Arbutiini auttoi atopiaan

Jonna Wallin on nuoresta iästään huolimatta jo kahden pienen tytön äiti. Yksivuotias on täysin terve, mutta esikoistyttö on kärsinyt pahoista atopian oireista. – Olemme kokeilleet ainakin kymmentä eri rasvaa ja voidetta, Jonna kertoo.

Imatralainen Jonna Wallin, 21, on täysitoiminen kotiäiti, ja touhua ja tohinaa kahden pienen tyttären kanssa totisesti riittää. Inari on kaksi- ja puolivuotias ja pikkusisko Malla täytti juuri vuoden. Jonnan elämänkumppani ja lasten isä Petri, 23, on sähköalan opiskelija.

Inarin atopia alkoi melko rajuna jo parikuukautisena. Aluksi atopia vaihteli paikkaa, ja tytön ollessa puolivuotias se alkoi myös kutista. Ihottuma alkoi ylävartalosta, mistä se laskeutui jalkoihin ja levisi lopulta koko kehoon.

– Atopiaa on yritetty hoitaa kaikin mahdollisin keinoin, Jonna-äiti huokaa.

– Me olemme kokeilleet ainakin kymmentä rasvaa, niin luonnnonmukaisia, perusvoiteita kuin lääkärin määräämiäkin. Pahimmillaan atopia oli Inarin ollessa hiukan yli vuoden ikäinen.

Säiden armoilla

Ihottumaa tuli kasvoihin leuan ja poskien alueille niin pahana, että se tulehtui.

– Tyttö sai siihen kaksi kertaa antibiootteja ja kuukauden verran hänelle annettiin Ataraxia, että kutina helpottuisi.

Lääkärissä Inarin kanssa on juostu aika monta kertaa. Kun ihottuma oli pahimmillaan, sekä äiti että tytär nukkuivat huonosti yönsä.

– Atopiaa on miehen puolelta suvussa ja itse olen allergikko, Jonna selvittää.

– Olen allerginen siitepölylle ja joillekin hedelmille. Inari ei ainakaan toistaiseksi ole allerginen millekään, hän ei ole edes ruoka-aineallergikko. Pelkkä atoopikko vaan. Inarin ihottuman tila riippuu myös hyvin paljon säiden vaihtelusta. Jos lämpötila putoaa yhtäkkiä kahdestakymmenestä kymmeneen, tilanne pahenee. Vuodenajoista hankalimmat ovat kevät ja syksy.

Testaus tehosi

Jonna ehtii kotikiireittensä ohella pitää myös omaa blogia. Hänen sähköpostinsakin alkaa hauskasti yhteen kirjoitetuilla suloistasotkua -sanoilla.

– Sain blogini kautta testattavaksi maalis-huhtikuussa Detria Arbutin Yövoiteen ja täytyy tunnustaa, että olin aluksi hyvin epäluuloinen, kun juuri mikään aiemmistakaan rasvoista ei tehonnut. Päätin kuitenkin kokeilla, ja se kannatti: Inarin iho muuttui paremmaksi jo viikossa. Siitä tuli pehmeä ja sileä. Kaikki ruvet paranivat ja kutinakin katosi.

– Olen laittanut sitä joka ilta pestylle ja puhtaalle iholle, vaikka yleensä sanotaan, ettei vettä saisi kovin runsaasti käyttää, koska se kuivattaa ihoa. Pakko iho kuitenkin on pestä, että siitä tulee puhdas. Tämä systeemi on ainakin meillä toiminut oikein hyvin.

Kun tätä juttua tehtiin, voide oli juuri päässyt loppumaan eikä Jonna ollut ehtinyt hankkia uutta. Inari oli alkanut taas raapia kutittavia paikkoja. Jonna lupaa kuitenkin jatkaa juuri tämän voiteen kanssa, koska tulosta on syntynyt.

– Nyt tilanne on hallinnassa, kun alkaa pikku hiljaa tietää, mitä pitää tehdä, hän toteaa tyytyväisenä.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Mika Lahtonen

Terveys-Hymy 8-14

Teksti:Detria
Avainsanat: allergia, arbutiini, atooppinen iho, atopia, ihottuma

Kommentit

Oma kommentti