C-vitamiinia on otettava riittävästi

Mainos

Kun maailmankuulu C-vitamiiniekspertti, sydän- ja verisuonitautien erikoislääkäri Thomas Levy luennoi maassamme, Suomen Terveysjärjestön (STJ ry) puheenjohtaja Merja Lindström kuunteli häntä herkällä korvalla.

Oli syytäkin kuunnella herkällä korvalla, sillä nimenomaan Suomen Terveysjärjestö kutsui tohtori Thomas Levyn, 67, luennoimaan Suomessa.
Mutta kerrotaanpa heti alkuun, mikä tämä tohtori Levy on miehiään. Hän on siis sydän- ja verisuonitautien erikoislääkäri, mutta kaiken lisäksi hänellä on toinenkin ammatti, sillä hän on myös asianajaja. Aikamoinen tietopankki siis.
Tohtori Levy on erikoistunut antioksidanttien ja erityisesti C-vitamiinin vaikutuksista terveyteen. Hän on kirjoittanut tästä aihepiiristä peräti yksitoista kirjaa.
Mutta kuinka tällainen huippuasiantuntija oikein päätyi Suomen raukoille rajoille? On palattava kesään 2019. Merja Lindström selvittää, kuinka hänen siskonsa kiinnostui asiasta.
– Meidän hallituksemme jäsen, sairaanhoitaja Marjo Sukeva-Hakanpää oli lukenut paljon tohtori Levyn artikkeleita ja katsellut hänen videoitaan. Marjo heitti sitten kerran ajatuksen, että hänet olisi kiva saada Suomeen luennoimaan. Kehotin Marjoa ottamaan häneen yhteyttä, olisiko hän ylipäätään kiinnostunut tulemaan Suomeen. Marjo löysi Levyn sähköpostiosoitteen ja esitti asiansa.
– Vastaus tuli nopeasti. Levy kertoi tulevansa oikein mielellään ja oli jo katsonut valmiiksi kaikki Helsinkiin tulevat lennotkin! Hän ehdotti myös päivämääriä, milloin hän voisi saapua.
Siskoksille iski pienimuotoinen, mutta hyvänlaatuinen paniikki. Nyt oli pantava töpinäksi, enää ei voinut perääntyä.
– Elettiin siis kesäkuuta 2019 ja aloimme suunnitella, kuinka kaikki tehtäisiin. Päädyimme viikonvaihteeseen 7.-8.3.2020. Kesäkuussa 2019 koronasta ei vielä ollut hajuakaan. Ei voitu edes unta nähdä, minkälainen tilanne olisi maaliskuussa 2020. Meillä kävi kuitenkin hyvä tuuri, sillä kaikki mahdolliset koronakiellot tulivat vain viikko Levyn luentojen jälkeen.
Siskoksilla riitti kuitenkin jännittämistä parin viikon ajan, sillä Levyn saapuminen ei ollut kirkossa kuulutettu. Lentomatkustukseen oli jo tullut rajoituksia. Levy kuitenkin viestitti, että hän yrittää tulla Suomeen keinolla millä hyvänsä.
Tarinalla on onnellinen loppu, sillä Thomas saatiin Suomeen ja kaikki hänen kahdeksan tunnin luentonsa on videoitu.

