Atopia ja psoriasis hellittivät

Kirsi Ålander on kärsinyt lapsuudesta lähtien allergioista, atooppisesta ihosta ja psoriasiksesta. Iho-ongelmia on yritetty hoitaa monin eri keinoin. 
– Tänä vuonna en kuitenkaan tarvinnut valohoitoa, Kirsi kertoo tyytyväisenä.

Alun perin Kirsi Ålander, 49, on Kuopion likkoja, mutta hänen nykyinen asuinpaikkansa on Nokia. kirsi työskentelee Tampereella yhden naisen yrityksessään hierojana. Hän antaa myös akupunktiohoitoja ja tekee jäsenkorjauksia.

– Valmistuin edellisen laman aikana kulttuurisihteeriksi, mutta kun siltä alalta ei löytynyt töitä, täytyi keksiä jotakin muuta. Hierojana olen nyt toiminut muutaman vuoden.

Kirsi asuu yhdessä seitsenvuotiaan poikansa kanssa. Vanhin poika asuu jo omissaan ja keskimmäinen poika isänsä luona.

Kirsi on kärsinyt koko ikänsä allergioista, atooppisesta ihosta ja psorista. Allergiaoireita aiheuttavat siitepölyt, erityisesti koivu, mutta myös valtaosa eläimistä, erityisesti kissa. Ruoka-aineallergioita ei onneksi juurikaan ole.

Talvi on pahin

Kirsin ongelmat alkoivat jo lapsena.

– Ensin tuli psori korvalehteen ja toisella luokalla se räjähti. Ihottumaa ilmeni sitten myöhemmin. Oireita on hoidettu voiteilla ja rasvoilla, mutta tehokkain hoitomuoto on ollut valohoito, jota olen ottanut joka vuosi alkukeväästä.

Ihoon nousee läiskiä, jolloin on aina ollut valohoidon paikka.

– Psori tahtoo vaihtaa paikkaa ja sitä voi olla vähän joka puolella. Minulla se on pisaraluonteista ja hyvin laaja-alaista, ikävintä ehkä jaloissa, vatsan seudulla ja selässä.

Pahimmillaan atooppinen ihottuma oli toissa talvena, kun yhtaikaa oli sekä psoria että ihottumaa.

– Iho-oireita oli joka puolella, kasvoissa ja kaulassakin. Se oli myös hyvin kutiavaa, ja kun se oli pahimmillaan ja iho vereslihalla, nukkuminenkin tahtoi olla aika katkonaista.

Nopeasti pihkassa

Myös Kirsin lähisuvussa on iho-ongelmia. Vanhemmilla ei niitä ole ollut, mutta yhdellä Kirsin kolmesta siskosta niitä on. Kirsin pojilla ei ole onneksi muuta kuin lieviä, ohimeneviä allergiaoireita.

– Olen kokeillut monenlaisia voiteita, mutta viime syksynä tutustuin Detrian Pihkaseerumiin ja rupesin käyttämään sitä joko yksinään tai sitten apteekin Cadonermiin sekoitettuna.

Se alkoikin toimia hyvin nopeasti.

– Se rauhoitti ihoa ja minulle itsellenikin tuli rauhallinen olo. Mietin itsekseni, että tästä voisi olla pysyvämpääkin apua. Kun nivustaipeisiin alkoi tulla iho-oireita, joko psoria tai allergista röhelöä, laitoin siihen suoraan Pihkaseerumia. Ensin se kuivasi ja sitten se punoitti, mutta sitten se alkoi hävitä.

Kaikki tapahtui jo parin viikon sisällä.

– Käytän pelkkää seerumia etenkin sellaisiin kohtiin, jotka lehahtavat äkisti. Olen tähän valmisteeseen ihan koukussa, suorastaan pihkassa, Kirsi viisastelee.

– Tänä vuonna ei valohoitoa tarvittu, mitä ei ole tapahtunut vuosikausiin. Valohoito jäi tältä vuodelta väliin ihan Pihkaseerumin ansiosta. Aiemmin se on ollut ohjelmistossa joka kevät.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Mika Kanerva

Terveys-Hymy 8-2015

Teksti:Detria
Avainsanat: allergia, atooppinen iho, psoriasis

Kommentit

Oma kommentti