Arginiini pudotti verenpaineen

Mainos

Joskus apu on vieläkin lähempänä kuin lähin puhelin. Sen tietää luontaistuotekauppias Päivi Savolainen, joka tunnustaa iloisesti nauraen syövänsä kuormasta.
– Sain kohonneen verenpaineeni normalisoitumaan oman kaupan arginiinivalmisteella, hän kertoo tyytyväisenä.

Kun Kuopion kupeessa asuva Päivi Savolainen, 51, kertoo asuinpaikkansa, on pakko hymyillä. Päivi ja hänen miehensä, Harvialla myyntipäällikkönä työskentelevä Mika Savolainen, 50, asuvat nimittäin Siilinjärven Pöljällä. Yksi jos toinenkin Pöljän aseman kyltin keksinyt on pysäyttänyt autonsa hetkeksi valokuvaa varten.
Mutta Pöljä ei varmaan ole yhtään pöljempi paikka elää ja asua. Savolaisilla on siellä omakotitalo ja iso piha. Askaretta riittää, ja pariskunnan pitää liikkeellä myös kaksi pientä haukkua, kääpiöpinseri Urpo sekä kääpiöpinsnerin ja chihuahuan sekoitus Pepita. Niiden kanssa tehdään aamuin illoin kävelylenkki.
Päivillä on edellisestä avioliitostaan neljä aikuista lasta, yksi poika ja kolme tyttöä, kaikki jo kotoa pois lentäneet. Seuraavaakin polvea on kaksi kappaletta, kahdeksanvuotias tyttö ja kolmevuotias poika. Koska Päivi on usein kaupassa töissä, pikkuherra kutsuukin häntä vallan kauppamummoksi.
Aikamoinen kauppamummo Päivi onkin, sillä hänellä on peräti kolme Life-ketjuun kuuluvaa luontaistuotekauppaa, kaksi Kuopiossa ja yksi Iisalmessa. Viimeksi mainitussa on töissä kaksi henkeä, Kuopion kaupoissa Päivin lisäksi neljä muuta. Kun häneltä kysyy, kuinka kauppa käy, vakiovastaukseksi tulee aina se sama, jonka saa kaikilta yrittäjiltä: vaihtelevasti, ja paremminkin voisi käydä. Aina siis on parantamisen varaa.
Päivi on vaikuttanut luontaistuotealan yrittäjänä vasta kuutisen vuotta. Sitä ennen hän ehti olla laboratoriohoitajana peräti 24 vuotta, mutta joutui vaihtamaan alaa työpaikan homeongelmien vuoksi. Toisaalta hän toteaa, että aika aikaa kutakin.

Molemmat vanhemmat kuolivat samana päivänä

Päivi on muuten perusterve viisikymppinen, mutta verenpaine on nostanut pariin otteeseen päätään. Ensimmäisen kerran se ilmaantui vuonna 2001 äärettömän raskaana ja traagisena päivänä.
– Molemmat vanhempani kuolivat sydäninfarktiin samana päivänä. Ensin menehtyi 74-vuotias äitini, ja kun asia käytiin kertomassa 87-vuotiaalle isälleni, hän kuoli kahdeksaa tuntia myöhemmin. Sydän ei kestänyt suurta surua.
– Olin tuolloin vielä alle nelikymppinen. Stressi ja järkytys laukaisivat korkean verenpaineen. Alapaine huiteli jossakin 110 tienoilla, kun suositellut arvot ovat yläpaineelle 120 ja alapaineelle 80. Tällä kerralla kohonnut verenpaine alkoi kuitenkin pikkuhiljaa mennä ohi.
Kun Päivin verenpaine osoitti taas kohoamisen merkkejä runsaat puoli vuotta sitten, se ei tullut hänelle varsinaisena yllätyksenä, sillä sitä on esiintynyt sekä Päivin äidillä että sisarella.
– Oireina olivat huimaus ja suhina päässä. Kun mittailin itse verenpainetta, alapaine näytti nyt korkeimmillaan lukemia 105. Siis ihan liikaa.
Päivi ei kuitenkaan porhaltanut siitä paikasta lääkärille vaan alkoi syödä oman liikkeensä Hyvän Olon Arginiini K2 -nimistä Via Naturalen arginiinivalmistetta.
– Kuulin siitä monelta asiakkaaltani. Arginiini on aminohappo, joka tuottaa typpioksidia elimistöön ja sitä kautta laajentaa verisuonia. Rupesin ottamaan sitä kaksi tablettia aamuisin aterioiden välissä, jolloin sen vaikutus on kaikkein tehokkain. Parin kolmen viikon päästä sen teho alkoikin pikkuhiljaa tuntua. Olen jatkanut samalla annoksella, ja nykyään alapaine alkaa jo kahdeksikolla. En keksi mitään muuta syytä siihen kuin arginiinin, sillä mikään elämässäni ei ole muuttunut. Mieluummin syön arginiinia kuin jotakin reseptilääkettä.

Lääkäri kannusti jatkamaan

Päivi on kertonut argiininista lääkärillekin, joka kannusti jatkamaan. Kun hän yhdessä vaiheessa piti arginiinista taukoa, verenpaineoireet alkoivat tulla taas takaisin. Lääkäri totesikin Päiville, ettei kuuria noin yhtäkkiä saa lopettaa.
– Syön totta kai muitakin luontaistuotteita kuten kalaöljyä, magnesiumia, D-vitamiinia ja monivitamiinivalmistetta. Uusille arginiinin kokeilijoille minulla ei ole muuta vinkkiä kuin se, että kannattaa ottaa kapselit tosiaan aterioiden välillä. Aminohappo toimii tehokkaimmin silloin.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Mika Lahtonen
Avainsanat: verenpaine, Siilinjärvi, Päivi Savolainen, arginiini, Pöljä

Kommentit

Oma kommentti