Couperosa ja ruusufinni hellittivät

Leila KoivulaLeila Koivula on kärsinyt couperosa-ihosta niin kauan kuin muistaa, ja viitisen vuotta sitten kasvoihin ilmaantui myös ruusufinni. – Kellään lähisuvussa ei ole näitä juttuja, hän harmittelee.

Rovaniemeläinen Leila Koivula, 59, työskentelee lastenhoitajana kaupungin palkkalistoilla. Hän on touhunnut lasten kanssa jo vuodesta 1976, jolloin hän aloitti perhepäivähoitajana. Nykyinen on kolmivuorotyötä. Leilan ryhmän tenavat ovat alle kolmevuotiaita.

Leilalla itsellään on autonkuljettajan töistä pari vuotta sitten työkyvyttömyyseläkkelle jääneen Kaarlo Koivulan, 61, kanssa kolme lasta, tytär ja kaksi poikaa. Lastenlapsia on viisi, joista kolme on poikia ja kaksi tyttöjä. Nuorimmainen on vasta parikuukautinen ja vanhin jo 13-vuotias teinityttö.

– Minä olen mummi, mutta tämä 13-vuotias hiukan yrittää kiusata ja huutelee mulle että ”mummoo”. Mutta sitä nimeähän minä en kuule enkä tottele, Leila nauraa.

– Joten lasten kanssa olen ollut tekemisissä koko ikäni. Vaipan vaihto sujuu ja kakkapyllyn pesu kanssa. Kaikki menee ihan automaattisesti.

Ongelmaiho kiusana

Terveyden kanssa ei ole ollut suurempia ongelmia.

– Jonkin verran on niska-hartia -seutujen vaivoja, jotka ovat tulleet varmaan osittain sekä iän että töiden takia. Aiemmin hoidin lihassärkyjäni Detrian Relaxant-voiteilla, joista pidin aivan valtavasti, mutta sitten minulle ilmaantui parabeeniallergia, enkä enää voi käyttää niitä. Se harmittaa ihan vietävästi, sillä ne olivat mielivoiteitani.

Leila on allerginen monelle muullekin asialle. Oireita aiheuttavat nikkeli, home, kissa ja koira, ja myös voimakkaita mausteita on syytä välttää. Antihistamiinia ja nenäsumutteita kuluu.

– Mitään reseptilääkkeitä minulla ei kuitenkaan ole, mikä on hyvä juttu, hän toteaa tyytyväisenä.

– Jotakin pientä kiusaa ihmisellä pitää silti aina olla, ja minulla se on ollut ongelmaiho. Se tarkoittaa sekä couperosaa että ruusufinniä, jotka molemmat ovat pyörineet nenä-leukapielessä. Ruusufinni menee välillä pois ja pysyy oireettomana, kunhan vain maltan hoitaa sitä. Parabeenia ei saa olla missään voiteessa.

Kärsivällisyys kannattaa

Onneksi Leila on saanut ongelmaihoonsa helpotusta arbutiinista.

– Seerumi rauhoittaa ja viilentää kasvojen aluetta, kun laitan sitä aamuin illoin kasvojen puhdistuksen jälkeen. Se on myös poistanut jonkin verran punoitusta ja couperosaa, vaikka viimeksi mainitusta en ikinä pääsekään eroon. Mutta olen kuitenkin ollut hyvin tyytyväinen arbutiiniin. Siitä on ollut selvää hyötyä ja aion käyttää sitä jatkossakin.

Leila on kokeillut myös samaan sarjaan kuuluvaa yövoidetta, ja sekin toimi oikein hyvin. Tällä hetkellä käytössä ei kuitenkaan ole kuin seerumi.

– Minulla arbutiini alkoi toimia melkein heti. Sanoisin, että jo seuraavana päivänä iho alkoi tuntua pehmeämmältä. Vaikutus alkoi siis tosi äkkiä. Mutta uusille kokeilijoille sanoisin kuitenkin, että pitää olla kärsivällinen. Arbutiinia ei kannata laittaa iholle vain silloin tällöin ja odottaa siltä pohjalta tuloksia. Käytön on oltava säännöllistä, jotta siitä olisi apua.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Sven Pahajoki

Terveys-Hymy 6-11

Teksti:Detria
Avainsanat: couperosa, ruusufinni, ongelmaiho

Kommentit

Oma kommentti