Asentajan lonkkasäryt helpottuivat

Keijo RouvinenKiteen Tolosenmäellä asuva asentaja Keijo Rouvinen, 47, oli vielä muutama vuosi sitten täysin terve mies, mutta sitten häneen iski pahoja vatsavaivoja. Kun niitä ruvettiin tutkimaan, diagnoosiksi varmistui keliakia.

Kyseessä on sairaus, jossa kotimaisen viljan eli rukiin, ohran ja vehnän sisältämä valkuaisaine aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion, joka vaurioittaa suolinukkaa. Se puolestaan häiritsee ravintoaineiden imeytymistä. Sairaus ei sinänsä tullut Keijolle yllätyksenä, sillä parilla serkulla on sama riesa.

Keijo on syntynyt ja myös asuu tätä nykyä Kiteellä ja on siviilisäädyltään poikamies. Ketään vakavasti otettavaa ei kuulemma ole edes kiikarissa. Keijo on tehnyt asentajan töitä viimeiset 16 vuotta, mutta nyt hän on pitänyt hiukan lomaa.

– Keliakia se mulle näitä niveljuttujakin aiheutti, hän huokaa.

– Oikean lonkan kuppiin rupesi tekemään reikää ja myös vasen polvi kipeytyi. Polvi parani huomattavasti nopeammin kuin lonkka, joka kuitenkin alkoi oireilla ensimmäiseksi. Juoksin monen lekurin luona, mutta kukaan ei tahtonut ottaa oikein kantaa. Lopulta lääkäri määräsi minulle glukosamiinia, joka on hyväksi nivelnesteelle.

Keijo marssi tämän lisäksi luontaistuotekauppaan ja osti valmistetta, joka sisältäää inkivääriä, vihersimpukkaa ja nokkoskalkkia.

– Puolisen vuotta sitten löysin Nivel-D+-nimisen valmisteen. Luin sen esitteistä, että siinä on kaikkein eniten ihan niitä samoja aineita, joita oli siinä toisessakin valmisteessa. Rupesin ottamaan sitä. Alkuvaiheissa söin muutaman kuukauden myös lääkärin määräämää kipulääke Arcoxia.

– Rupesin näitä kaikkia mättämään sekaisin eikä mennyt kuin muutama vuorokausi, kun huomasin, että lonkkakupin reikä alkaa mennä kiinni. Pahimmillaan vaiva oli viime kesänä, jolloin olin kuukauden verran koko lailla liikkumatta. Tein vain pakolliset kuviot.

– Kun en alkuun tiennyt, mitä syödä, otin vain glukosamiinia. Se poisti kivun, mutta ei se sitä reikää tukonnut. Jos reikä on vähänkin isompi, se vaatii aluksi Arcoxia ja Nivel-D-plussaa.

Nyt Keijon tilanne on jo paljon parempi, eikä lääkärin määräämää särkylääkettä enää tarvita.

– Lonkka kestää jo kävellä, reikä ei enää tunnu eikä sitä pakota. Muuta selitystä näille nivelvaivoille ei minun mielestäni ole kuin keliakia, sillä kun luuntiheyttä mitattiin, se oli neljä kertaa heikompi kipeän lonkan puolella. Mutta nyt kun olen ottanut kaikkia näitä aineita sekaisin, ne ovat vahvistaneet lonkkaa.

Keijo nappaa päivittäin neljä kappaletta Nivel D+-valmistetta ja saman verran myös toista, suurin piirtein samoja ainesosia sisältävää, joskin pitoisuuksiltaan vähäisempää tuotetta. Näiden lisäksi hän ottaa lääkärin määräämää glukosamiinia. Sen lisäksi hän syö vielä kalkkia ja D-vitamiinia sisältävää valmistetta.

– Kävely sujuu nyt jo paljon paremmin kuin viime kesänä. En ole nyt ihan töikseni kävellyt, mutta useampi sata metriä tulee käveltyä joka päivä. Pitempiä matkoja en ole vielä ruvennut tekemään, sillä olen antanut paikkojen rauhassa luutua. Varmaan vie vuoden verran, ennen kuin tuommoinen reikä on kokonaan luutunut, samahan se on jos käsi menisi poikki.

Periaatteessa Keijolla ei ole mitään rajoituksia ja hän pystyy liikkumaan ihan normaalisti. Jos hän haluaisi vaikka ruveta käymään uimassa, mitään esteitä ei olisi. Yönsäkin mies nukkuu nyt oikein hyvin.

– Lääkärien pitäisi määrätä nivelvaivoista kärsiville ihmisille Nivel-D-plussaa. Olen puhunut siitä Kiteen terveyskeskuksessakin, sillä sen avulla paikat käypi luutumaan. Röntgenpuolen naisetkin ihmettelivät ihan ääneen minun toipumistani.

– Sama satsi toimii varmaan myös murtumiin eli kannattaa ottaa glukosamiinia, Nivel-D-plussaa ja jotakin nivelsärkylääkettä, niin taatusti luutuminen alkaa. Kunhan elimistö pääsee alkuun, se jatkuu ihan itsestään.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Harri Mäenpää

Terveys-Hymy 06-10

Teksti:Via Naturale
Avainsanat: glukosamiini, inkivääri, keliakia, luutuminen, nivel, nokkoskalkki, vihersimpukka

Kommentit

Oma kommentti