B-vitamiinia saa nyt suihkeena

Kehitys kehittyy. Muuta ei voi ajatella B12-vitamiinin uusimmista saantimahdollisuuksista.– Laitan sitä kielen alle päivittäin neljä suihkausta, ravitsemusalan yrittäjä Erkki Palviainen kertoo.


Espoolainen Erkki Palviainen, 31, tunnetaan superfoodin eli superruuan ja erityisesti raakasuklaan vankkumattomana ystävänä, jolle harrastuksesta kehkeytyi myös työ.

– Touhuan työkseni superruokien kanssa. Hankin jälleenmyyjiä ja edistän menekkiä. Käyn myös kouluttamassa ihmisiä. Olen tehnyt erityisesti suklaan kanssa hyvin paljon töitä.

Erkki innostui ravitsemuksesta oman kantapäänsä kautta. Paino lähenteli jo sataa kiloa, vatsa ei toiminut ja monenlaisia kipuja ja särkyjä esiintyi. Hän ei lopulta enää pitänyt edes omasta peilikuvastaan.

– Opiskelin noihin aikoihin kauppatieteitä Joensuun yliopistossa. Tapasin Olli Postin, joka sairasti MS-tautia, mutta pystyi silti juoksemaan Cooperin testissä minua pitemmän matkan. Hän puhui superruokien puolesta ja silloin oli pakko todeta, että niissä on oltava jotakin taikaa.

Mitä sitten ovat superruuat?

– Kyse on erittäin ravinnetiheästä ruuasta, jossa on hyvin paljon mineraaleja, Erkki selvittää.

– Kun otat sitä ruokalusikallisen, saat siitä enemmän kuin kulhollisesta jotakin perinteistä ruokaa. Esimerkkeinä superuuista voisin mainita vaikkapa makean veden huippulevät kuten chlorellan, mutta myös gojimarja on jo nyt hyvin tunnettu. Kotimaisia superruokia ovat muun muassa pakurikääpä, ruusujuuri, nokkonen ja hamppu.

Maassa maan tavalla

Kun Erkki aloitti oman ravinneremonttinsa, hän alkoi ihan ensimmäiseksi käyttää kookosöljyä. Myös erilaisia siemeniä upposi runsaasti. Pian tämän jälkeen perustettiin Suomen ensimmäinen superruokiin erikoistunut nettikauppa, jonka toiminnassa Erkki oli mukana.

– Kun muut ajattelevat superruokaa ravintolisinä, minä pidän niitä ruokana. Uusien elämäntapojen myötä paino putosi, refleksit, muisti ja näkö parantuivat. Koko elämä muuttui täysvaltaisesti. En silti ole mikään ruokafanaatikko, ja esimerkiksi kylässä syön mitä minulle tarjotaan. Sillä ei ole merkitystä, mitä yhtenä päivänä tekee, vaan sillä, mitä tekee päivittäin.

Kotiin Erkki ei osta mitään valmisruokia ja lihaakin hyvin harvoin, ja jos ostaa, se on riistaa. Myös maataloustuotteita kuluu hyvin niukalti, ja silloinkin se on raakamaitoa ja -juustoa.

– Perunoita en osta koskaan, mutta jos äiti tarjoaa perunoita niin varmasti syön. Olen papin poika, ja onkin hyvä muistaa, mitä raamatussa sanotaan: juutalaiselle pitää olla juutalainen, kreikkalaiselle kreikkalainen ja muslimille muslimi. Maassa maan tavalla, mutta toisaalta, jos minä menen kylään, en voi olettaa, että minulle tarjotaan raakasuklaata ja salaatteja.

Nyt päästiin taas suklaaseen, joka saa tähdet syttymään Erkin silmissä.

– Kaakao on eräs ravinnepitoisimmista ruuista, sillä 10 prosenttia sen painosta sisältää antioksidantteja. Nyt myös virallinen tiede on vahvistanut, että suklaa laihduttaa ja parantaa mielialaa.

Suihkeita ja hyönteisiä!

Erkki on uusien polkujen kulkija myös ravintolisien suhteen. Hän ei syö mitään  synteettistä ravintolisää vaan nauttii ne luonnonravinteina ja mielellään suihkevalmisteina. Erityisen mieltynyt hän on B12-suihkeeseen.

– En saa B12-vitamiinia ruuasta riittävästi. Näin voisi olla kesällä, jos söisin pesemättömiä villivihanneksia, mutta olen katsonut parhaaksi turvautua suihkeeseen, sillä näin se imeytyy todella tehokkaasti limakalvoilta suoraan aivoihin.

Eräiden arvioiden mukaan vähintään 70 prosentilla ihmisistä on B12-vitamiiinin puute. Väitetään lisäksi, että tablettimuotoisista B12-valmisteista imeytyisi elimistöön vain yksi prosentti. Eräät tutkijat ovat sitä mieltä, että vahva tämän vitamiinin puute voi jo vuodessa laukaista alkavan dementian ja Alzheimerin taudin. Suomalaiset lääkärit ovat havainneet B12-vitamiinin puutosta yleisesti jo lapsillakin. B-12 vitamiinin puutos aiheuttaa myös pistelyä ja puutumista raajoissa sekä ongelmia hemoglobiinin kanssa. Hermosäryissä siitä on myös suurta hyötyä.

– Villieläimet saavat sitä pesemättömistä villivihanneksista, mutta meidän ihmisten nykyinen ruoka on hyvin B12-vitamiiniköyhää. Lihasta sitä vielä kertyy jonkin verran, mutta ei riittävästi.

