Carola ei enää tarvitse iltapäivätorkkuja

Carola ”Cora” Tiitinen on hyvin merkillinen kroonikkopotilas, sillä häntä ei näytä pysäyttävän mikään. Cora on selättänyt syövän, eikä hän anna vaativan verisairaudenkaan häiritä elämäänsä.

Kun tätä juttua tehtiin, Carola Tiitinen, tuttujen kesken Cora, 65, oli juuri tullut hiihtämästä Helsingin Soutustadionin maisemista. Vaikka lumesta ei ollut enää tietoakaan, hän survoi itseään eteenpäin jäällä ja kiersi Seurasaaren, maksoi mitä maksoi.

– Ei ollut pitoa vain pelkkää luistoa, hän nauraa.

– Mutta tulipa alleille töitä. Onneksi ei sentään mennyt viittä askelta taakse ja yhtä eteen, mutta kunnolla piti huhkia. Olen huono hiihtäjä, mutta nautin siitä älyttömästi. Huomenna sen sitten varmaan tuntee kropassaan.

Cora Tiitinen on niin tuhannen touhun ja harrastuksen nainen, että hänen aktiviteettiensa luetteleminen veisi kokonaisen Terveys-Hymyn. Hän on koulutukseltaan merkonomi, sairaanhoitaja ja tiedottaja, joka on toiminut monissa merkittävissä tehtävissä pääkaupunkiseudun suurilla lääkäriasemilla. Viime vuodet hän on ollut yksityisyrittäjä.

Cora on aktiivinen liikkuja ja kuntoilija. Hän on harrastanut joogaa 30 vuotta ja toiminut joogaopettajana kaksi vuosikymmentä. Cora asuu itsekseen, on kahden lapsen äiti ja neljän lapsenlapsen isoäiti, ”Mimmu”.

Vaativa veritauti

Cora on saanut myös omakohtaisesti kokea, mitä sairastaminen on. Hänen selkäänsä on operoitu, ja pari vuotta sitten hän sairastui kohtusyöpään, joka saatiin kuitenkin kuriin. Etäispesäkkeitä ei onneksi löytynyt.

– Tunsin itseni ihan terveeksi aina 1998 kesään saakka. Mutta syksyn koittaessa en ollutkaan saanut akkuja ladattua tavalliseen tapaan, niin kuin normaalisti kesällä tapahtuu. Edessä oli lääkärireissu, ja siellä todettiin yllättäen hyvin korkea verenpaine. Minulle tehtiin puolen vuoden ajan runsaasti kokeita, mutta mitään erityistä vikaa ei löytynyt.

Uusi diagnoosi löytyi monien mutkien jälkeen vuonna 1999. Coralla todettiin aika harvinainen ja vaativa veritauti, polycytemia vera. Sitä nimitetään myös eräänlaiseksi verisyöväksi, vaikka sen mekanismi onkin toisenlainen kuin leukemian. Coran taudissa punasoluja syntyy liikaa ja veri muuttuu puuromaiseksi ja paksuksi. Luuytimen ”moottori” käy ikään kuin ylikierroksilla.

– Tärkeä hoitomuoto on verenluovutus, jota onneksi olin harrastanut jo aiemminkin. Pelästyin tietysti diagnoosista ja otin selville kaiken tästä sairaudesta. Suurin uhka on saada veritulppa milloin tahansa, joten on tärkeää, että veri pysyy juoksevana.

Hän on aina uskonut hyvinvoinnin tukihoitona ravinnon, vitamiinien ja hivenaineiden tehoon ja elänyt sen mukaisesti.

– Olen nyt sairastanut tätä sairautta jo 13 vuotta ja olen edelleen aika hyvässä iskussa. Olen ehkä monessa mielessä poikkeustapaus, sillä en ole antanut taudin päästä niskan päälle. Koen voivani hyvin, vaikka labra-arvoni ovatkin ”rumat”.

Mahdollisuus toipua

Viitisen vuotta sitten Coran oli pakko aloittaa suun kautta solumyrkkyjen ottaminen, sillä trombosyytit eli verihiutaleet kipusivat tuhanteen, kun tavoite on alle 350.

– Minulla tilanteessani pidetään alle viidensadan arvoa hyvänä. Koen, että luontaiset tukihoidot ovat auttaneet kehoani sietämään tätä tautia.
Nyt Cora on saanut lisäpotkua uudesta ravintolisästä, Regulat-nimisestä nestemäisestä entsyymivalmisteesta. Se on virkistänyt häntä niin reippaasti, että iltapäivätorkut ovat kokonaan jääneet.

– Voin nyt fyysisesti ja henkisestikin paljon paremmin, hän iloitsee.

– Se on antanut minulle paljon uusia voimia ja virtaa. Onneksi solumyrkyt on toistaiseksi lopetettu. Nyt keholla on mahdollisuus toipua niiden aiheuttamista sivuvaikutuksista. Koen, että Regulat edistää sitä. Tiedän koulutukseni ja omien kokemusteni perusteella, kuinka sairaudet ja nykyinen elämänmeno kuluttavat kehoa. Viisaammatkin ovat todenneet, ettei ruuasta enää saada riittävästi vitamiineja ja hivenaineita.
Virkistyminen alkoi pian. Regulatin käytön kaikki hyödyt tulevat esiin vasta ajan kanssa, sillä kestää ennen kuin solut uudistuvat, koska entsyymit vaikuttavat solutasolla.

– Uskon Regulatin avulla pystyväni ylläpitämään hyvää elämänlaatuani. Sairauksistani huolimatta näen tulevaisuuteni valoisana ja ikääntymiseni edelleen aktiivisena.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 4-12

 

Teksti:Harmonia
Avainsanat: jaksaminen, kohtusyöpä, syöpä, väsymys, verisairaus, veritauti

Kommentit

Oma kommentti