B12-vitamiinin puutoksesta muistiongelmia

B12-vitamiinin puutoksen on todettu lisäävän muistisairauksien riskiä ja aiheuttavan muistiongelmia. Pitkäaikainen vaje vitamiinin saannissa on merkittävä terveysriski, sillä se voi aiheuttaa neurologisia oireita.

B12-vitamiinin puutosta on vaikea havaita, ja jopa 70 prosenttia puutoksesta kärsivistä ei tiedosta sitä. Erityisesti ikääntyvillä B12-vitamiinivaje johtuu yleensä imeytymishäiriöistä. Muita puutoksen aiheuttajia ovat yksipuolinen ruokavalio, lääkkeet tai sairaudet.

Uusimman tutkimustiedon ansiosta B12-vitamiinin puutoksen tiedetään olevan yhteydessä Alzheimerin tautiin. Suomalaisista yli 65-vuotiaista jopa sata tuhatta kärsii B12-vitamiinin puutoksesta. Se voi kestää yli 10 vuotta ilman, että henkilö itse havaitsee sitä. Pitkäaikainen puutos voi johtaa pysyviin vaurioihin esimerkiksi hermostossa tai muistissa. B12-vitamiinin puutos voidaan todeta verestä tehtävässä laboratoriokokeessa.

B12-vitamiinia saa vain eläinperäisistä tuotteista. Useimmissa tapauksessa puutoksen hoitaminen onnistuu lisäämällä ruokavalioon riittävästi eläinkunnan tuotteita kuten lihaa, kalaa tai maitotuotteita, ja varmistamalla riittävä vitamiinin saanti apteekista saatavalla B12-vitamiinivalmisteella. Se ei vaadi edes lääkärin reseptiä.

Teksti: Hymy
Avainsanat: alzheimer, B12-vitamiini, muisti

Kommentit

Oma kommentti