B12-vitamiini ja Alzheimer

Uusi tutkimus osoittaa, että B12-vitamiini voi olla yhteydessä pienentyneeseen Alzheimerin taudin vaaraan. Tulos tuo lisätukea aiemmille tutkimuksille ravitsemuksen merkityksestä muistisairauden ennaltaehkäisyssä.

Tutkimus on osa laajaa väestöpohjaista pitkittäistutkimusta ja siinä todettiin, että kohonnut veren homokysteiinipitoisuus oli yhteydessä suurentuneeseen Alzheimerin taudin vaaraan, kun taas korkea B12-vitamiinipitoisuus oli yhteydessä selkeästi pienentyneeseen riskiin. Yhteys säilyi myös, kun useita mahdollisia sekoittavia tekijöitä otettiin huomioon. Foolihappo ei ollut yhteydessä Alzheimerin taudin riskiin.

B12-vitamiinia on runsaasti kanassa ja muussa lihassa sekä kalassa. B12-vitamiinin puutos on yllättävän yleinen erityisesti ikääntyneillä henkilöillä. Aiemmat hoitotutkimukset, joissa B12-vitamiinilla on yritetty ennaltaehkäistä tai hoitaa muistisairautta, ovat tuottaneet vaihtelevia tuloksia. Lisätutkimuksia tarvitaankin selvittämään vitamiin merkitys Alzheimerin taudin kehityksessä ja ennaltaehkäisyssä.

Teksti: Hymy
Avainsanat: alzheimer, B12-vitamiini

Kommentit

Oma kommentti