Kaiken takana on hapetusstressi

Merja Lindström kiittelee tohtori Levyn esittämistyyliä: se on selkeä, johdonmukainen ja asiantunteva. Hän nojasi aina kaiken sanomisensa C-vitamiinilla tehtyihin laajoihin tieteellisiin tutkimuksiin. Ja lähestyi jokaista asiaa faktapohjalta.
– Hän osasi sanoa sen hyvin yksinkertaisesti: lähes kaikkien sairauksien takana on vain yksi ja ainoa tekijä, ja se on hapetusstressi. Sairaus helpottaa, kun hoidetaan hapetusstressi pois, ja ykkösaine tässä on C-vitamiini. Hapetusstressi on aina mukana hiljaisessa tulehduksessa, joka on hyvin vaarallinen. Hän kertoi myös hyvin vakuuttavasti, ettei maailmassa ole tähän asti ollut vielä yhtään virusta, mihin C-vitamiini ei tehoaisi.
Koronapandemia oli päällä juuri Levyn tullessa Suomeen.
– Hän tuli Suomeen torstaina, ja kertoi viikonloppuna odottavansa ensimmäisiä tutkimustietoja, toimiiko C-vitamiini koronavirukseen – ja totesi samaan hengenvetoon, ettei hänellä ole epäilystäkään, etteikö se toimisi. Tieto tuli sunnuntaiaamuna, jolloin Kiina ilmoitti, että koronaviruksen yksi virallinen hoitomuoto Kiinassa on C-vitamiini. Kyse oli suurina annoksina suoneen annettavasta C-vitamiinista.
– Hän suositteli jo tuolloin, että ihmiset voivat ottaa ennaltaehkäisevästi kolme grammaa päivässä. Täällä Suomessahan viranomaiset pillastuivat vallan kauheasti, kun somessa ruvettiin puhumaan C-vitamiinista ja koronasta, ja että C-vitamiini toimii. Lääketeollisuus ei halua kuullakaan koko asiasta ja niinpä Ruokavirasto kielsi C-vitamiinitutkimusten julkaisemisen koronaviruksen yhteydessä. Kantelu on parhaillaan oikeuskanslerilla.
– Levyn esittelemä C-vitamiinin ja sairauksien kirjo oli mahtava. Esimerkiksi jo vuonna 1935 tehdyissä laboratoriotutkimuksissa C-vitamiinin todettiin tehoavan poliovirukseen. Vuonna 1949 lääkäri Frederick Klenner hoiti isoilla C-vitamiiniannoksilla 60 poliopotilasta, joista kaikki paranivat. C-vitamiinia on käytetty myös herpesviruksen hoitoon. Kaiken kaikkiaan se parantaa ja hoitaa kaikkia virusperäisiä oireita.
C-vitamiinista on saatu myös runsaasti negatiivisia tutkimustuloksia. Tohtori Levyllä oli siihenkin selitys.
– On annettu tahallaan liian vähän C-vitamiinia ja lopputulos on tiedetty jo tutkimuksen alkuvaiheissa. Annoksen on oltava riittävän iso. Levyllä oli hyvä esimerkki: jos jossakin riehuu tulipalo ja palolaitos saapuu paikalle 20 vesilitran kanssa, on tietysti selvää, ettei paloa saada sammutettua. Ei tästä voi päätellä, ettei vedestä ole hyötyä tulipalossa. On ihan sama asia, jos kehossa on tulehdus. C-vitamiinia on otettava riittävästi, jotta tulehdus sammuu.
– Jos C-vitamiinia annetaan liian vähän, on helppo sanoa, että tutkimustulokset ovat ristiriitaisia. Joskus on tehty sellainenkin tutkimus, jonka mukaan ruuasta saatu C-vitamiini ei estä sydän- ja verisuonisairauksia.
– Jos kyseessä on krooninen tulehdus, C-vitamiiniannoksen on oltava riittävän suuri. Suurillakaan määrillä ei ole mitään haittavaikutuksia. Sitä on annettu suonensisäisesti jopa 100 grammaa vuorokaudessa, eikä ongelmia ole ilmaantunut. Levy sanookin, ettei C-vitamiinia voi yliannostella.

Tupakoitsijoilla keripukkia!

