Cholexit pääsi pannasta

Korkein hallinto-oikeus on tehnyt suomalaisittain harvinaisen, mutta luontaistuotealalle merkittävän päätöksen, sillä KHO on kumonnut Lääkelaitoksen neljän vuoden takaisen luokittelupäätöksen, jolloin Lääkelaitos luokitteli kasvistanoleita ja kasvisteroleita sisältävän Cholexit-valmisteen lääkkeeksi.

Lääkelaitos vetosi päätöksessään valmisteen kliinisesti osoitettuun tehoon veren kolesterolin alentamisessa. Pitkän valitusprosessin päätteeksi KHO kumosi Lääkelaitoksen ratkaisun vuodenvaihteessa. Pahat kielet ehtivät jo kuiskutella, että Lääkelaitos pelkäsi Cholexitin vaikuttavan negatiivisesti yhä kasvavaan statiinibisnekseen. Nyt ulottuvilla on kuitenkin luonnonmukainen ja vailla haitallisia sivuoireita oleva vaihtoehto kolesterolin alentamiseen.

KHO perustelee ratkaisuaan sillä, että elintoimintoja koskeva vaikutus ei ole ominaista pelkästään lääkkeille vaan se kuuluu myös ravintolisien määritelmän osalta käytettyihin kriteereihin. Lisäksi Cholexit voidaan koostumuksensa mukaan rinnastaa suoraan muihin kasvistanoleita ja kasvisteroleita sisältäviin tuotteisiin kuten kolesterolia alentaviin elintarvikkeisiin. Kolesterolia alentavan itsehoitotuote Cholexitin myynti jatkuu siis edelleen ravintolisänä apteekeissa ja joissakin luontaistuotekaupoissa.

Cholexit on kotimainen, kohonneen kolesterolin hoitoon ja ennaltaehkäisyyn tarkoitettu tuote. Korkean kolesterolin aiheuttamat sydän- ja verisuonisairaudet muodostavat vakavimman suomalaisen kansantautiryhmän. Peräti kaksi kolmesta suomalaisesta kärsii kohonneesta kolesterolista.

Teksti: Hymy
Avainsanat: Cholexit, kasvistanoli, kasvisteroli, kolesteroli, ravintolisä

Kommentit

Oma kommentti