestaan suihkeiden käytön, krampit katosivat uudestaan. Rupesin kokeilemaan ikään kuin palauttavana myös Original Sprayta juoksujen jälkeen pohkeiden ja nilkan koukistajiin säären puolelle.

Se toimi todella hyvin, ja tämän jälkeen Harri tilasi apteekkinsa hyllyt täyteen näitä tuotteita.

– Niin kuin tiedetään, suutarin lapsilla ei ole kenkiä, joten en syö vitamiineja ja muita ravintolisiä kuin kuuriluontoisesti. Kun kesäaikana juoksen paljon ja pelaan golfia, jalat pakkaavat kramppaamaan silloin tällöin. Silloin Original Spray toimii akuutin krampin laukaisijana.

Akuuttia apua

Kun nilkan koukistaja kramppaa, siitä selviää ojentamalla nilkkaa, mutta sillä seurauksella, että sen jälkeen pohje kramppaa.

– Minulla oli tällainen tilanne viime kesänä ja yritin pumpata nilkkaa jonkin aikaa, mutta kun siitä ei tullut mitään enkä päässyt sohvalta minnekään, pyysin vaimolta purkkia. Suihkutin parikymmentä suihkausta Originalia ja hieroin sitä pohkeeseen ja säären puolelle. Minulla ei ollut sekuntikelloa, mutta sanoisin kuitenkin, että kramppi laukesi alle minuutissa.

Jalka oli senkin jälkeen vielä kipeä, mutta se ei krampannut.

– Original toimii minulla akuuttina apuna ja pidän sitä yöpöydällä koko ajan.

Harri Kanervan mieluisimmat urheilumuodot ovat nykyään juokseminen, salilla käynti ja golf. Maratonaikaansa hän ei suostu kertomaan ja naurahtaakin, ettei tärkeintä ollut aika vaan itse suoritus.

– Koko meidän perheemme on urheilullinen. Vaimon laji oli pesäpallo, mutta sen jälkeen kun lopetimme aktiiviuramme, olemme toimineet valmentajina, huoltajina ja joukkueenjohtajina jääkiekon, jalkapallon, uinnin ja melonnan parissa. Ne kaikki ovat olleet lastemme harrastamia lajeja.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Roni Lehti

Terveys-Hymy 6-2015

Teksti: Hymy
Avainsanat: kramppi, lihaskramppi, magnesium, magnesiumsuihke

Kommentit

Oma kommentti