Tohtori Levy totesi keripukin riehuvan edelleen, mutta sitä ei osata tunnistaa. Yllättävä väite, mutta perustelut tulivat perässä.
– Hänen mukaansa tupakoitsijat ja diabeetikot kärsivät yleisesti keripukista, koska tupakka kuluttaa elimistön C-vitamiinivarastoja tuntuvasti ja korkea verensokeritaso estää C-vitamiinin imeytymistä. Runsaasti sokeria ja muita hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio heikentää myös C-vitamiinin hyväksikäyttöä. Tupakoitsijat ja diabeetikot eivät saa ruuasta riittävästi C-vitamiinia, joten sitä on otettava purkista. Ja mitä purkkivitamiineihin tulee, Levyn mukaan kaikki valmisteet ovat niiden muodosta riippumatta oikein hyviä. Thomas Levy mainitsee kuitenkin liposomimuotoisen C-vitamiinin, jota pidetään erityisen hyvänä, ja sillä voidaan Levyn mukaan korvata jopa suonensisäinen C-vitamiini.
Thomas Levyllä oli vankka mielipide myös osteoporoosista.
– Se ei hänen mukaansa ole kalkin puutetta vaan kyseessä on luuston keripukki, mutta sitä voidaan hoitaa suurilla määrillä C-vitamiinia. Elimistössä voi olla myös paikallinen keripukki eli yksi elin tai rajattu alue voi kärsiä massiivisesta C-vitamiinin puutteesta.
– Myös stressi kuluttaa runsaasti C-vitamiinia. Mitä suurempi stressi, sitä enemmän se syö. Eläimet pystyvät itse tuottamaan C-vitamiinia ja stressitilanteessa ne tuottavat sitä moninkertaisen määrän, mutta sama ei onnistu ihmisellä. Lisämunuaiset tarvitsevat C-vitamiinia, jotta ne toimisivat kunnolla. Kaikkien stressistä kärsivien – ja heitä on paljon – olisi syytä ottaa C-vitamiinia.

Kaksi asiaa ihmetytti

Tohtori Thomas Levy puhui paljon myös hammasongelmista ja erityisesti juurihoidettujen hampaiden aiheuttamista vaaratilanteista. Siskoksilla oli kertoa tohtorille kokemus omasta lähipiiristään.
– Kerroimme hänelle, ettei 90-vuotias äitimme päässyt lonkkaleikkaukseen, ellei hampaita ole tutkittu sitä ennen. Suomessa leikkaus ei onnistu, ennen kuin juuritulehdukset ja muut suun infektiot on hoidettu. Äiti sai luvan leikkaukseen vasta kun hampaat oli tutkittu. Se ihmetytti Levyä kovasti ja hän sanoi suoraan, että oli suorastaan ainutlaatuista koko maailmassa, kuinka hyvin ja perusteellisesti tämä asia on Suomessa hoidettu.
Toinen asia, joka sai tohtorin hämmästymään, oli rauta.
– Hän puhui paljon siitä, kuinka haitallista on raudan lisääminen ruokiin. Hän oli aikeissa kertoa tästä laajemmaltikin esitelmässään, mutta me kerroimme, ettei kannata tuhlata tähän teemaan aikaa. Suomessa tuli laki jo 90-luvulla, ettei rautaa saa laittaa ruokiin, koska se aiheuttaa hapetusstressiä ja on tätä kautta terveydelle vaarallista. Levy ei ollut uskoa koko asiaa.
– Kun hän tuli Suomeen, hän kysyi miltei ensimmäiseksi, voisimmeko käydä jossakin isossa elintarvikeliikkeessä. Me ihmettelimme, mistä nyt oli kyse, ja niin menimme Stockmannin ruokaosastolle. Hän rupesi hakemaan muroja ja jauhoja ihan tarkistaakseen, onko niihin lisätty rautaa vai ei. Hän tutki tuoteselosteet tarkkaan ja ihmetteli, kuinka edistyksellinen Suomi on tässäkin asiassa.
– Hän muisti moneen kertaan kehua, kuinka ainutlaatuinen ja hieno maa Suomi on.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:pixabay.com
Avainsanat: C-vitamiini, Marjo Sukeva-Hakanpää, Merja Lindström, Thomas Levy

Kommentit

Oma kommentti