Kun Erkki rupesi ottamaan B12-vitamiinia suihkeena, oli kuin valot olisi laitettu päälle, Palviainen kuvailee. Sitten hän heittää varsinaisen uutispommin.

– Ylivoimaisesti paras B12-vitamiinin lähde on hyönteiset, erityisesti muurahaiset. Suomessa hyönteisiä ei vielä ole kaupan hyllyllä myytävänä, mutta sekin aika vielä tulee.

Jos joku nyt epäilee Erkki Palviaisen puheita, sopii katsoa asiaa Googlesta. Sielläkin puhutaan hyönteisistä ja B12-vitamiinista!

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Miguel Vera

Terveys-Hymy 6-12

Teksti:Terveyssiskot
Avainsanat: B-vitamiini, B12-suihke, B12-vitamiini, ravinto, suklaa, superfood, superruoka

Kommentit

Buahaahaa!D

Joo eiköhän edelliset kommentit kerro jo kaiken kyseisestä ”ihme-uutuudesta”.

Itse luin tuon samaisen ”Erkin tarinan” jostain lapinreissulta mukaan jääneestä paikallislehdestä junamatakalla takaisin etelään. Mietiskelin siinä unen-pöppörössä 2viikon vaelluksesta paikat puutuneina, että JOO HEI, mulla ihan selvästi on tämä b12 puutos kun niin kovin kädet ja jalat puutuvat pitkään paikallaan ollessani!

Ja eikun heti seuraavaan apteekkiin kysymään löytyykö kyseistä suihketta? No eipä löytynyt muuta kuin yhtä b12 valmistetta pillerimuodossa (betolvex). Apteekkari kävi vielä kyselemässä kollegoiltaan onko kenelläkään tietoa kyseisestä suihkeesta. Hämmästyksekseni kukaan ei ollut kuullutkaan moisesta ja vielä ihmettelivät mihin minä nuori mies sitä tarvitsen? Tokaisin vain että ei nyt valitettavasti ole aikaa alkaa selittämään samalla kun nappasin hiaman vajaa 30€ pilleripurkin hyllystä ja painelin kassalle.

Nyt kotiin päästyäni lukenut voisinko sanoa hieman luotettavimmista lähteistä asiasta ja päätynyt siihen tulokseen, että mua on k..tu pahasti linsiin, vaikka käytännössä menin tietenkin aivan omaa tyhmyyttäni pää kolmantena jalkana ansaan. No, onneks en saanut käsiini tätä kyseistä valmistetta. Toisaalta ei toi sadan turhan pillerin purkkikaan hirveesti lämmitä:)

Älkää olko yhtä tyhmiä ja sinisilmäisin näiden uusien ihmetuotteiden kanssa niin kuin minä olin. Lukekaa ensin puolesta sekä että vastaan kirjoitetut artikkelit ennen lopullisia päätöksiä ja varsinkaan muiden ihmisten valistamista moisten hölynpölyjen perusteella.

Uusien tuotteiden markkinoijat/ jälleenmyyjät maksavat sievoisia summia näille Erkeille ym. Pirkoille näistä valmiiksi kirjoitetuista varsin juonikkaista tarinoista.

Jos nyt edes kyseistä Erkki Palviaista on olemassakaan?

Aikamoinen bisnesmies tämä Erkki, eli kauppatieteiden opinnot (ehkä markkinointipuolelta?) ovat olleet hänelle hyödyksi. Sillä kovaa bisnestähän tämä superruoka on, ei suinkaan mitään hyväntekeväisyyttä. Mielikuvien avulla paljon markkinoidaan.

Mihin muuten perustuu Erkin väite, ettei hän saa tarpeeksi b12-vitamiinia? Onko hänellä jokin suolistosairaus vai älyttömän yksipuolinen ruokavalio? Vai haluaako hän vain markkinoida omaa tuotettaan ja saada sitä kautta bisneksen kukoistamaan? Terveyskirjasto.fi:ssä (joka on mielestäni lääkärien julkaisuna luotettava lähde) sanotaan b-12 vitamiinin puutteesta seuraavaa:

”Iäkkäillä puutteen syy on yleensä B12-vitamiinin imeytymisen häiriö, jonka voi aiheuttaa surkastuttava mahalaukun tulehdus eli atrofinen gastriitti. Atrofinen gastriitti voi johtua helikobakteerista tai syntyä autoimmuunitaudin (ks. «Autoimmuunisairaudet»1) seurauksena. Tällaista anemiaa kutsutaan nimellä pernisiöösi anemia.

B12-vitamiinin puute voi syntyä myös riittämättömästä saannista. B12-vitamiinin tärkeimpiä lähteitä ovat maksa, liha- ja maitotuotteet. Normaali ruokavalio sisältää moninkertaisen määrän B12-vitamiinia, jota ihminen tarvitsee hyvin pieniä määriä.

Kirjoita B12 Googleen ja saat 29887878 ”totuutta” saman tien

”Jos joku nyt epäilee Erkki Palviaisen puheita, sopii katsoa asiaa Googlesta. Sielläkin puhutaan hyönteisistä ja B12-vitamiinista!”

Mitähän tämä nyt tarkoittaa? Googlesta hakemalla löydät ihan mitä vain tahdot – se että 100 hullua puhuu aiheesta ei tee siitä totta.

Oma kommentti