D-vitamiini auttaa astmassa

Olen saanut erinomaisen hyvää palautetta D-vitamiinista astmaa potevien lasten vanhemmilta. Astman oireet lievenevät ja infektiot jäävät pois. Nyt uudet tieteelliset tutkimukset vahvistavat, että D-vitamiinilisä on todella tarpeen sekä lapsi- että aikuispotilaille. Mitä enemmän veressä on D-vitamiinia, sitä lievemmät ovat oireet ja sitä paremmin lääkitys auttaa, kertoivat amerikkalaisen National Jewish Health -instituutin tutkijat viime viikolla American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology -kongressissa.

”Pieni D-vitamiinin pitoisuus veressä liittyy huonontuneeseen keuhkojen toimintaan, hengitysteiden ahtautumiseen ja kehnoon vasteeseen lääkitykseen”, kirjoittaa tutkimusta johtanut tohtori E. Rand Sutherland Reuters Healthille. Hänen työryhmänsä (National Jewish Health, Denver, USA) tutki 54 tupakoimatonta astmaatikkoa (keski-ikä 38 vuotta) mittaamalla heidän keuhkojensa toimintakykyä. Keuhkojen toimitakokeessa (spirometriassa) FEV1 oli 82,9 % odotusarvosta. Potilaiden seerumin S-D25 oli keskimäärin 70 nmol/l, ja 24 potilasta käytti kortikosteroidisumuttimia.

Mitä enemmän veressä oli D-vitamiinia, sitä parempi oli keuhkojen toiminta. Jokaista 2,5 nanomoolia (nmol) kohti FEV1 parani keskimäärin 21,0 ml. FEV1:n ja D-vitamiinin suhde oli voimakkain niillä potilailla, jotka eivät käyttäneet sumuttimia. Heillä jokainen 2,5 nmol/l lisäys paransi FEV1:tä keskimäärin 34,6 ml, kun taas sumutteita käyttäville lisäys oli vain 14,3 ml. Lisäksi kävi ilmi, että S-D-25 alle 75 nmol/l korreloi merkitsevästi voimakkaammin metakoliinitestiin kuin suurempi seerumin D-vitamiinin pitoisuus. Potilailla, jotka eivät käyttäneet lääkkeitä, jokainen 2,5 nmol/l S-D-25:n lisäys paransi 0,05-kertaisesti glukokortikoidivastetta, kirjoittavat tutkijat.

”Tuloksemme osoittavat, että astmaatikkojen seerumin D-vitamiinipitoisuuden normalisoiminen voi parantaa monia muuttujia, jotka kuvaavat astman vaikeutta ja lääkehoidon tehoa”, tiivistää tohtori Rand Suhterland. http://20.fi/3735

Lasten tutkimuksessa saatiin samankaltaiset tulokset. Tutkimukseen osallistui 11 astmaa sairastavaa ja 4 tervettä lasta. Mitä vähemmän veressä oli D-vitamiinia, sitä vaikeammat oireet. ”Jos potilaamme serumin D-vitamiinin pitoisuus on alle 30 ng/ml (75 nmol/L), annamme hänelle D-vitamiinia ravintolisänä”, sanoi tohtori Daniel S. Shearing, joka johti lasten tutkimusta.

Nämä uudet raportit tukevat aikaisemmin julkaistuja. D-vitamiini tulee ottaa mukaan astmaan ehkäisyyn ja hoitoon.

Teksti:Matti Tolonen, LKT, dosentti
Avainsanat: astma, D-vitamiini

Kommentit

Oma kommentti